EMIL DUMITRU, PRO AGRO: OIPA Cereale este COMPLICELE TRADERILOR, nu reprezintă FERMIERII. BACIU, LAPAR: Așteptăm ADUNAREA GENERALĂ!
Andreea Elefterie -Într-o perioadă critică în care agricultorii reclamă scăderi nejustificate la prețul grâului contractat de traderi sau de intermediarii lor, o singură structură – cea care ar avea cea mai mare greutate în această discuție, practic nu există. Este vorba despre e Organizaţia Interprofesională pe Produs „Cereale şi Produse Derivate” din România, pe scurt OIPA Cereale.
Deși această structură înființată și recunoscută de statul român ar putea să acționeze ca un arbitru legal pe piața cerealelor, vocea acesteia este complet absentă atunci când fermierii dau de greu.
Recunoscută încă din 2011 ca organizaţie interprofesională pe filiera cereale, această OIPA nu s-a evidențiat niciodată în chestiuni importante pe această piață, deși membri în această structură sunt atât fermierii, cât și traderii și cei care procesează grâul românesc în industria panificației. Deci în interiorul OIPA ar trebui să se poarte un dialog între cei care reprezintă agricultorii și cei care fac achizițiile de cereale.
Mai mult, tot OIPA Cereale ar urma să elaboreze modelul de contract-cadru în baza căruia fermierii vor putea să își vândă cerealele.
Despre activitatea OIPA Cereale, Agrointeligența – www.agrointel.ro a chestionat liderii celor două mari organizații care reprezintă fermierii români.
Cel care s-a arătat complet nemulțumit de activitatea OIPA Cereale a fost Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro. Fermierul din Chiselet, județul Călărași, a fost și cel mai vocal cu privire la situația din aceste zile în care grâul a coborât sub nivelul de preț din iulie anul trecut.
„În general, despre activitatea OIPA de cereale am o părere nu foarte bună, pentru că OIPA de cereale nu trebuie să se concentreze doar pe eliberarea de adeverințe pentru proiecte pentru fermieri, ci trebuie să facă politici în sectorul în care activează. Nu am văzut până acum în Monitorul Oficial un acord interprofesional, un contract-cadru în care să existe și drepturi și obligații între producător, între fermier și comerciant, pentru că astăzi când discutăm, fermierii noștri au semnat contracte doar cu obligații către comercianți, iar comercianții doar cu drepturi. Și OIPA Cereale, în loc să-și exercite atribuțiile prevăzute de Legislația Națională și Europeană, nu face lucrul ăsta, iar pentru mine e clar că avem o problemă. Fie nu există cunoaștere suficientă a mecanismelor, pe care ar trebui să le adopte OIPA de cereale, fie e rea intenție”, a spus Emil Dumitru pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.
Acesta a continuat prin a puncta că în momentul de față OIPA este cea care poate ajuta fermierii. Emil Dumitru a insistat asupra problemei contractului-cadru pentru comercializarea cerealelor și a subliniat răul făcut de OIPA Cereale fermierilor, prin neadoptarea acestuia, întrucât România are cele mai mici prețuri la cereale din Bazinul Mării Negre.
„Punctual, OIPA Cereale, neadoptând acel contract cadru, a lăsat fermierii să primească doar penalități, iar dacă vând grâu, rapița, orzul sau eu știu ce alte culturi și au parametrii de calitate mai buni, nu sunt bonusați. Din start, este un deserviciu pe care reprezentanții fermierilor îl fac fermierilor. Ar fi trebuit să existe o discuție pe ce înseamnă filiera de cereale, cum se formează prețul la cereale, pentru că în Bazinul Mării Negre avem cel mai prost preț la cereale, cu toate că suntem în UE și se presupune că, fiind fermieri europeni, suntem tratați în mod onest, pentru că acei traderi care activează pe teritoriul Franței sau al Germaniei, acordă fermierilor din Franța sau din Germania sume de bani mult mai mari pe tona de produs față de ce se întâmplă în România. Eu înțeleg că este o chestiune de piață, dar din punctul meu de vedere există o speculă în modul în care se formează prețul la cereale în Bazinul Mării Negre și lucrul ăsta trebuie să înceteze odată pentru totdeauna dacă vrem să tratăm fermierul român așa cum îl tratăm și pe cel francez și pe cel german”, a spus Emil Dumitru.
OIPA Cereale – complicele traderilor, nu reprezentant al fermierilor
Președintele Pro Agro este de părere că OIPA este incapabilă să apere interesele fermierilor, lăsând impresia că este complicele traderilor și nu reprezentant al fermierilor: „Incapacitatea OIPA de cereale o demonstrează faptul că nu au fost capabili până astăzi să adopte acordul interprofesional, de fapt nu până astăzi, trebuia la data de 1 martie adoptat, astfel încât toate contractele să aibă acele clauze în contractul pe care fermierul îl semnează cu comerciantul. Dacă dacă există vreo complicitate a celor care se erijează în reprezentanții fermierilor cu traderii, ar trebui să ne spună și nouă fermierilor, să știm și noi care sunt interesele fiecăruia, care reprezintă OIPA Cereale. Este foarte adevărat că avem și noi două asociații profesionale membre în OIPA de cereale și le-am atras atenția că lucrul ăsta este inacceptabil, să stăm pasivi, în condițiile în care avem instrumente legale să adoptăm acel acord interprofesional și fermierii cititori Agrointeligența trebuie să știe că mai sunt și oameni care doresc binele și interesul general al fermierilor și nu propriul buzunar și nu propria afacere. Când îmbraci haina asta de reprezentare a fermierilor, ar trebui să te gândești la interesul general și nu doar la o chestiune personală. Lucrurile astea trebuie să se schimbe odată pentru totdeauna dacă vrem să avem o piață predictibilă și fermieri care să obțină profit și, implicit, să consolidăm exploatațiile din România. Dar se pare că undeva în tot lanțul ăsta, cineva ori e incapabil, ori e rău intenționat”, a adăugat președintele Pro Agro.
„Nu sunt în măsură eu să decid ce trebuie îmbunătățit în conducerea OIPA. Eu, în calitate de președinte Pro Agro, susțin interesele generale ale fermierilor, indiferent că sunt sau nu membri în Pro Agro, dar ei trebuie să își facă o analiză foarte serioasă și să vadă de ce Emil Dumitru – președintele Pro Agro critică pasivitatea OIPA Cereale, pentru că altfel, Emil Dumitru fermierul simte că o astfel de pasivitatea duce într-o zonă de complicitate cu traderii și, de fapt, fermierii nu sunt reprezentați în această structură, care, am spus-o și o repet, s-a transformat în fabrică de eliberat adeverințe pentru proiecte și nimic altceva, or lucrul ăsta este un simplu atribut al OIPA. Sunt multe alte atribute prevăzute de lege, pe care OIPA nu le execută”, a încheiat președintele Pro Agro, Emil Dumitru.
O poziție mai rezervată a avut președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Laurențiu Baciu. Acesta a recunoscut însă că și fermierii pe care îi reprezintă au o mare nemulțumire căreia președintele OIPA Cereale, Aurel Popescu, nu vrea să dea curs.
„Aș vrea să evit discuții pe segmentul ăsta, pentru că eu am alte principii, mai bărbătești așa. Eu vreau ca în cel mai scurt timp să provocăm o Adunare Generală și să ne spălăm întâi acolo și după aceea. Așa mi se pare corect mie”, ne-a declarat Laurențiu Baciu, arătând că are cunoștință de nemulțumiri la adresa OIPA Cereale.
Pe de altă parte, președintele LAPAR susține că OIPA Cereale își face treaba, întrucât toate adeverințele de care fermierii au nevoie sunt eliberate în timp util, dar acesta a recunoscut că există și anumite tensiuni în cadrul organizației, tensiuni provocate de neincluderea producătorilor de oleaginoase în OIPA Cereale. S-au făcut și demersuri în privința aceasta, sperând ca rezolvarea să vină după încheierea recoltării grâului, în cadrul unei Adunări Generale.
„Majoritatea celor care au avut solicitări către OIPA, li s-au rezolvat exact așa cum și-au dorit și știu ce spun, pentru că eu sunt cel care semnează acele adeverințe. Problema este că toți producătorii de cereale sunt și producători de oleaginoase. Și ar fi trebuit incluși în această OIPA. Procedeul este foarte simplu, numai că e un articol acolo în Regulamentul European în ceea ce privește OIPA, care este interpretabil. Este interpretabil, subliniez! Actualul președinte (Aurel Popescu, președintele Patronatului Român de Morărit și Panificație ROMPAN – n.r.) s-a exprimat că nu se poate așa ceva, dar dacă era puțină bunăvoință și era și hotărârea Adunării Genereale, nu era nicio problemă, ținând cont de faptul că există și o scrisoare pe care am trimis-o noi la Comisia Europeană, ne-a venit răspunsul care spune că dacă se dorește se poate realiza extensia OIPA. Dar cum noi suntem acum în plină campanie de recoltare, nu am mai avut timp să ne ocupăm de subiectul ăsta. Sperăm ca după aceea să ne ocupăm. Procedeul este simplu: convocată o Adunare Generală, introdus pe ordinea de zi subiectul respectiv, îl discutăm, îl aprobăm, îl dăm la judecătorie, deci nu e mare istorie. Dar în ceea ce a fost până acum, pe adeverințe, pe cereale, lucrurile au decurs corect. Aici a intervenit problema asta cu cei care produc și oleaginoase și nu au beneficiat de acele adeverințe, pentru că nu e prinsă în OIPA, deci s-au iscat ceva discuții și de o parte și de alta, dar sperăm să le rezolvăm cât de curând”, ne-a spus președintele LAPAR.
Laurențiu Baciu a încheiat prin a puncta îmbunătățirile care se pot aduce în cadrul activității OIPA cereale.
„Consider că se pot face îmbunătățiri, cu acordul Adunării Generale, se pot face îmbunătățiri ca OIPA să poată să rezolve mult mai multe probleme în favoarea fermierilor”, a conchis președintele LAPAR, Laurențiu Baciu.
În acest moment, președintele OIPA Cereale este nu un fermier, așa cum ar fi de așteptat, ci, culmea, un reprezentant al industriei de morărit și panificație – deci a celor care au interes direct ca prețul grâului să se mențină la cel mai scăzut nivel. Este vorba despre Aurel Popescu, președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase – ROMPAN, Aurel Popescu. Agrointeligența – www.agrointel.ro a încercat să ia legătura telefonic cu președintele OIPA pentru a afla care este activitatea structurii în aceste zile, când fermierii reclamă scăderi nejustificate la prețul grâului, însă până la momentul publicării acestui articol, Aurel Popescu nu a putut fi contactat, nerăspunzând la apeluri telefonice sau la mesaje.
Citiți și:
PREȚUL GRÂULUI – mai mic decât ÎN IULIE ANUL TRECUT. Laurențiu Baciu, LAPAR: ”SUNTEM NEMULȚUMIȚI DE SITUAȚIE!”