Ultimul pas al procedurii este depunerea individuală, în fața președintelui României, a jurământului de credință, atât de către premier, cât și de către miniștri și ceilalți membri ai noului Executiv.
SURSE POLITICE: PETRE DAEA, PROPUS din nou MINISTRU LA AGRICULTURĂ!
Roxana Dobre -Surse politice, dezvăluiri pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro din interiorul coaliției majoritare cu privire la propunerile pentru echipa de conducere de la Ministerul Agriculturii în cadrul Cabinetului Tudose.
Noul premier își formează echipa cu care va lucra la Palatul Victoria. Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat marți, 27 mai, decretul privind desemnarea lui Mihai Tudose în calitate de candidat la funcția de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului și listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. (2) din Constituția României, republicată. La ora transmiterii acestei ştiri, Liviu Dragnea şi premierul desemnat Mihai Tudose se află la Vila Lac 1 împreună cu liderii de organizaţii judeţene ale PSD, aceasta fiind practic o şedinţă informală a CExN, înainte de şedinţa oficială de miercuri, unde se va vota lista cu miniştri.
Surse politice din apropierea coaliției PSD-ALDE au declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro că pentru portofoliul de ministru al Agriculturii, prima propunere este Petre Daea, cel care a deținut această funcție și în Guvernul Grindeanu. Din actuala echipă de la MADR sigur va rămâne secretar de stat și Daniel Botănoiu, ne-au declarat sursele noastre.
Vă reamintim că șeful statului s-a consultat luni cu partidele parlamentare, iar persoana desemnată, prin decret publicat astăzi în Monitorul Oficial, pentru a ocupa funcția de premier este Mihai Tudose, actualul ministru al economiei din februarie 2017. Acesta va trebui să ceară votul de încredere al Parlamentului până pe 7 iulie 2017.
„Candidatul pentru funcția de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului și a întregii liste a Guvernului. Programul și lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaților și de Senat, în ședință comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorității deputaților și senatorilor”, stabilește Constituția.