Soluții pentru grădinăŞtiri agricole

Cultura de ridichi în câmp: dăunători și tratamente pentru combaterea lor

Cultura de ridichi, mai ales cea de ridichi în câmp poate fi pusă în pericol de mai mulți dăunători. În lipsa unor tratamente de combatere aplicate la timp sau chiar preventiv, producția de ridichi poate fi redusă considerabil.

1. Dăunători în cultura de ridichi: afidele

Afidele nu sunt specifice rifichilor, ci sunt specii polifage ce migrează de la o plantă la alta sau de la o specie la alta. Acestea cresc pe flora spontană, iar apoi se deplasează pe speciile cultivate. Insectele înțeapă si sug sucul celular, provocând un stres plantei. În caz de atac sever, determină moartea plantei.

Metode de combatere a afidelor 

Se recomandă efectuare de tratamente cu Decis Mega 50 EC, Mospilan 20 SG, Actara, Confidor Energy. Acestea produse se aplică conform recomandărilor primite din partea producătorului sau distribuitorului, sau după indicațiile de pe ambalaj.

2. Dăunători în cultura de ridichi: musculița albă de seră

Musculița albă de seră (Trialeurodes vaporariorum)  este și ea foarte periculoasă pentru cultura de ridichi. La acest dăunător, adultii și larvele colonizează frunzele și lăstarii. De precizat că insecta apare pe câmp numai în perioada verii.

Metode de combatere a musculiței albe de seră

Se pot aplica tratamente cu Decis Mega 50 EC (0.25 l/ ha), Actara 25 WG ( 0.2 kg/ha), Confidor Energy (1.3 l/ha), Mospilan 20 SG (1.5 gr/ 6 l apa). Dozarea și efectuarea stropirilor se vor face conform recomandărilor de la producător/distribuitor sau de pe etichetă.

3. Dăunători în cultura de ridichi: puricii cruciferelor

Puricii cruciferelor (Phyllotreta spp) sunt periculoși pentru ridichi și nu numai. Adulții apar primavara devreme, iar după o hrănire suplimentară depun ponta în sol, lângă plantele de varză, conopidă, gulie etc. Adulții atacă frunzele, rod țesuturile, iar frunza capătă un aspect ciuruit.

Metode de combatere a puricilor cruciferelor

Se recomandă efectuarea de tratamente cu Actara, Mospilan, Decis Mega EW 50, Kaiso Sorbie, Fury 10 EC, conform indicațiilor producătorului/distribuitorului sau cele de pe ambalaj.

4. Dăunători în cultura de ridichi: buha verzei

Buha verzei (Mamestra brassicae) este un dăunator polifag, atacă ridichiile, varza, conopida, gulia și alte crucifere cultivate și spontane.

Metode de combatere pentru buha verzei

Se recomandă tratamente cu Decis Mega EW 50, Fury 10 EC, Kaiso Sorbie, Novadim Progress, Mospilan 20 SG.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu