• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • O NOUĂ ȘANSĂ pentru POMICULTORI. ANUNȚUL făcut de MINISTERUL AGRICULTURII!

    agrointeligenta.ro -

    Veste excelentă pentru fermierii interesați de bani alocați prin agenția de plăți! Ministerul Agriculturii a anunțat luni, 24 iulie, că o submăsură importantă va fi prelungită astfel încât producătorii agricoli să aibă șansa să ceară bani europeni pentru livezi. Este vorba despre prelungirea sesiunii de primire a proiectelor pentru submăsura 4.1 A „Investiții în exploatații pomicole”, până la data de 30 septembrie 2017, ora 16:00.  

    Despre banii pentru submăsura 4.1 A „Investiții în exploatații pomicole” a vorbit recent, la un eveniment organizat de Bayer în  Argeș, și Mihail Coman, director ICDP Mărăcinenini. Acesta a spus că au rămas bani europeni necheltuiți din bugetul alocat pe 2015 al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Acesta a atras atenția, în cadrul unui eveniment organizat de compania Bayer pentru pomicultori, că deși s-au făcut eforturi mari să fie alocați bani europeni pentru proiecte finanțate prin AFIR, anual au rămas sume importante necheltuite.

    ”O să vă spun câte ceva despre Planul Național de Dezvoltare Rurală care cu greu a reușit după foarte multe insistențe, ale fermierilor mai ales să aibă focalizată o sumă de bani, o sursă de finanțare în pomicultură. Suma, pe scurt, este de cam de 75 până în 100 de milioane de euro pe an. Din păcate, din primii ani nu s-au cheltuit. De aceea, o parte din banii din 2015 se reportează, întreaga sumă este de aproape 400 de milioane de euro până în 2020 și interesul nostru, al tuturor celor care promovăm cât putem, este ca acești bani să fie cheltuiți. În anul trecut au fost peste 160 de proiecte care au acoperit proiecte tehnice avizate de institut și stațiuni. Din păcate, la AFIR doar jumătate au trecut în plată, motivul principal fiind eligibilitatea administrativă a terenului – nu știu dacă e vorba de concesiune, de dovezi că terenul este privat sau că e luat în leasing și așa mai departe. Acest lucru mă neliniștește puțin: asta înseamnă că sunt bani de reportat și din 2016 la ora aceasta”, a declarat Mihail Coman, director general ICDP Mărăcineni.

    Submăsura 4.1 a este destinată pentru creșterea competitivității exploatațiilor pomicole prin dotarea cu utilaje și echipamente, înfiinţarea, modernizarea și/ sau extinderea unităţilor de procesare, înființarea de plantații pomicole, reconversia plantațiilor existente și creșterea suprafețelor ocupate de pepinierele pomicole.

    Sprijinul nerambursabil se acordă după cum urmează:

    Ferme mici, medii și obținere de material de înmulțire și material de plantare fructifer

    • Ferme mici:  intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși:

    – 100.000 euro pentru achiziții simple;

    – 300.000 euro în cazul investițiilor în activitatea de producție (utilaje, înființare, reconversie etc.);

    – 450.000 euro pentru investiţiile care conduc la un lant alimentar integrat, la nivelul  exploatației agricole* (producție, procesare, comercializare).

    • Ferme medii: intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși:

    – 200.000 euro pentru investițiile care presupun achiziții simple;

    – 600.000 euro în cazul investițiilor în activitatea de producție (utilaje, înființare, reconversie etc.);

    – 900.000 euro pentru investiţiile care conduc la un lant alimentar integrat, la nivelul exploatației agricole* (producție, procesare, comercializare).

    Obținere material de înmulțire și material de plantare fructifer:

    Intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși:

    – 600.000 euro în cazul investițiilor în activitatea de producție (utilaje, înființare).

    • Ferme mari:

    – intensitatea sprijinului este de 50 % din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși:

    – 250.000 euro pentru investițiile care presupun achiziții simple;

    – 750.000 euro în cazul investițiilor în activitatea de producție (utilaje, înființare,reconversie);

    -1.050.000 euro pentru investiţiile care conduc la un lant alimentar integrat, la nivelul exploatației agricole* (producție, procesare, comercializare).  

    • Forme asociative :

    – intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși:

    – 350.000  euro pentru investițiile care presupun achiziții simple;

    – 600.000 euro pentru obținere material de înmulțire și material de plantare fructifer

    – 750.000 euro în cazul investițiilor în activitatea de producție (utilaje, înființare,reconversie;

    – 1.050.000 euro pentru investiţiile care conduc la un lant alimentar integrat, la nivelul exploatației agricole* (producție, procesare, comercializare).

    Vă reamintim că Submăsura 4.1a „Investiții in exploatațiile pomicole” a fost deschisă în luna aprilie și ar urma să se încheie la finele lunii iulie.  Alocarea propusă pentru anul 2017 este de 100.000.000.

    Pe lângă această măsură pomicultorii au mai putut opta și pentru Submăsura 4.2a „Sprijin pentru investiții în procesarea/marketingul produselor pomicole” care are o alocare de 12.000.000 de euro și Schema ajutor de stat aferenta submăsurii 4.2a „Sprijin pentru investiții în procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol” cu o alocare de 5.000.000 de euro.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!