Creșterea albinelorŞtiri agricole

APICULTORII RECLAMĂ: RATĂM FONDURILE EUROPENE pentru CREȘTEREA ALBINELOR!

Fondurile europene pentru apicultură, pierdute pentru anul 2017?! ROMAPIS – Federația Asociațiilor Apicole din România reclamă că nici până astăzi, Programul Național Apicol 2017-2019 nu a fost aprobat, deși, pentru a accesa sprijinul nerambursabil, stuparii trebuie să depună cererile de decontare a cheltuielilor până pe 31 iulie!

ROMAPIS – Federația Asociațiilor Apicole din România își exprimă indignarea față de modul în care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale tratează problema apiculturii românești. Deși Programul Național Apicol (PNA) pentru perioada 2017-2019 a fost dezbătut mai bine de 2 ani cu partenerii sociali, până la data de astăzi nu a fost finalizat și aprobat prin Hotărâre de Guvern. Acest program de susținere a apiculturii, finanțat din fonduri europene și naționale este singura formă de sprijin a apicultorilor și presupune depunerea solicitărilor de decontare a cheltuielilor efectuate în anul curent până la 31 iulie. Lipsa reglementărilor necesare până în acest moment va genera ratarea absorbției fondurilor pentru acest an, aducând grave prejudicii apicultorilor și apiculturii românești, greu încercată în ultimii ani”, se arată într-un comunicat de presă remis redacției Agrointeligența – www.agrointel.ro și semnat de dr. Mircea Ciocan, președintele Federației Asociațiilor Apicole din Romania ROMAPIS.

Vă reamintim că Uniunea Europeană sprijină apicultorii prin intermediul Programului Național Apicol ce prevede ca stuparilor să le fie decontate 50% din cele mai importante cheltuieli pe care le au în activitatea de creștere a albinelor, inclusiv pentru tratamente, hrană sau creșterea numărului de familii de albine.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


2 comentarii

  1. Este necesar in mod urgent sa se ia initiativa si sa fie convocat un consiliu de urgenta ce trebuie format din: reprezentantul Federatiei Nationale a Asociatiilor apicole din Romania- ROMAPIS, reprezentatul Asociatiei Nationale ACA, reprezentantul Uniunii Cooperativelor Apicole din Romania. In baza unui protocol de actiune comun sa se interprinda cele necesare in vederea emiteri, in sistem de urgenta, a H.G. In cazul ca nu se doreste in termenul cel mai scurt elaborarea HG sa se treaca, in acelas timp, la informarea d- lui presedinte al Romaniei, a Primului Ministru al Guvernului, a Comisiei de Agricultura din Parlament, etc. Cerem sa se intervina pentru interpelarea d- lui ministru al MADR in PARLAMENTUL ROMANIEI pentru a raspunde ,,de ce nu s – a elaborat HG cu privire la PNA – 2017 – 2020. Pentru sabotarea fermierilor – unei caste atat de folositoare economiei Romaniei, trebuie sa existe un punct de vedere. Chiar din cuprinsul proiectului PNA exista elemente care duc inevitabil la subestimarea rolului ASOCIATIILOR (p.d.v. personal). Atunci cand in cuprinsul unui act – proiect nu intervin obiective NOi, consideram ca avizele necesare de la diferite organisme institutionale nu ar trebui sa duca la tegiversarea unui act asa de important. Cum parlamentarii lucreaza si in zilele de sarbatoare – cu gandul la motiuni, care pe care, acum, este necesar sa se aplece pe dasarul PNA 2017 – 2020. Cum albinele lucreaza zi lumina – nu au program de sarbatori si nu cer zile compesatoare, tot asa reprezentantii statului – prin juramantul care l – au facut pe CONSTITUTIE sa nu uite ca albinele au nevoie de MEDICAMENTE si nu de neonicotinoide prin derogari peste derogari. Cineva este impotriva apicultorilor de buna credinta si aceia este bine a fie cunoscuti. Domnule ministru Petru Daea asa cum vorbiti la telefon cu ,,tomatele de la Satu Mare- sa se acorde ajutorul de minimis din banii – contribuabilor romani, tot asa va rugam sa interveniti in al doisprezecelea ceas, vorbiti la telefon cu subalternii instituttiei dumneavoastre si dati un mic ,,ordin de executare- imediat si neconditionat.

Scrie un comentariu