VESTE pentru UNII FERMIERI: 75% din subvenție ÎN CONTURI, restul de 25% LA ÎNCEPUTUL LUNII AUGUST!
agrointeligenta.ro -Încurcate sunt căile banilor care trebuie să ajungă la fermieri. Și regulile care mereu se schimbă complică și mai mult situația existentă, așa că Guvernul încearcă să găsească mereu soluții care producătorii agricoli să nu aibă de suferit și să primească subvenția maximă la care au dreptul. În cazul crescătorilor care primesc bani prin Măsura 215 Bunăstarea animalelor, lucrurile sunt acum într-un impas pentru că noile reguli privind sancțiunea pentru nerespectarea angajamentelor luate pentru bunăstarea animalelor fac ca ei să nu poată primi tot sprijin într-o singură tranșă.
Totul a pornit de la Ordinul cu sancțiuni la care fermierii au sesizat că se impun reguli care o să îi oblige să returneze banii luați și pentru anii anteriori. Observațiile producătorilor au fost transmise de către Ministerul Agriculturii la Bruxelles pentru că ele nu corespund cu Regulamentul UE, care ar trebui schimbat.
”Am prezentat observațiile noastre privind Regulamentul de sancțiuni cu interpretare reușită de către noi, zic eu,… la UE cum că efectivele pe care le iei în calcul pentru a nu intra sub presiunea sancțiunilor să fie cele care se gestionează prin efectiv în derulare procesului productiv și nu cu cererea inițială. Se prevedea că dacă este diferență între cerere și execuția efectivă – ori cererea era cu efectiv estimativ…dacă diferența era de până la 10%, sancțiunea înseamna că ai o sancțiune de până la 10% în progresie aritmetică – pentru fiecare 1%, sancțiune de 1%, la 2%, sancțiune de 2% și tot așa, dacă ai o diferență între 20% și 30%, sancțiunea să fie într-o progresie geometrică, și dacă iau peste 30% să fi eliminat, pentru 5 ani de zile să nu ai drept la subvenție”, a vorbit ministrul agriculturii de modul de sancționare al producătorilor, o procedură reclamată de către fermieri.
Eforturile MADR au făcut posibil ca fermierii să nu piardă banii ce li se cuvin, chiar dacă nu îi au în conturi integral în primă fază. ”Am reușit să convingem CE că interpretarea României este corectă. Motiv pentru care am venit cu următorul răspuns: Da, este așa cum sunteți voi, dar trebuie schimbat Regulamentul, iar procedura de schimbare durează trei luni de zile. Ce facem noi până atunci? Vă dăm posibilitatea să dați 75% bunăstare – și am făcut-o, iar restul de 2% când regulamentul va fi modificat. Ce înseamnă acest lucru ca episod de timp? Aproximativ trei luni de zile. Dacă lucrurile vor merge și trebuie să meargă în acest curs – mai, iunie, iulie, deci la începutul lunii august puteți avea și cei 25%. Ca să știți de predictibilitate”, a explicat ministrul agriculturii Petre Daea în cursul vizitei pe care a efectuat-o ieri, sâmbătă – 21 mai, la Satu Mare.