Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

FERMIERI, atenție la CONTRACTELE DE ARENDĂ pentru TERENURILE DECLARATE LA APIA!

Terenurile lucrate în arendă de către fermierii români se declară la APIA pentru încasarea subvențiilor agricole și în 2017. Fermierii s-au luptat să elimine o prevedere birocratică, una care le pune bețe în roate, însă, în final, cu o zi înainte de startul depunerii cererilor unice, situația se pare că nu a suferit nici o schimbare. Astfel, reporterii Agrointeligența au sesizat că deși din Ordinul 619/2015 s-a eliminat acea obligația ca pentru terenurile gricole să se prezinte contracte de arendă valabile la data de 1 decembrie 2017, din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 3/2015, reiese că această regulă nu s-a scos. Așa că, în concluzie, a rămas cum s-a stabilit, iar solicitarea fermierilor a fost ascultată. Doar că nu se aplică, ne-a confirmat președintele LAPAR, Laurențiu Baciu. 

Contractele de arendă valabile până la data de 1 decembrie! Fermierii nu au scăpat nici în acest an de această prevedere care îi încurcă la depunerea cererilor unice. Începând de mâine, 1 martie, fermierii invitați la APIA să-și depună cererea de plată trebuie să aducă cu cei și contractele de arendă valabile până la data de 1 decembrie.

Această prevedere care s-a încercat modificată prin insistențele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România nu a fost realizată. Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, a solicitat la discuțiile pe care le-a avut la ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale înlocuirea termenului cu valabilitatea contractelor de arendă în momentul depunerii cererii cu o eventuală solicitare a unei adeverințe de la Primărie, la data de 1 decembrie care să ateste că suprafața declarată la APIA este înscrisă în Registrul Agricol. În ciuda tuturor argumentelor, dar și din cauza faptului că funcționarii din MADR au înțeles necesitatea operării acestei modificări, lucrurile au rămas neschimbate.

”Cererea unică nu corespunde cerințelor noastre. Referitor la valabilitatea contractelor de arendă am avut impresia că ne-am înțeles la ultimele discuții, dar se pare că ordonanța ne contrazice. Înțeleg, cei care lucrează acolo fac tot ce e posibil ca să încurce lucrurile ceea ce mă facă se cred că, o fi și un boicot la adresa ministrului. Susțin asta pentru că la discuțiile purtate cu MADR, toți cei care au lucrat la ordin au fost prezenți și au luat atunci la cunoștință despre propunerea noastră referitoare la valabilitatea contractelor de arendă și au spus că au înțeles, și-au notat, iar surpriza a fost când a ieșit ordinul. Se ține totul la secret, nu știu ce fel de colaborare au ei cu fermierii sau cât țin cont de ceea ce au nevoie fermierii. Se ține totul la secret și zic că atunci când o pun în Monitorul Oficial o să vedem ce ne-au pregătit. Ministrul nu de puține ori a zis că nu pleacă nici o lucrare din minister până nu ne punem de acord. După cum vedeți, a plecat”, a declarat pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Din păcate, prin aceste acțiunii funcționarii MADR au șifonat imaginea ministrului. Am modificat ordinul (Ordinul 619/2015), dar ordonanța (Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 – n.r) a plecat în formă inițială, nu a suferit nici o modificare. Asta deși ministrului Petre Daea ne-a garantat că ”toată lucrarea” va ieși așa cum și-o doresc fermierii. Din păcate, atât în ordonanță, cât și în câteva elemente care au fost prinse doar în ordin, lucrurile nu au ieșit așa cum am agreat la discuții”, susține reprezentantul fermierilor.

Ministrul Petre Daea susține punctul de vedere al fermierilor

Potrivit președintelui LAPAR, ministrul Agriculturii a ținut partea fermierilor în discuțiile purtate pe seama valabilității contractelor de arendă, doar că, cei care s-au ocupat de forma finală a documentului au omis cerința producătorilor.

Se poate modifica prin Parlament, dar asta implică o procedură laborioasă care consumă timp. Până în momentul în care se operează schimbarea, ordonanța rămâne valabilă și își va produce efectele. Sume foarte mari de bani s-au pierdut din cauza acestui termen pe care nu înțeleg cine l-a stabilit. Noi am solicitat ca aceste contracte de arendă să fie valabile la data depunerii cererii unice de plată și ca măsură de siguranță se putea solicitat o adeverință de la Primărie, care să ateste că la data de 1 decembrie suprafața declarată la APIA este înscrisă în Registrul Agricol. Am apreciat, cel puțin la nivel declarativ părerea ministrului, care a fost de acord cu noi. Nu știu ce s-a întâmplat după aceea”, ne-a spus președintele LAPAR.

În ciuda dezamăgirii pe care a simțit-o astăzi, citind forma finală a cererii unice, fermierul Laurențiu Baciu rămâne în continuarea optimist în promisiunile ministrului Petre Daea.

Astăzi am avut o discuție destul de lungă cu domnul ministru și am primit asigurările că totul va fi așa cum ne dorim. Rămâne să vedem cât de repede se va întâmpla asta și ce efecte va produce acea formă pe care echipa de lucru a ignorat-o și a lăsat-o în ordonanță”, și-a exprimat încrederea Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


6 comentarii

 1. Sunt proprietarul unui teren de 2,2 ha in Mandra Fagaras, teren comasat si cu deschidere la DN 1 de aproximativ 150 ml.In ultimii 3 ani a fost declarat la APIA. Doresc sa-l vand sau sa-l arendez pe 20 de ani pentru a beneficia de submasura 6.5 pentru care trebuie sa fi fost inscris la APIA pe schema simplificata pentru micii fermieri din Pilonul 1, intrebarea mea este ;cum pot accesa, care este eligibilitatea pentru schema simplificata. va multumesc!

 2. Daca eu am facut IF acum e normal sa fac contractele de arendă TOT acum ,si atunci vine întrebarea, eu cum ma plasez in situatia acesta ?pot face declarația la APIA?

 3. De unde esti ion tote pasarile dorm ln capul ala prost pe care tu l-l ai pe umar,cum vine asta ca arendatorul sa primeasca el subventia.Ioane tu ce meserie practici de fapt,prelucrator prin aschiere lacatus mecanic sau paznic,ioane nu-ti mai da cu parerea ca esti pe llnga agricultura,ori esti fara cap si glndesti ln glt omule daca esti din moldova mergi la socola,daca esti din ilfov mergi la balacianca om infect ce esti!!!

 4. Daca functionarii Apia ar umbla mai mult pe teren si nu ar sta prin birouri ar observa si ei ca fermierii una declara in hartii alta e realitatea in teren.Cum sa dai bani pentru inverzirea a2a cand tu nu ai fost pe teren sa il verifici sa vezi ce are declarat , acorzi tot felul de subventii fara sa urmaresti . Declara fermierii ca u cultivat soia , lucerna, pepeni etc iar ei in teren au buruieni, de aia avem marfa din import ca statul roman acorda subventii pe burieni. Cei de la Apia dorm prin birouri pe salarii babane , nu au nicio treaba cu agricultura , au interese de la unii fermieri smecheri iar prind si ei niste prosti care i controleaza in fiecare an .
  sunt interese meschine in aceasta asa zisa agricultura moderna , unde taranii sunt saraciti si batjocoriti pe pamantul lor, exemplu cel mai limpede este ca smecherii incaseaza subventiile de pe teren iar prostii de tarani platesc impozitele
  In legatura cu contractele de arendare sa se faca pe perioade cat mai scurte si cu clauze foarte stricte . nu ca pana acum fermierul facea contracte pe 10 ani cu un mosneag ala murea iar fermierul ramanea cu banii pe subventii si toata productia. CEL MAI CORECT FERMIERUL IA TOATA PRODUCTIA IAR PROPRIETARUL CU SUBVENTIA.

  1. Da ai dreptate Ion dar te contrazici singur.
   Daca fermierul produce buruieni atunci nici subventie nu primeste ,,proprietarul,,asa cum vrei tu si ce ne facem .Amandoi se uita la stele ca saracesc cu pamant fertil sub picioare.
   Desteptule 1 kg de grau costa 0.55 bani la vanzare si cu 0.77 bani se produce.
   Diferenta se numeste subventie ca sa nu se faca pierdere.Altfel fermierul vinde cu 0.77 bani graul si tu vei platii painea dublu.Asa ti-o subventioneaza UE ca sa o duci mai bine….

Scrie un comentariu