Piaţa terenurilorŞtiri agricole

CÂT SE PLĂTEȘTE ARENDĂ pentru TERENUL AGRICOL LUAT DE LA STAT!

Nivelul arendei în 2017! Fermierii sunt interesați de suma care trebuie plătită pentru un hectar de pământ în acest an, după ce în 2016 fostul premier, Dacian Cioloș, anunțase că nivelul redevenței va fi majorat pentru toate terenurile administrate de Agenția Domeniilor Statului (ADS).

”Nivelul arendei nu s-a modificat în 2017”, a declarat în exclusivitate pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro Alexandru Valentin Țachianu, președinte al ADS.

”Declanşarea procedurii de arendare a suprafeţelor de teren libere de contract aflate în patrimoniul Agenţiei Domeniilor Statului se face pe baza scrisorii de intenţie şi a planului de situaţie al terenului solicitat, în original, avizate de reprezentanţa teritorială a Agenţiei Domeniilor Statului pe raza căruia se află terenul solicitat”, se arată într-un răspuns oficial transmis redacției noastre de către ADS. 

Nivelul minim al arendei se calculează în funcţie de: 

 • categoria de folosinţă a terenului,
 • clasa de calitate şi coeficienţii de majorare ai redevenţei (clasa de calitate a solului, categoria de folosinţă a terenului, amenajări pentru irigaţii, desecări-drenaje, lucrări antieroizonale, categoria localităţii, amplasarea terenului faţă de localitate, facilităţi de transport inputuri şi recolta şi în funcţie de suprafaţa arendată).  

Un fermier, pentru a putea încheia un contract de arendă, trebuie să se prezinte mai întâi la şedinţa de arendare cu actele menţionate în procedura de arendare. Pentru a putea fi notificat de către Agenţia Domeniilor Statului toţi solicitanţii trebuie să aibă depuse la sediul Agenţiei Domeniilor Statului o scrisoare de intenţie şi planurile de situaţie al terenului solicitat avizate de Reprezentanţele teritoriale ale Agenției. Toţi ofertanţii au obligaţia depunerii unei garanţii de participare care va reprezenta valoarea arendei calculată pe 6 luni, în funcţie de nivelul minim al arendei pe fiecare categorie de folosinţă, cotaţia bursieră şi cursul euro din data transmiterii listei cu terenurile ofertate la arendare către reprezentanţele teritoriale ale Agenţiei Domeniilor Statului”, a specificat Țachianu.

De specificat că pentru terenul neagricol luat de la ADS, categoriile de folosinţă vegetaţie forestieră, ape bălţi, drumuri tehnologice şi de exploatare agricolă şi terenuri neproductive care pot fi folosite şi amenajate pentru producţia agricolă, nivelul arendei va fi de 25 grâu/ha/an.

Care sunt obligațiile arendașului ADS

Obligaţiile fermierului/arendaşului care încheie un contract de arendă cu Agenţia Domeniilor Statului:

 • să exploateze terenul cu destinaţie agricolă ce face obiectul contractului de arendare;
 • să folosească terenul pe care l-a arendat în scopul exploatării agricole, în condiţiile stabilite prin contract;
 • de a folosi şi de a culege fructele terenului cu destinaţie agricolă care face obiectul contractului;
 • să nu schimbe categoria de folosinţă a terenului arendat fără acordul scris al arendatorului;

Citiți și:

Formula de calcul care face arenda la ADS să fie mereu mai mică decât cea din piața privată

202 euro/ha – arenda medie pe care o plătesc fermierii cu terenuri luate de la ADS


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


6 comentarii

 1. Contract de arenda anual bine stabilit si cu o arenda care sa multumeasca ambele parti, nu ca pana acum doar fermierul era multumit dadea o arenda de tot rasul si nu platea impozitul la oameni iar contractul era de pe 10 ani . Ce inseramna asta? Cu ce bani isi iau fermierii utilaje de sute de mii de euro? Se imbogatesc pe spinarea sarmanilor batrani bolnavi si fara ajutor . Oare Garda financiara, ANAF, Curtea de conturi nu vad ce se intampla?

 2. 90 % din asa zisi fermieri care comenteaza pe aici vorbesc numai de subventie (unii nu stiu sa zica subventie zic sugventie sau suventie) dar sa intrebe si ei de o tehnologie de care culturi sunt mai rentabili cum sa angaseze niste oameni s.a.a.m.d. Cei ce si au primit banii isi vad frumusel de campania de primavara. NU este rentabila agricultura ,cica, dar in fiecare an „fermierul ” isi mai achizitioneaza cate un utilaj , cate o masina scumpa, isi mai fac un etaj la casa ori pleaca vara prin nu stiu ce concediu . Stiu ca multi zic ca sunt scumpe utilajele si imputurile , corect, dar cu ce bani sunt platite? O sa spuna multi ca sunt in rate, dar tot trebuie sa dai banii. Traderii de aia dau preturi mici la productie ca stiu ce bani se baga in agricultura. Daca nu este rentabil sa vad si eunul care are 300-400 de ha de teren ca le lasa ca vin eu imediat. Primesc subventii de miliarde facilitati fiscale , subventii la motorina si tot felul de facilitati unde merg acesti bani? Daca ar stii taranii ace bani iau fermierii nu ar mai tacea ei cand le dau astia 300-400 kg de cereale arenda. Lucreaza cu oameni la negru in campaniii dau arenda derizorie fac evaziune fiscala si ei se plang toata ziua pe unde prind.RUSINE.

 3. Eu nu înteleg cum accepta cei ce dau terenurile in arenda sa fie pacaliti si furati pe fata : primesc arenda vreo max. 500 kg de cereale arenda la ha din care saracul om trebuie sa plateasca pe cineva cu un mijloc de transport masina sau tractor sau cauta sa mearga la poarta fermierului de vreo cateva ori ca el ba e plecat in concediu ba are treaba. Unde mai pui ca tot bietul taran care are o pensie amarată de CAP trebuie sa isi plateasca el impozitele pe acel teren . De bun simt ar fi daca cine lucreaza terenul incaseaza subventia ar fi cazul sa plateasca si impozitele , dar bunul simt lipseste cu desavarsire la fermierul român. CITITI ACEST ARTICOL :
  http://agrointel.ro/63811/fermier-bulgar-am-incasat-toata-subventia-inca-din-aprilie-am-primit-140-euroha-si-platesc-circa-400-euroha-arenda/
  In alte tari se platesc arenda cum trebuie nu in bataie de joc.

 4. Stau si ma intreb. Ce hoti au condus Romania in ultmii 27 de ani si cum au fost asa de indiferenti liderii sindicatelor din agricultura si ai asociatilor de agricultori.De de ce se refuza sistamtic de a se da o lege care stipuleze clar suprafata funciara detinuta dce un fermier si o exploatatie agricola in arenda. Cine ii sprijina prin vot pe acesti hoti.
  Am vazut la votul din 11 decembrie.Hotii tradatori de tara
  ajutati de presa patronilor de presa tip SRL,NU s-au straduit sa ii informeze pe palestinieni ce au patit ca si-au vandut
  terenurile la evrei care dupa ce s-au vazut cu pamanturile cumparate i-au „exilat” in Palestina declarand ca terenurile cumparate fiind ale israiletilor apartin statului Israel.Auzi,nu-ti vine sa crezi ca un arab libanez dupa ce a acumulat 65 000 de ha de la spagarii guvernamentali si politici,si-a cumparat port la Dunare,siloz in portul Constanta si propia flota din bareje si vapoare pt a exporta productiile obtinute in Romania.Culmea hotiei ca acesti indivizi primesc si subventii platite de UE si statul Roman cat si facilitati la ingrasaminte si combustibil.Ar trebui sa cerem ministerului agriculturii sa ne comunice cat impozit platesc acesti propietari de mosii.Cati angajati Romani au ?
  Am impresia ca acesti straini au in tarile lor de bastina priopriile firme de import,care importa la un pret redus din Romania si il revand pe piata lor la un pret mult mai mare.
  Asta in timp ce agricultorii nostrii se ocupa mai mult cu carciuma si ajutoarele sociale in loc sa se ocupe de achizitia
  si cultivarea pamantului.Sindicatele agricole,alti spagari nu
  s-au catadicsit sa-i mobilizeze pe agricultori sa se revolte
  impotriva guvernantilor ca sa stopeze asemenea jafuri.
  Cardasia dintre hotii din parlament,guvern,organe locale si
  liderii de sindicat au vandut tara sii viitorul Romanilor.Stiu ca toti panglicarii o sa vocifereze.Agricultorii Romani nu au bani sa cumpere pamant.
  Se pute rezolva simplu daca era interes.Infiintare pt cetateniiRomani de fonduri de investitii care sa cumpere si sa exploateze pamant.Ia ganditi-va la Romanii care lucreaza in strainatate cat si la Romanii cu ceva posibilitati finaciare,cati ar fi prefeat sa contribuie la aceste fonduri care le asigurau niste investitii sigure decat sa depuna banii in banci pe dobanzi de tot rasul.Solutii se gasesc. Nu sunt bani ? În bancile din Romania depunerile populatiei comunicate da BNR insumeaza 123 miliarde lei,cca 27 miliarde euro. Bani cu care s-ar putea cumpara tot pamantul Europei de Est.

Scrie un comentariu