• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul Nicușor Șerban devine și procesator

    Andreea Elefterie -

    Fermierul Nicușor Șerban este unul dintre cei mai populari agricultori din România. Este recunoscut ca având una dintre fermele de elită cu vaci Holstein de genetică aleasă, dar și teren pe care îl cultivă atât pentru a asigura furajul animalelor, dar și pentru a face profit din valorificarea producțiilor de cereale sau rapiță. A reușit în ultimii ani să investească în cele mai noi tehnologii și anul acesta, în martie, a demarat deja construcția unei fabrici de procesare a laptelui. Pentru tot ceea ce face, știe că se poate sprijini pe un partener corect: Agricover.

    Nicușor Șerban, președintele Asociației HolsteinRO, lucrează de mulți ani cu Agricover, instituție care l-a ajutat să treacă peste anii în care cash-flow-ul a fost prost. Așa a fost și 2016, când agricultorul din Drăgoești, Ialomița, unde lucrează 3.500 de hectare, s-a aflat în eșantionul de control de la APIA, așa că a fost printre ultimii fermieri care și-au încasat subvențiile. A contat mult că pentru a-și desfășura activitatea în condiții normale, pentru capitalul de lucru, s-a putut finanța prin Agricover Credit IFN.

    „Este un ajutor fantastic, pentru că ne permite să facem lucrările curente cu banii sau cu inputuri de la Agricover, și aici vorbim de îngrășăminte, vorbim de erbicide, vorbim despre motorină, vorbim de numerar. Și noi, fermierii – în cazul meu este clar, ne-am permis cu banii noștri să facem investiții. Costuri de finanțare rezonabile, flexibilitate în rambursare, ținând cont de particularitățile activității, practic, cu rambursarea în perioada în care se recoltează, când valorifici inputurile pe care le-ai folosit, chiar cu posibilitatea ca rambursarea ajutorului sau a împrumutului să se facă în produs. Și e mult mai ușor, pentru că nu mai vinzi într-o parte, aștepți să îți încasezi banii, după aceea cu banii respectiv să îți rambursezi datoriile”, ne-a explicat fermierul ialomițean pentru ce își finanțează afacerea prin Agricover.

    Un mare avantaj al parteneriatului cu Agricover este rapiditatea cu care fermierii își primesc finanțarea. Agricultorii cu un istoric bun și care deja au o colaborare primesc banii chiar și în aceeași zi.

    De anul trecut, Agricover a introdus un sprijin pe care fermierii îl așteptau de ani buni: motorina cu plata la recoltă. ”Este una din ultimele noutăți, dacă vreți, venite pe filiera Agricover. Este o facilitate extrem de importantă să primești motorină începând de când înființezi cultura – fie că se cheamă grâu din toamnă, rapiță, sau acum porumb, și să poți să ai posibilitatea să plătești fie la recoltă sau până la recoltă, atunci când ai banii”, explică proprietarul Agroserv Măriuța.

    Banii cu care ar trebui să achite pe loc motorina pentru lucrări sunt folosiți acum la finanțarea construcției fabricii de procesare a laptelui. ”Eu mâine primesc o cisternă de motorină de 30 și ceva de tone, valoarea ei este undeva la 130-140 de mii. Banii aceștia eu azi îi am și îi folosesc în investiția de la fabrica de lapte. Trebuia să îi duc la motorină. Punând în balanță costurile pe care le am cu această motorină pe care o aduc prin Agricover, și dacă eu banii pe care îi aveam pentru această fabrică, 130.000, îi luam din altă parte, mă costa mult mai mult”, explică fermierul cum reușește să își prioritizeze și să își finalizeze investițiile cu cel mai mic cost.

    În afară de investiția majoră în procesare, la Agroserv Măriuța se pune accent și pe agricultură, ceea ce include achiziția de terenuri atunci când acestea devin disponibile. Este o măsură de siguranță, o asigurare, spune fermierul.

    ”Este un focus pentru noi și pentru mine și cred că ar trebui să fie un focus pentru toți fermierii, pentru că trebuie să înțelegem următorul lucru: toți fermierii și-au făcut dotare cu utilaje, cu tractoare, cu tot ce trebuie, tehnologie de ultimă oră. Și acum ce să facem? Să așteptăm să vină cineva din afară să ne ia terenul de la nas, ca să spun așa? Noi ce facem cu utilajele pentru care am făcut investiții? Și pentru care, atenție, și statul roman a făcut eforturi”, gândește agricultorul. Și aici, se bucură de un parteneriat cu Agricover, care acordă credite avantajoase și rapide pentru achiziția de terenuri. Mai mult, garanția este reprezentată de terenul în sine sau alt teren în proprietate, iar avansul de care are nevoie fermierul este de doar 15% din valoarea achiziției creditate.

    La Agroserv Măriuța, o sursă importantă de venituri este reprezentată de valorificarea producției vegetale. Fermierul Nicușor Șerban a renunțat la cultura de floarea-soarelui, iar 40% din tot ce produce merge în furaje.

    „Dat fiind specificul activității și anume integrarea cu zootehnia, avem nevoie de anumite tipuri de furaje. Noi am hotărât să renunțăm la cultura de floarea-soarelui, pe care nu o putem da animalelor. În comparație cu rapița, fiind culturi cu cerințe asemănătoare și care au pretenții similare de asolament, noi am preferat rapița. Și atunci mergem pe rapiță, pe grâu, mergem pe porumb foarte mult, pentru că o mare parte din porumb, undeva la 400-500 ha, este porumb siloz, care la rândul lui devine o plantă premergătoare extraordinară pentru rapiță”, explică fermierul.

    Ca să își asigure un preț convenabil, agricultorul vinde recolta în avans, când sunt prețuri mai bune.

    „Tranzacțiile la rapiță au început să se facă încă din toamnă și s-au făcut la prețuri bune. Noi am vândut o cantitate la un preț bun, securizat încă din noiembrie sau început de decembrie. Probabil că dacă acum mai apare o oportunitate bună vom mai vinde o cantitate și restul rămâne să discutăm”, declară Nicușor Șerban.

    „Vedeți, se tot discută despre certificatul de depozit și așa mai departe. Noi facem cu Agricover treaba asta de ani buni. Deși nu e denumit ca atare, efectul este același. Avem marfă în depozit fie la noi, fie la dumnealor, fie în alt depozit terț. Putem să finanțăm acel stoc. Putem să primim finanțare pentru acel stoc, ca să nu vindem în momentul recoltării și ca să găsim un moment mai bun de vânzare”, își dezvăluie producătorul strategia pentru a nu vinde în momentul recoltării, când prețul este cel mai mic.

    Fondatorul Agroserv Măriuța este unul dintre primii membri ai Clubului Fermierilor Agricover. Se implică și participă activ la toate întâlnirile ce se organizează, iar acest lucru, crede el, este un mare avantaj pentru că se face un schimb de experiență care, altfel, nu ar fi accesibil producătorilor agricoli.

    ”Întâlnirile pe care le organizează Agricover au un mare rol pentru ceea ce facem, cum ne dezvoltăm strategic. Ele se organizează mai ales în perioada de iarnă, când ne întâlnim cu diverși furnizori de inputuri, putem discuta, putem face schimb de experiență, putem să aducem oameni din afară. Și au venit din Danemarca, din alte zone, cu alte tipuri de a gândi agricultura, cu alte experiențe, de unde categoric avem numai de învățat”, ne-a mai spus fermierul de la Drăgoești, Ialomița.

    „Trebuie să existe seriozitate și de o parte și de alta. Ai stabilit niște termene, trebuie să le respecți. La fel și ei (Agricover – n.r.), ți-au spus că ai motorina în două zile, ai motorina în două zile. De aceea eu am o relație bună cu ei ca și companie. Este un parteneriat!” – Nicușor Șerban, fermier din Ialomița

    Cisternă proprie și fabrică de procesare

    Din acest an, fermierul Nicușor Șerban devine și procesatorul Nicușor Șerban. Cel care îl ajută la realizarea acestui proiect ambițios este ginerele său, Adrian Cocan, care a preluat partea de marketing, dar și supervizează construcția fabricii de cinci milioane de euro, cu cofinanțare europeană în procent de 50%.

    ”Noi am făcut investiția pe baza unor studii de piață. Am analizat în ce direcție va merge consumatorul în anul 2020. Trendul este pentru produse mai sănătoase, de înaltă calitate, cu o intervenție termică mult mai mică față decât face piața la momentul actual”, ne-a declarat Adrian Cocan.

    Despre noua gamă de lactate, el precizează că vor fi de foarte bună calitate, iar o parte va merge la export. Mai mult, în portofoliul fabricii se vor găsi produse unice precum o smântână foarte grasă căutată de către patiserii sau lapte condensat, care nu se mai produce la acest moment nicăieri în România.

    „Brandul nostru este Lapte de la vacă. Din ferma Drăgoești. Nu este de vacă, este de la vacă. Vom avea pasteurizare la temperatură joasă, produse extrem de curate și cu termen de valabilitate scurt. Vor fi proaspete, ceea ce în România, la momentul acesta nu prea mai găsești. Principalul nostru atuu este că avem ferma de lapte peste drum. Este garanția calității și a prospețimii”, ne-a mai spus tânărul antreprenor.

    Cum lucrările la fabrică decurg într-un pas alert, se estimează că în decembrie, lactatele de la Drăgoești vor trece de faza de testare și se vor putea face primele livrări. Lucrările sunt alerte pentru că, altfel, Agroserv Măriuța riscă penalizări de care nu se face vinovată.  ”Până pe 30 iunie, când se împlinește un an de la semnarea contractului de finanțare, trebuie să decontăm aproape un milion de euro, adică lucrări și echipamente recepționate, date în folosință. Altfel, penalizarea este, țineți-vă bine, 24.600 euro pe zi.  (…)„ Dacă se respecta graficul ințial, acum eram pe raft. Problemele vin din faptul că sunt foarte multe hârtii, sunt foarte multe semnături. Ce este în spate este foarte complicat și dacă nu ai oameni dedicați, nu reușești să faci un astfel de proiect. Un fermier mic ar trebui să își ia gândul, pentru că va cheltui mai mulți bani decât primește din fondurile europene. Poate chiar să dea înapoi din cauza întârzierilor de care nu va fi vinovat”, spune Adrian Cocan despre dimensiunea investiției de la Agroserv Măriuța și capcanele fondurilor europene pentru fabrica de procesare a laptelui.


    Te-ar mai putea interesa

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere

    Ultimele știri

    Sorin Grindeanu: Peste 55 de milioane de tone de cereale și produse agricole din Ucraina au tranzitat România Fermierii ucraineni cumpără teren agricol și își fac ferme în Polonia. Urmează România? INS: Veniturile unui agricultor, per gospodărie