• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum arată FERMA AGROMEC VLAD ȚEPEȘ, locul unde se obțin producții foarte bune și FĂRĂ IRIGAȚII

    Gabriela Gimbășanu -

    Agromec Vlad Țepeș este una dintre fermele românești unde noile tehnologii își fac treaba, concurate de condițiile mereo care nu țin cu fermierii care vor să facă producții mari. Chiar și așa, an de an, la exploatația din județul Călărași sunt recolte foarte bune la toate culturile. Secretul: mașinile agricole performante și aplicarea produselor care ajută planta să facă față stresului abiotic.

    La Agromec Vlad Țepeș predomină verdele, culoare care nu vine doar de la culturile ce-au rezistat peste iarnă, ci și de la parcul de utilaje, în mare parte marca John Deere. Dotarea tehnică este impresionantă și dacă mergi cu mașina înspre Călărași este imposibil să nu observi această fermă la ieșirea din comună, cu ”căprioarele” sale parcă aliniate pentru poză.

    În ferma din județul Călărași am fost întâmpinați cu mare căldură de către Marius Zărnescu, șef de fermă în cadrul Agromec Vlad Țepeș, specialistul responsabil cu tehnologiile de cultură. Inginerul ne-a vorbit deschis despre secretele care îl ajută să obțină producții de peste 8 tone/ha la cultura de grâu. Se pare că secretul producțiilor recordiste este acela al tehnologiilor, dar și al aplicării biostimulatorilor de creștere chiar la ieșirea din iarnă a culturilor.

    tractor John Deere cu remorca

    1.800 de hectare și 100 de capete de ovine Suffolk

    La Agromec Vlad Țepeș, cultivarea pământului este o activitate ce se desfășoară de mai bine de 20 de ani. Recent, pasiunea pentru animale, dar mai ales pentru ovinele de carne au dus afacerea la un alt nivel. În prezent, o parte din producția de cereale obținută pe cele 1.800 de hectare este folosită și la hrana a 100 de capete de ovine de carne.

    Lucrăm în jur de 1.800 de hectare pe care le cultivăm cu cereale păioase, porumb, rapiță, lucernă, mazăre pe o suprafață mai mică și ceva soia. Cultura de mazăre în combinație cu ovăzul ne ajută să ne conformăm regulilor privind acordarea subvenției pentru înverzire, pentru ZIE. Acest amestec furajer îl folosim și în hrana animalelor. Avem un efectiv restrâns de oi pentru carne din rasa Suffolk. Ovinele sunt o pasiune a șefului meu și tocmai de aceea nu sunt înscrise decât în Registru Genealogic. În prezent cred că deținem peste 100 de capete din rasa Suffolk”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro Marius Zărnescu, șef de fermă în cadrul Agromec Vlad Țepeș din județul Călărași.
    Utilaje John Deere la Agromec Vlad Tepes

    Producții comparabile cu cele înregistrate la nivel european

    Performanța este cuvântul de ordine în ferma de la Vlad Țepeș. Fără sistem de irigații, dar utilizând tehnologii de ultimă generație, aici se obțin producții de peste 8 tone/ha, la cultura de grâu și peste 9 tone/ha la porumb, chiar și în anii secetoși.

    Anul trecut a fost unul extrem de dificil pentru agricultură. Am înregistrat o producție medie la grâu de 8.600-8.700 kg/ha de pe o suprafață de aproximativ 600 de hectare. La orz, din cauza gerului din primăvară am avut ceva probleme și am încheiat cu o producție de 6.800-6.900 kg/ha. La cultura de rapiță am înregistrat o producție medie de 3.650 kg/ha, porumbul undeva la 9.500 kg/ha, iar la mazăre am avut o producție medie de puțin peste 2.000 kg/ha”, ne-a spus șeful de fermă.

    utilaje agricole la Agromec Vlad Tepes

    La Vlad Țepeș se ară o dată la 2-3 ani

    În ferma din județul Călărași, apa se păstrează în sol prin lucrări specifice, arătură la 2-3 ani și dezmiriștire imediat după recoltare.

    Nu dispunem de sistem de irigații, în schimb am învățat să păstrăm apa în sol. Facem lucrări de foarte bună calitate și încercăm să evităm la maxim pierderile de apă. Folosim tehnologii de ultimă generație pentru prelucrarea solului și utilaje de calitate. Arăm o dată la 2-3 ani și avem utilaje care ne permit lucrul asta. Imediat după recoltat, la orice cultură venim cu un dezmiriștit sau chiar cu lucrare de arat unde este necesar. De asemenea, folosim îngrășăminte de foarte bună calitate, genetică bună, folosim stimulatori, dar și regulatori de creștere. Eu zic că practicăm o agricultură performantă”, ne-a explicat inginerul.

    Pionieri la utilizarea biostimulatorilor

    La Agromec Vlad Țepeș, primul stimulator de creștere folosit a fost Atonik, iar de zece ani, la culturile înființate în toamnă, în ferma din județul Călărași se folosește Terra-Sorb Complex.

    Cred că noi și Aectra suntem pionierii biostimulatorilor. Prima dată am folosit Atonik, apoi am făcut trecerea către Terra-Sorb Complex, un biostimulator care conține 20% aminoacizi liberi, 5% azot și microelemente precum borul și manganul. Sunt aproape zece ani de când folosim Terra-Sorb Complex în cultura mare, un produs pe care îl aplicăm primăvara, la plecarea în vegetație a plantelor. Biostimulatorul dă vigoare plantei și o ajută să depășească stresul la care a fost supusă pe perioada iernii. O cultură tratată în primăvară cu Terra-Sorb Complex are altă plecare și acest lucru conduce la o dezvoltare mult mai bună a plantei și implicit la o producție mult mai bună”, ne-a vorbit fermierul, despre efectele resimțite asupra culturilor tratate cu Terra-Sorb Complex.

    Marius Zarnescu Agromec Vlad Tepes

    Aplică Terra-Sorb Complex în doză de 1,5 l/ha

    Terenul pe care îl lucrează cei de la Agromec Vlad Țepeș nu este unul tocmai bun: an de an aici apar băltiri, dar și grindină, iar biostimulatorul Terra-Sorb Complex îi ajută să facă față acestor situații excepționale care pot duce la diminuări de producție.

    Aplicăm produsul pe toate culturile înființate în toamnă: grâu, orz și rapiță în doză de 1,5 l/ha, imediat ce vremea ne permite să intrăm în câmp. Când avem o temperatură de 12°C intrăm cu aplicarea biostimulatorului. Plusul de producție obținut prin aplicarea acestui produs este mult mai mare decât prețul de cost”, ne-a spus fermierul.

    Planuri de viitor: investiții în spații de depozitare

    Din 1999 și până în prezent, profitul de la Agromec Vlad Țepeș a fost investit în achiziția de utilaje, iar dotarea tehnică a exploatației a ajuns să concureze cu cele mai performante ferme din România. Planurile de viitor ale oamenilor de aici se concentrează acum pe construirea unui sediu modern, dar și extinderea spațiilor de depozitare.

    Nu a fost an în care să nu cumpărăm un utilaj nou, dar eu cred că este cazul să ne oprim aici. Pentru viitor ne propunem să facem niște magazii, am făcut anul trecut o magazie și ne-am propus să mai facem una și anul acesta. În prezent avem o capacitate de depozitare de 500 de tone și încă una de 2.500 de tone, iar anul acesta mai construim unul de 2.500 de tone”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro Marius Zărnescu, șef de fermă în cadrul Agromec Vlad Țepeș din județul Călărași.

    Acest reportaj în fermă a fost realizat în cadrul Campaniei TEHNOLOGIILE PROFITULUI: TERRA-SORB COMPLEX, inițiativă menită să prezinte portretele fermierilor care folosesc biostimulatorul de la Aectra pentru a-și spori producțiile și profitul obținut din agricultură.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania! Subvenții APIA, în conturi. Județele unde fermierii au anunțat că au primit a doua tranșă de bani Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou Ninsori, ploi și vânt puternic – județele care au intrat sub alertă meteo până în a doua zi de Crăciun Atenție, se fură oi! Un cioban a rămas fără animale înainte de Crăciun