Comerţ alimentarŞtiri agricole

FERMIERI ÎN STRADĂ pentru A SALVA O PIAȚĂ: Vor să o demoleze și SĂ FACĂ UN SUPERMARKET!

Foto: aradon.ro

Fermieri și comercianți în stradă pentru a salva o piață de legume-fructe, brânzeturi și produse tradiționale din Arad. Protestul a pornit după ce agricultorii au ajuns să suspecteze că se dorește demolarea vechii piețe pentru ca pe acel loc să fie ridicat un nou supermarket în oraș. 

Comercianţii se tem că vor ajunge pe drumuri dacă Piaţa Catedralei din Arad va dispărea.

„Sunt 500 de familii de producători locali, de brânzeturi și legume sănătoase care vând în această piață, avem de partea noastră clienții care nu doresc desființarea acestei piețe, avem adeziuni peste 1000 adunate, sunt peste 100 de persoane angajate care vor rămâne fără loc de muncă, dacă această piață va fi desființată”, explică Simona Lunga, reprezentantul comercianţilor.

Agricultorii se tem de ce e mai rău. „Lucrez grădinile vecinilor, ca să îmi țin copii la facultate, cu murătura cu varză cu spanac, cu ceapă, și dacă-mi ia locul de muncă eu cu ce îi mai țin?!”, a declarat un legumicultor pentru jurnaliștii de la Digi 24.

 

Oamenii se tem că autorităţile vor să ofere autorizaţie de construcţie pentru un supermarket, care să ia locul pieţei. Variantă negată de autorităţi.

„Au circulat mai multe zvonuri referitoare la respectiva zona, într-adevăr, în primul rând, aș vrea să precizez câteva lucruri, exclus să se facă vreun hipermarket supermarket, sau altceva asemenător”, susține viceprimarul Aradului, Călin Bibarț.

Comercianţii din Piaţa Catedralei spun că vor continua protestele şi în zilele următoare.

Sursa: Digi24.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


7 comentarii

  1. De la revolutie incoace,s-a creat o categorie sociala,parazita ,capusi nesatule,lipitori veroase,ce au supt sangele producatorilor pana ce iau omorat,-clasa bisnitarilor din piete.Pentru faptul ca au pus mana pe tarabe,piete,au devenit monopol al comertului cu produse agroalimentare ,facand astfel profituri chiar si inzecite fata de cu cat cumpara marfa,fara sa plateasca nici un leu la ANAF.Nu exista nici un orasel ,macar ,din aceasta tara in care un producator poate sa-si vanda marfa in locuri cu vad comercial,pentru ca toate locurile din piata sunt luate de acesti paraziti pe spatele producatorilor.Daca s-ar cerceta de fisc averea acestei hidre a societatii romanesti,s-ar constata ca astia sunt printre cei mai bogati locuitori din localitatile cu piete.Toti au vile ,masini scumpe,aur .Nu ar fi o problema cu aceste lucruri,daca ar fi platit vreun leu pe profit.In afara de spagi si sume pe care le dau la proprietarii de piete(da ,da ,aproape toate pietele comunitatilor au fost privatizate)pentru inchiriere ,mai iau marfa cu un pret de pana la cinci ori mai putin decat cu cat vand-paduchii nu intorc nimic societatii.Nu ii intereseaza nimic,decat propiul castig murdar,producatorii romani pot sa moara.Cea mai mai mare evaziune fiscala din capitalul romanesc ,aceste libarci scarboase ,o fac.

  2. Legea nr. 145/2014 nu a facut decat sa incurce ceea ce mergea, cat de cat bine. De pierdut are in primul rand producatorul autentic si consumatorul. Si… mai este ceva: Asocierea FRATILOR, faceti cooperative, faceti aprozare private (ale cooperativei) si vindeti marfa autentica, cantitate, calitate si pret. Pana cand nu veti fi convinsi ca acesta este telul, degeaba ne sfadim. Bisnitarul, intermediarul este conceput de producator. La super…Cred ca nu vine un singur polonez sa aduca si sa vanda…. sfecla rosie cu 0,90 lei/kg!? Am luat mere de la poarta fermei pomicole cu 3, 50 lei/kg, iar in super…. cu 1,70 lei/kg??? Aceeasi calitate pret diferit! trebuie sa coboram odata pentruu totdeauna cu picioarele pe pamant. Nu ai ,,timp sa stai in piata”? E corect, dar de ce nu te asociezi sa produci si sa vinzi impreuna? E greu sa intelegem lucrurile simple care ne fac viata mai usoara.

  3. Fratilor e economie de piata , nu asta am vrut ? Fiecare vinde si cumpara de unde vrea. E buna si concurenta ca scad preturile , suntem in UE daca UE ne ar pune si ei interdictie la munca peste hotare si ne ar trimite toti romanii in tara ce vom face , romanii aduc in tara zeci de miliarde de euro fara banii lor ar fi un DEZASTRU.

  4. pai da,c adaca mergi in supermaketuri sa vinzi marfa superautorizata nu o vor ca aduc de afara,asa ca mai bine sa fie bisnitari care iau marfa de la noi care nu avem timp sa stam in piete,si sa avem si noi bani sa traim ca atumci cand au facut lege sa aiba in superm 51% marfa rom corporatiile si ambasadele au explodat

  5. aveti perfecta dl Serban in piete sunt numai bisnitari si traficanti, stau ei pe camp in soare sa munceasca? beau ei apa clocotita? unde s-a mai vazut ca bisnitarii sa castige mai mult decat cei care muncesc pe camp? tot se arunca mata moarta la supermarket dar vina e in alta parte, supermarketurile au stiut sa se organizeze inaintea autoritatilor si sa vanda produsele ieftine si sa faca profit. si acum tipa la supermarketuri sa vanda produse romanesti , ei sa vanda ce vor ei nu le poti impune ci poti sa vii cu o varianta cu piete unde adevaratii fermieri sa isi vanda produsele direct la oameni prin lantul scurt , sa nu permita bisnitarului sa puna adaos , sa faca statul magazine gen aprozar ,piete , alimentare direct cu productii produse de fermieri.

  6. Si arata pietarii a fermieri ? Toti pietarii sunt niste bisnitari colorati care iau da le producatori pe preturi de mizerie si le vand la preturi enorme si castigand o avere. Problema cea mai mare este ca au documente justificative , cu ajutorul unor persoane din autoritatatile locale cu niste atentii adica spaga acesti pietari obtin autorizatii de functionare certificate de producator etc. unde sunt aprozarele de alta data , cel putin la supermarket aia dau BON si stiu sigur ca statul inceseaza TVA sunt angajati cu acte in regula si primesc un salariu decent , in piata vand niste slugi de tiganilor care nu dau bon , lucreaza la negru platiti f. prost. AUtoritatile statului au inchis ochii la aceste infractiuni.

Scrie un comentariu