• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Când și la ce distanță se plantează răsadurile de legume

    Roxana Dobre -

    Cultivarea legumelor din răsaduri poate fi atât o afacere profitabilă, cât și o activitate plăcută, care să asigure mai apoi, din recoltă, o hrană sănătoasă pentru autoconsum. De felul cum faceți plantarea răsadurilor depinde reușita viitoarelor culturi de legume din grădină sau din solar. O mare importanță o are distanța dintre răsaduri, un aspect care poate influența buna evoluție a plantelor și, implicit, producția de legume.

    Cultura de roșii din răsaduri

    După ce obținem răsadurile, adică la circa 55-60 de zile de la plantarea semințelor, urmează mutarea acestora în grădină.

    Ca regulă principală de urmat este faptul că niciodată nu plantăm răsadurile într-un substrat rece. Până  ce temperatura solului nu a ajuns la plus 9-10 grade nu vom începem plantarea.

    Pentru a afla exact temperatura din sol putem să folosim un termometru de exterior pe care-l înfigem în pământ cam la 10 cm adâncime, lăsându-l aproximativ 10 minute. Dacă valoarea este sub 8 gradații, mai așteptăm zile mai calde sau recurgem la brazdele încălzite.

    Dar ce să facem, dacă, între timp, răsadurile au crescut prea mult și trebuie musai să le plantăm ca să nu le pierdem? Atunci recurgem la brazdele încălzite. Cum procedăm?

    – scoatem stratul fertil de deasupra viitoarei brazde;
    – în brazda adâncită, cam la 20-25 cm, punem bălegar macerat, resturi vegetale menajere, iarba cosită sau buruieni, din cele care deja au răsărit, cenuşă;
    – acoperim cu pământul dislocat, fertil;
    – acoperim cu o folie închisă la culoare. Soarele de peste zi își va face treaba lui de încălzire deasupra, iar „bogăția” de dedesupt, prin descompunere, va produce, la rândul ei, căldura (binecunoscutul biogaz).

    Plantarea răsadurilor de tomate: se face manual la adâncimea este până la prima frunză adevărată. După plantare, fiecare plantă se udă cu 1–2 l apă /plantă pe suprafețe mici sau pe rigole cu norme de udare de 150 – 200 m³/ha pe suprafețe mari. Apoi, udarea se va face la un interval de 9-12 zile dar din abundență. De ce? Prea multă umiditate duce la două situații neplacute:  favorizează apariția bolilor micotice (ciupercilor, mai ales a fitoftorei) și la o dezvoltare peste măsură a masei verzi în detrimentul mugurilor florali,  adică a legării rodului.

    Atenție! La 3-5 zile de la plantarea răsadurilor de roșii se verifică eventualele goluri, plante neprinse, și se completează cu răsad de aceeași vârstă cu cel folosit la înființarea culturii

    Distanța de plantare pentru răsadurile de roșii trebuie să fie de 70-80 de cm între rânduri și 30-40 de cm între plăntuțe. 

    Citiți și: CUM OBȚINEȚI RĂSADURILE: pașii de urmat DE LA SEMĂNAT LA PLANTARE!

    Cultura de varză din răsaduri

    Plantarea răsadurilor se face când au vârsta de 2 luni și au dezvoltat deja 5-6 frunze adevarăte. În cazul unor soiuri timpurii, plantarea se face la începutul lunii aprilie, la soiurile de vară se face la începutul lunii mai, și la sfârșitul lui iunie pentru varza de toamnă sau pentru varza roșie.

    Plantarea răsadurilor de varză: Fasonarea răsadului înainte de plantare constă în scurtarea vârfului rădăcinii și a frunzelor. Terenul se afânează bine înainte și se îngrașă cu gunoi de grajd. La plantare, răsadurile se îngroapă până la nivelul primei frunze.

    Atenție! La două săptămână după plantare trebuie să faceți mușuroitul prin adunarea pământului în jurul plantei până la nivelul primei frunze.

    Plantele se udă dimineața, când soarele nu este foarte puternic. Se va evita udarea la apusul soarelui, deoarece este bine ca plantele să nu intre în noapte cu picături de apă pe frunze, fapt ce crește riscul de apariție a unor boli cauzate de fungi.

    Distanța de plantare pentru răsadurile de varză este de 70/30 cm la varza timpurie și 70/40 la varza de vară, varza de toamnă și varza roșie.

    Citiți și: Cum se produc răsadurile de varză în mod tradițional: sfaturi și trucuri esențiale

    Cultura de ardei din răsaduri

    Ardeiul se cultivă bine după lucernă, trifoi, mazăre, fasole, dar se poate cultiva şi după rădăcinoase, bulboase şi bostănoase. Pe terenul pe care se vor planta răsadurile de ardei, încă din toamnă se administrează 40-50 t/ha gunoi de grajd, 300 kg/ha superfosfat şi 100 kg sulfat de potasiu, iar în primăvară alte 150-200 kg/ha azotat de amoniu.

    Pregătirea terenului se face încă din toamnă, astfel că, după eliberarea terenului de resturi vegetale, se aplică îngrăşăminte organice şi chimice, apoi se efectuează arătura de bază la adâncimea de 28-30cm. Primăvara înainte de plantare se lucrează terenul cu grapa cu colţi reglabili sau cu freza.

    Plantarea răsadurilor de ardei: Cu 5-6 zile înainte de plantare se erbicidează terenul cu Dual Gold 960 EC, (1,2 l/ha) şi se încorporează în sol la 6-8 cm adâncime, cu grapa cu colţi reglabili.

    Vârsta răsadurilor de ardei la plantare trebuie să fie de 60 – 65 de zile. Este important ca, cu câteva zile înainte de plantare, răsadurile să se călească printr-o aerisire mai puternică ziua şi noaptea, iar cu câteva ore înainte de scoaterea răsadului este recomandat udarea lui din abundență.

    Plantarea răsadurilor se începe când în sol se realizează temperaturi de peste 15°C.

    Distanța de plantare pentru răsadurile de ardei: Răsadurile se plantează pe strat înălţat, plantându-se câte două rânduri la o distanță de 70 cm. Între plante pe rând distanţele diferă în funcție de varietate: la ardeiul gras se lasă pe rând 15-20 cm, la ardeiul gogoşar distanţele pe rând sunt de 20-25 cm, la ardeiul lung distanţa pe rând este de 15 cm, iar la ardeiul iute distanţa pe rând este de 10 cm. Cea mai răspândită metoda de plantare este pe două rânduri apropiate la 40-60 cm și doua depărtate la o distanță de 1 – 1,2 m. Distanța între plante pe rând trebuie sa fie cuprinsă între 30-40 cm. Densitatea recomandată pentru plantarea ardeilor în sere sau solarii este de 30.000 – 35.000 plante/ha.

    Citiți și: Cultivarea ardeilor: cum poți obține recolte bogate respectând niște principii simple

    Cultura de vinete din răsaduri

    Răsadurile se plantează după 6-8 săptămâni de creștere. Este important să știți că vinetele au nevoie de mai multă atenție decât alte legume când sunt transplantate. Înainte cu 10-14 zile de a planta răsadurile de vinete este indicat să udați și să fertilizați pământul.

    Plantarea răsadurilor de vinete: Începeți procesul de transplantare prin a face mici săpături de 15-20 cm adâncime la o distanță de aproximativ de 50-60 cm intre plante și 1 metru între rânduri. Dacă observați că solul este uscat, udați-l puțin înainte de a planta răsadurile. Pentru udare este indicat să folosiți o stropitoare având în vedere ca pământul trebuie să fie doar umed și nu îmbibat cu apă.

    Atenție! Vinetele sunt plante care rodesc în perioada verii și nu sunt rezistente la îngheț. Daca le plantați primăvara devreme, acestea pot fi afectate de temperaturile scăzute din timpul nopții. Este indicat ca vinetele să fie plantate în grădină la jumătatea lui mai – începutul lui iunie.

    Plantarea în grădină a răsadurilor este indicat să se facă într-o zonă însorită. Vinetele care cresc într-o zonă semi umbrită vor rodi mai puțin, iar legumei îi va lua mai mult timp să se maturizeze. Solul în care sunt plantate trebuie să fie fertil și bine drenat. Este indicat ca vinetele să nu fie plantate în același loc în care au mai fost plantate vinete în anul anterior sau alte legume precum roșii, cartofi sau ardei grași , deoarece toate acestea sunt susceptibile acelorași boli.

    Dupa plantare asigurați-vă că vinetele au în permanență solul umed, mai ales în perioadele secetoase de vară.

    Cultura de castraveți din răsaduri

    Plantarea răsadurile se face la începutu lunii mai având în vedere că această cultură este foarte sensibilă la îngheț, la 1 m între rânduri și 0,5 m pe rând. Imediat după plantare se udă cultura cu apă călduță.

    Până ca vrejii să acopere terenul se fac 1-2 prașile fără a vătăma rădăcinile. După prașila a doua plantele se mușuroiesc. Udarea se face numai la rădăcină, ferind vrejii de umezeală, deoarece aceștia pot putrezi.

    O lucrare foarte importantă la castraveți este „ciupitul”, care contribuie la obținerea unor recolte mari și timpurii. Când plantele au format 4-5 frunze li se ciupeste (rupe) vârful. De la baza plantei vor creste noi lăstari, pe care se vor forma mai multe flori femeiești, acestea producând castraveți. Când și acești lăstari au format 5-6 frunze, se ciupesc, repetând operația și la lăstarii de ordinul 3.

    Îngrășarea suplimentară are o contribuție deosebită. Prima îngrășare se face la 10-15 zile de la răsărire, iar a doua la 15-20 zile de la prima.

    Citiți și: Palisarea castraveților – trucuri la legarea cu ață a plantelor din solar


    Te-ar mai putea interesa

    MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Cum va fi vremea de Crăciun. Prognoza meteo pentru perioada sărbătorilor Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului