Soluții pentru grădinăŞtiri agricoleViaţa la ţară

CUM ALEGEM POMII FRUCTIFERI pentru PLANTĂRILE DE PRIMĂVARĂ!

Atenție la materialul săditor pe care îl procurați pentru plantările de pomi fructiferi în această primăvară! Este sezonul plantării pomilor fructiferi, iar inginerii horticoli ne atrag atenţia că ne putem înşela atunci când îi cumpărăm din supermarket dacă nu suntem atenţi la etichete. Puieţii trebuie cumpăraţi doar din pepiniere sau de la comercianţi autorizaţi.

Plantaţi un măr şi riscaţi să culegeţi pere, este avertismentul inginerilor horticoli pentru cei care vor să cumpere material săditor. Avertismentul vine pe fondul intensificării comerţului cu material săditor şi apariţia unor falşi producători cu marfă neautorizată.

Cumpărătorii trebuie să fie atenţi la detalii. Să se uite la pom dacă are rădăcinile foarte bine dezvoltate şi dacă rădăcinile sunt de culoare deschisă, lucioasă. În al doilea rând, să se uite la etichetă. Sunt etichetele de culoare albastră, care arată categorie superioară, etichetă galbenă – soiul este original şi categoria lui biologică este un pic inferioară decât la etichetele albastre.

 Alegerea materialului săditor este una din operaţiile de care depinde starea viitoarei plantaţii

De aceea, este indicat ca materialul săditor să fie procurat  din pepiniere consacrate, recunoscute oficial şi controlate, care garantează autenticitatea, calitatea şi sănătatea pomului. Este indicat să se aleagă pomii cu rădăcinile cât mai dezvoltate și intacte, cu lemnul ramurilor copt și muguri bine formaţi, preferându-se cei care au numeroase ramuri laterale sau anticipaţi, la care se poate forma scheletul pomului și implicit intrarea timpurie pe rod.

Efectul plantării unor astfel de pomi constă în formarea rapidă a coroanelor  și  începutul fructificării  încă din anul 2 sau 3, obţinându-se o producţie însemnată de  fructe încă din anul 4 de la plantare.

Martie-aprilie, lunile în care se fac plantările de primăvară

Epoca cea mai potrivită pentru plantarea pomilor în general este toamna (octombrie-noiembrie), întrucât asigură refacerea sistemului radicular și pornirea în vegetaţie primăvara mai timpuriu, dar se mai poate planta și primăvara devreme (martie-aprilie). Pomul trebuie plantat la adâncimea la care a crescut în pepinieră, respectiv cu punctul de altoire la nivelul solului. În caz că plantarea este adâncă, se întârzie pornirea în vegetaţie, iar în cazul unei perioade ploioase și  pe teren greu are loc asfixierea rădăcinilor.

Numai în zona de şes, unde se simte lipsa umezelii, pomii pot fi plantaţi cu 2-3 cm mai adânc decât au fost în pepiniera. Pe măsură ce se aşează pământ peste rădăcinile pomului, trebuie efectuata o călcare energică, în jurul pomului, pentru a se tasa solul și a nu rămâne goluri de aer.

Sursa: www.radiomures.rowww.pepinierele-roman.ro

Citiți și:

Cei mai rezistenți pomi fructiferi pe care îi poți planta în această primăvară

Este vremea plantărilor! Pomi fructiferi care se prind uşor și sfaturi utile pentru sădirea lor

Revoluție în pomicultură? Ce formă a coroanei crește semnificativ producția în plantația modernă de pomi fructiferi

STROPIRI DE PRIMĂVARĂ LA MĂR: ce tratamente se aplică pomilor fructiferi în acest sezon

Ce îngrășăminte naturale putem folosi în livadă – fertilizarea eficientă a pomilor fructiferi

La ce distanță se plantează pomii fructiferi

Plantări în livadă: de ce nu se prind pomii fructiferi. 10 greșeli de evitat!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


2 comentarii

  1. In general pomii vin de la pepiniera cu radacinile infasurate asa ca nu ai cum sa le vezi . Si ee am cumparat ionatan si cand a dat pe rod a fost mutu (un mar verde f bun )

  2. Din nefericire, coincidenta intre etichete si soiul real este o problema chiar la furnizorii cu nume; nu ca in exemplul dat aici, unde se incurca marul cu parul, pentru ca clientul ar putea deosebi marul de par, dupa coaja, dar cumparand mar, te poti alege cu alt soi decat acela de pe eticheta. In urma unei campanii de achizitii, in special de la Baneasa, dar nu numai m-am trezit, dupa ani, cu 5 meri Prima – exceptionali de altfel, dar cu fructe care trebuie consumate repede – desi am cumparat doi, cu vreo 6 Ionatani, desi tot doi cumparasem, cu un Remus 3 care e Ionatan, cu un prun Tuleu gras care este … corcodus altoit pe corcodus, cu vreo 4 meri care nu stiu ce soiuri sunt, dar in nici un caz ce scria pe etichete…Pare ca in ultimii ani fenomenul s-a diminuat, probabil ca efect al concurentei, insa, oricum, furnizorii nostri de material saditor sunt inca in urma celor straini si ma refer la informarea clientilor ne-specialisti, nu la calitatea materialului saditor.

Scrie un comentariu