• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Piața terenurilor agricole. Băncile ar putea acorda termene mai mari la creditele pentru cumpărarea de pământ

    agrointeligenta.ro -

    O mișcare-surpriză care ar putea schimba semnificativ modul în care arată la acest moment piața terenurilor agricole din România este pregătită la nivelul Ministerului Agriculturii, în dialog de parteneriat cu băncile și instituțiile ne-bancare care creditează fermierii. În exclusivitate pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro, ministrul Petre Daea a dezvăluit că nu doar că agricultorii vor putea lua credite garantate de stat în proporție de 80%, dar și că în zilele care umează are programate discuții cu reprezentanții instituțiilor financiare pentru a găsi calea ca aceste împrumuturi să fie acodate pe o perioadă de mai mulți ani. 

    O mare nemulțumire a fermierilor care iau credite pentru a cumpăra teren agricol este că băncile le impun, de regulă, perioade scurte în care trebuie să returneze împrumutul. De multe ori, este vorba de doar câțiva ani, cam cinci ani în medie, după cum ne-au spus mai mulți agricultori. În schimb, în țările din vestul Europei, colegii fermierilor noștri au posibilitatea nu doar de a lua credite cu dobândă mică, dar și să returneze sumele în interval de zeci de ani, ceea ce permite o capitalizare semnificativă a producătorilor.

    Astfel de credite pe termen mai lung ar putea deveni o realitate și în România, după cum a declarat vineri, la Târgu Mureș, pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro ministrul agriculturii, Petre Daea: ”Este o perioadă, dar această perioadă nu vreau încă să o lansez pentru că va fi în discuție cu băncile săptămâna viitoare. Vrem să fie o armonie de interese. Băncile sunt interesate pentru că ele sunt partenerii noștri, ai statului, și partenerii fermierilor prin subvențiile pe care le dăm și le derulăm prin conturile bancare angajate la băncile respective. Vedem care bănci se angajează în acest proiect și sper să fie acele bănci care au cele mai multe conturi ale fermierilor prin care se comunică cu bugetul de stat pentru subvențiile plătite în agricultură. Cu alte cuvinte, sunt operatorii care lucrează cu fermierii și fermierii lucrează cu băncile respective. Vom vedea săptămâna viitoare și sper că ei se vor deschide la un asemenea program și vor cupla imediat pentru că este o doză mare de interes”.

    Ministrul agriculturii Petre Daea a participat vineri la Adunarea Generală a Federației Crescătorilor de Bovine din România, organizație afiliată Federației Naționale Pro Agro
    Ministrul agriculturii Petre Daea a participat vineri la Adunarea Generală a Federației Crescătorilor de Bovine din România, organizație afiliată Federației Naționale Pro Agro

    Ministrul agriculturii Petre Daea și-a propus să îi sprijine pe agricultorii care vor să cumpere teren, deja reușind să pună în dezbatere un proiect pentru credite cu dobândă redusă și garantare de până la 80%. ”Este un instrument de deschidere către fermierii noștri, un suport important de susținere. Vorbim ca 80% din credit să-l garanteze statul, 20% – diferența, să fie garantată cu valoarea pământului pe care îl cumperi. Practic, pentru cel care dorește să cumpere pământ în viziunea actului normativ pe care noi îl avem în dezbatere publică, înseamnă să nu aibă nici un fel de garanție care îi angajează patrimoniul actual – case, ferma existentă. În al doilea rând, este vorba despre o facilitate la accesul creditului în sensul că dobânda pe care noi o punem în acest mecanism de susținere este de maxim 2% peste cea ROBOR (rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piața interbancară, stabilită de către Banca Națională a României – n.r.) și apoi este vorba despre o scădere a comisionului pentru operațiunile pe care le face Fondul de garantare a creditului agricol de la 3,8% la 2%. Deci atât banca, cât și fondul de garantare, cât și statul vin în întâmpinarea cumpărătorului. (…) Ne-am gândit la o sumă de până la 3 milioane de euro. Ne-am gândit și la suprafața maximă ce poate fi cumpărată cu acest credit și care a fost stabilită la 250 de hectare”.

    În privința acestui mecanism menit să ajute fermierii români să acceseze mai ușor creditele pentru achiziția de terenuri agricole, ministrul agriculturii spune că nu este un program copiat, ci este ”un concept propriu, de interes pentru fermierul român” și că este un program temeinic care va da rezultate.

    Citiți și:

    ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ: Credit garantat 80% PENTRU ACHIZIȚIA DE TERENURI AGRICOLE!

    PIAȚA TERENURILOR ÎN 2017. Cu cât mai cresc prețurile?

    VÂNZAREA TERENULUI FĂRĂ IMPOZIT! Care sunt CONDIȚIILE!

    PREȚUL MINIM pentru UN HECTAR DE TEREN AGRICOL ÎN ROMÂNIA!


    Te-ar mai putea interesa

    Diana Șoșoacă cere controale UE și încetarea măsurilor privind combaterea pestei oilor: „Vă bateți joc de fermieri!” Plată APIA pentru 17.600 de fermieri – aprobată! Bursa cerealelor. Prețuri la zi pentru porumb, floarea-soarelui, grâu și rapiță în portul Constanța

    Ultimele știri

    Mămăligă cu brânză și smântână. Cât costă o porție de MBS la restaurantul Parlamentului Subvenție la plată începând de astăzi. 180 de milioane de euro, în conturile fermierilor Smithfield România devine Comtim România!