• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • NU VĂ PANICAȚI! Avem DOUĂ LUNI să explicăm la Bruxelles de ce produsele românești ÎȘI MERITĂ LOCUL ÎN SUPERMARKET!

    Gabriela Gimbășanu -

    Răzvan Horațiu Radu, agent guvernamental pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, a anunțat astăzi că împotriva României a fost declanșată procedura de infringement. Potrivit documenului oficial publicat de Comisia Europeană, țării noastre, la fel ca și Ungariei, îi este solicitat ca în termen de două luni să ofere autorităților comunitare argumentele pentru care este nevoie de aplicarea în noua formă a legislației adoptate anul trecut în comerțul cu produse agroalimentare!

    Dezbaterea publică – prima din acest an, a fost organizată de către Comisia pentru Afaceri Europene şi Comisia pentru Agricultură, Silvicultură şi Dezvoltare Rurală a Senatului, care au reușit să adune la masa discuțiilor toate vocile și structurile importante și care au ceva de spus cu privire la legislația produselor alimentare din România.

    Dat fiind că discuția a avut și conotații legate de procedura de infringement aș vrea să aduc câteva informații în premieră pe de o parte și să aduc și câteva lămuriri. În primul rând vreau să confirm că azi, 15 februarie ne-a fost comunicată deschiderea procedurii de infringement pe care însă, noi nu o privim ca pe o tragedie. Salutăm această dezbatere unde sunt prezenți toți actorii interesați. Procedura de infringement trebui privită ca o oportunitate pentru amendarea cadrului legislativ corespunzător în conformitate cu toate exigențele Comisiei Europene. Este o oportunitate să discutăm cadrul legal și să-l ameliorăm în măsura în care este nevoie. Pe de altă parte, prin expertiza pe care o avem Ministerul Afacerilor Externe se pune la dispoziția comisiilor parlamentare interesate pentru a ne aduce contribuția în vederea unui cadrul legislativ care să răspundă exigențelor noastre, în acord cu regulamentele europene. Nu am văzut încă care este conținutul solicitării Comisiei Europene, abia azi a venit punerea în întârziere”, a declarat Răzvan Horațiu Radu, agent guvernamental pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

    Fermierii au acuzat retailerii că au mințit la Bruxelles

    16754293_10154902054063190_1226278245_n
    Președintele Senatului Asociației Agrointeligența, Nini Săpunaru

    Asociația Agrointeligența a fost reprezentată astăzi de președintele Senatului Agrointeligența, Nini Săpunaru, care a luat cuvântul la dezbaterea în Senatul României cu privire la demersurile pe care România le are de îndeplinit privind Legea 150/2016 care aduce modificări semnificative la vechea Lege 321/2019. Noua legislație, așa-numita ”Lege a Supermarketurilor”, a ajuns în atenția Comisiei Europene după ce, se pare, rețelele străine de supermarketuri prezente pe piața din România s-au plâns că România încalcă comerțul liber din UE.

    ”Dezbaterile pe legea 321/2009 au început fix acum un an și eu am crezut că ne invitați să aniversăm asta. Ce s-a întâmplat astăzi este o copie fidelă a ce s-a întâmplat de la început. Un element care a creat multă confuzie și care nu a fost unul pozitiv, a fost acela că legea a fost discutată doar în Comisia de Agricultură. Sunt multe alte aspecte financiare, comerciale, de aceea în procesul de avizare trebuie să fie implicate mai multe comisii. Strict pe legea de care facem vorbire această lege încearcă să împace două lucruri: relația cu micIi fermieri, de unde de fapt s-a început discuția, dar dorește să ofere soluții și pentru marii procesatori. După părerea noastră este calea sigură către o lege nu prea bună. Credem că niște legi separate, simple ar fi abordarea corectă. Una este să ai un fermier care vine cu o producție și alta e să ai un procesator. În textul legii avem erori. Acest lanț scurt are două definiții în lege”, a declarat George Bădescu, director executiv AMRCR. ”O să închei cu un singur lucru în respect față de cei care au vorbit despre românism și România. Noi care lucrăm în lanțurile de supermarketuri suntem români 95%. Suntem cei mai mari angajatori în multe cazuri. Multe orașe din România depind esențial de activitatea noastră”, a susținut Bădescu.

    16754211_10154902082423190_367348810_n
    George Bădescu – AMRCR

    Fermierii nu au întârziat să îi dea replica reprezentantului rețelelor comerciale.

    16790521_10154902036518190_1995219856_n
    Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro

    Domnule Bădescu (reprezentantul Asociației Marilor Rețele Comerciale din România – n.r.) de ce ați făcut reclamație la Euro-Comerț dacă aveți în magazine 90% produse românești? Domnul Bădescu să ne explice cum a mințit Comisia Europeană cu privire la articolul care face referire la 51% produse proaspete provenite de pe lanțul scurt de aprovizionare și nu produse românești așa cum au informat ei eronat instituțiile europene. De ce ați introdus minciuna cu 51% produse românești?”, a dezvăluit Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro, în cadrul dezbaterii după ce a luat cuvântul reprezentantul retailerilor.

    16754529_10154902036513190_620899714_n
    George Scarlat, alături de reprezentantul LAPAR la dezbaterea de la Senat, fermierul Petre Grigore de la Galați

    Domnul Bădescu nu vă mai permit să aduceți aceste informații în fața opinie publice. Ați distrus mii de locuri de muncă, nu ați creat locuri de muncă. Acele magazine de proximitate au dispărut ”datorită” acțiunilor dumneavoastră. Sunt dator să apăr fermierul român. Nu vă dăm sfaturi, uitați-vă în jurul dvs. să vedeți cât ați distrus, nu ați construit”, și-a exprimat consternarea George Scarlat, fost membru al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților și în prezent exponent al sectorului agricol.

    Agrointeligența-www.agrointel.ro a obținut documentul în limba română care clarifică situația României și a Ungariei. Mai mult, avem informați canform căreai europarlamentarul român Mihai Țurcanu – care s-a implicat constant la Bruxelles pentru promovarea informațiilor corecte despre Legea supermarketurilor, a solicitat deja o discuție cu comisarul care are în atribuții și monitorizarea piețelor comerciale ale UEși va susține la Bruxelles nevoia unei legi corecte pentru producătorii români.

    16754256_10154901802393190_2063158345_n

    Dr. Mary Pană, președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România a declarat la finele dezbaterii de la Comisia pentru Agricultură din Senatul României că la nivelul Comisiei Europene România nu are puse nici un fel de sancțiuni, ci doar ni se cere ca în termen de două luni să venim cu clarificări și cu argumente pentru anumite aspecte care au fost raportate sau interpretate greșit la Bruxelles.

    ”Din poziția reprezentantului fermierilor din România pot să vă spun că astăzi (15 februarie – n.r) nu s-a ajuns la nici o concluzie, din păcate. Fermierii își doresc foarte mult să intre în posesia normelor de aplicare, care am înțeles sunt aproape gata la MADR. În același timp în momentul în care am ajuns în sala de dezbateri de la Senat am aflat că România a intrat în procedură de infringement. Am fost anunțați de acest lucru de reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe. La fel de surprinși ca și noi au părut și reprezentanții MADR-ului”, a declarat pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro Mary-Eugenia Pană, președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (ACEBOP).

    16790433_10154902036528190_1819220805_n
    Dr. Mary Pană, președinte ACEBOP România

    ”Informațiile primite sunt neclare, nu știm nici măcar dacă draftul normelor a fost trimis către Comisia Europeană spre consultare. Avem în față o lege care nu este aplicabilă și care ar fi intrat în procedură de infringement. Consider că este o problemă de comunicare, de informare. Din discuțiile cu președintele Federației Naționale Pro Agro, domnul Emil Dumitru, credem că la mijloc ar fi o lipsă de informare. Probabil reprezentanții Comisiei Europene nu știu că legea nu se aplică fără normele respective”, susține reprezentantul fermierilor.

    Vă reamintim că anul trecut, după luni de dezbateri publice, Parlamentul României a adoptat o serie de modificări cu privire la comerțul cu produse alimentare. Schimbările au vizat produsele proaspete din categoriile – pâine, lactate, ouă, legume-fructe, miere și carne, pentru care s-a introdus reglementarea ca în perioadele de sezon ale acestor produse, ele să fie reprezentate la rafturile marilor rețele în proporție de cel puțin 51% ca provenind din lanțul scurt de comercializare. O altă reglementare a vizat interzicea taxelor de raft, precum și o rpocedură de plată rapidă a furnizorilor.

    Citiți și: 

    SUSȚINEM PRODUCĂTORUL ROMÂN! Europarlamentarul Mihai Țurcanu: Vom fi uniți pentru a proteja interesele României!

    DOCUMENT EXCLUSIV! RĂSPUNSUL OFICIAL al Comisarului pentru Piață Internă privind LEGEA SUPERMARKETURILOR!


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial