• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • EXCLUSIV! SCHIMBARE RADICALĂ privind TERMENUL DE PLATĂ A SUBVENȚIILOR!

    Andreea Elefterie -

    Decizie importantă pentru subvențiile fermierilor! Producătorii agricole se plâng de întârzierile la plata subvențiilor din cauza unor erori care apar pentru măsurile de dezvoltare rurală luate de fermieri ”la pachet” cu plățile pe suprafață. Concret, la plata subvențiilor pentru fermierii care au accesat măsurile care se plătesc  din bugetul Fondului European de Garantare Agricolă (FEGA) se adaugă și plata din bugetul  Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), măsură gestionată financiar de AFIR dar delegată spre APIA pentru plată și primirea cererilor. 

    Pentru a înțelege mai bine, APIA gestionează plățile pe suprafată adică SAPS, Plata Redistributivă, ANT, Tânăr Fermieri, Înverzire și Sprijin cuplat dar și pe cele de dezvoltare rurală, cunoscute de fermieri ca plăți compesantorii. Adică Măsurile de Agromediu, Zonele Defavorizate și Agricultura ecologică. Cele două categorii de plăți pot fi cumulate de fermieri iar în cazul măsurilor compesatorii se încheie o convenție pe cinci ani cu agenția de plăți. Problema intervine din cauza termenului-limită de încheiere a plăților care este diferit în cazul celor două categorii: și anume pentru plățile pe suprafață APIA trebuie să încheie anual campania până la 30 iunie iar în cazul plăților compensatorii aceasta are ca termen 31 decembrie. Sigur că agenția de plăți nu ajunge niciodată la acel termen dar legislația în perminte acest lucru!

    Vestea buncă este că, începând cu Campania 2018, termenul de plată va fi același ca la FEGA, respectiv data de 30 iunie a anului următor anului de cerere și în cazul banilor plătiți din bugetul FEADER, deci plățile compesantorii. 

    Plăți blocate în totalitate pentru fermierii care au ambele scheme

    Necazul din Campania 2016 a pornit pentru fermierii care au accesat Pachetul 8 din Măsura 10 “Creșterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon”. După cum ne-a sesizat secretarul general al Romovis, Ionică Nechifor, pentru fermierii care cresc animale din rase în pericol de abandon APIA nu a plătit vreun ban nici pentru Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT) și Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ). Potrivit acestuia, fermierii au sesizat că din cauza unei măsuri care nu poate fi plătită sunt blocate la plată toate schemele cerute de crescători pe zootehnie. Producătorii agricoli spun că deja blocajele de la agenția de plăți devin absurde având în vedere că schemele nu au legătură una cu cealaltă și nici măcar nu sunt plătite din același buget.

    Agrointeligența -www.agrointel.ro a cerut o poziție oficială de la APIA în legătură cu acest plăți.

    În Campania 2016 au accesat pachetul 8 din Măsura 10 un număr de 116 fermieri. Pentru această campanie în ce privește Măsura 10, Pachetul 8, NU există termen de efectuare a plății. Până la această dată, a fost efectuată plata pentru un procent de 50% din solicitanți, urmând ca restul plăților să fie efectuate în perioada imediat următoare, după încheierea controalelor administrative ca urmare a clarificării inconsistențelor din cererile unice de plată depuse de fermieri. Numai începând cu Campania 2018, termenul de plată va fi același ca la Fondul European de Garantare în Agricultură (FEGA), respectiv data de 30 iunie a anului următor anului de cerere”,  este răspunsul remis de APIA în exclusivitate pentru Agrointeligeța -www.agrointel.ro. 

    Citiți și:

     OIERI CARE N-AU ÎNCASAT SUBVENȚIILE. Ionică Nechifor, Romovis: CERERILE SUNT BLOCATE PE TOATE SCHEMELE!


    Te-ar mai putea interesa

    Una dintre cele mai cunoscute fabrici de lapte din România este scoasă la vânzare! Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș Bursa cerealelor. Creșteri de preț la grâu, porumb și rapiță

    Ultimele știri

    Pericle Sălceanu – student bursier și om de bază în ferma de 3.000 de oi a familiei Satul cu cea mai gustoasă brânză. Oile pasc iarbă pe soluri sărăturate și bogate în minerale Prețul grâului și porumbului de pe stoc și din noua recoltă în portul Constanța