• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PREMIERUL TUDOSE – DIALOG DECISIV CU MINISTRUL PETRE DAEA: ”Ne tratează CA PE O ȚARĂ DE MÂNA A DOUA!”

    Roxana Dobre -

    Replică dură a premierului Mihai Tudose pentru ministrul agriculturii, Petre Daea, pe tema scandalului privind alimentele cu dublu standard. ”Chiar așa suntem cetățeni de mâna a doua și mâncăm orice”?, l-a întrebat șeful Guvernului pe Petre Daea la începutul ședinței de Guvern de astăzi, 27 iulie. Mihai Tudose a cerut ministrului agriculturii și celui de la Justiție să colaboreze pentru crearea unui cadru legislativ care să permită statului române să spună cetățenilor ce firme ”ne tratează ca pe o țară de mâna a doua și să îi tratăm și noi ca atare”. 

    Petre Daea i-a explicat premierului care este situația în România privind dublul standard și ce măsuri legale a întreprins Ministerul Agriculturii în cazul acestui scandal.

    ”Ieri am prezentat în conferință de presă, v-am informat și am transmis și o notă de informare la dumneavoastră cele 3 instituții respectiv: Ministerul Agriculturii, Autoritatea Națională Sanitar Veterianară și ANPC-ul în baza unei scriori pe care am primit-o de la comisia Europeană, noi am purces imediat la un studiu privind prelevarea de probe atât din țară cât și din Olanda, Germania și Belgia pentru a putea face comparație între produsele identice realizate de același producător cu aceași rețetă, noi am prezentat ieri în conferința de presă pe baza analizelor de laborator rezultatul pe care l-am obținut în urma acestei analize la cele 29 de produse dintre care la 9 produse e diferență de calitate, aseară așa cum v-am informat am transmis imediat această situație comisiei Europene pentru a lua cunoștință de situația care există în România”, a adus Petre Daea explicații în fața șefului Guvernului.

    Acesta a punctat că în acest moment statul român nu are o normă juridică și o metodologie unitară pentru abordarea acestei tematici de dublu standard.

    ”Noi am informat imediat populația. De asemenea, am transmis datele pe care noi le-am obținut și tuturor europarlamentarilor pentru a avea posibilitatea ca în comisiile de specialitate să susțină în așa fel încât să ne conjugăm forțele pentru schimbarea pentru realizarea unei norme juridice la nivelul Comisiei Europene cu care să operăm în așa fel încât să protejăm consumatorii români și să-i informăm corect pentru a putea răspunde în fiecare moment la întrebările pe care le pun astăzi consumatorii”, a mai spus Daea.

    Ministrul Agriculturii se plânge premierului că jurnaliștii îi cer numele producătorilor și comercianților suspectați de dublu standard

    Petre Daea mai spune că legislația în vigoare nu îi permite să dezvlăluie care sunt numele comercianților și producătorilor respectivi pentru că ”am putea crea conflicte juridice”.

    ”Din nefericire, nu am reușit să prezentăm în detaliu aceste lucruri pentru faptul că neavând o normă juridică cu care să operăm nu putem să dăm numele comerciantului și producătorului respectiv pentru că am putea crea conflicte juridice care ar putea să coste”, a mai subliniat ministrul.

    Acesta i-a spus premierului că jurnaliști îi cer ”insistent” numele acestor producători dar a transmis clar că acest lucru nu este posibil în pentru că ”protecția instituțiilor trebuie să fie asigurată din punct de vedere juridic”. 

    ”Motiv pentru care și astăzi presa îmi solicită insistent iar la Ministerul Agriculturii, în curtea Ministerului Agriculturii există un punct de transmitere din oră în oră cum că solicită ministrului agriculturii să spună numele comerciantului și a producătorului respectiv. Acest lucru nu îl pot face colegii de la Autoritatea Națională de Protecție a Consumatorului și de la Autoritatea Națională Sanitar Veterinară vin cu explicații în fiecare moment, explicații tehnice pentru a putea da detaliile cuvenite în așa fel încât transparența să fie totală, dar în același timp protecția instituțiilor să fie asigurată din punct de vedere juridic”, a mai subliniat Daea.

    Se va colabora și cu Ministerul Justiției

    Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat în completare că va colabora cu Ministerul Agriculturii astfel încât să fie întocmit un proiect de lege care să dea dreptul consumatorii români la un tratament egal cu cei europeni.

    ”Sigur vom colabora cu Ministerul Agriculturii cu toate ministerele care pot avea conexiuni cu această problemă, dar de principiu cred că în discuție se pune problema unui tratement egal de care trebuie să se bucure toți consumatorii, toți cetățenii Uniunii Europene indiferent că sunt membrii unui stat sau altul, aceasta este baza de discuție aceasta este baza de la care vom porni spre identificarea soluției juridice pe o parte soluției practice, faptice pe alta parte”, a spus ministrul Tudorel Toader.

    Vă reamintim că ieri, miercuri – 26 iulie, Petre Daea, a prezentat în cadrul unei conferințe de presă rezultatele efectuate la 29 de produse privind dublul standard. Demersul de a preleva probe de produse agroalimentare și de a le analiza a venit după ce Comisia Europeană a solicitat României să spună care se poate pronunța asupra dublului standard de calitate reclamat de alte state din Europa Centrală și de Est. În urma acestei întrebări de la Bruxelles, ministrul Agriculturii a solicitat unor omologi de-ai săi permisiunea de a preleva probe pentru analiză. S-au trimis cereri în Franța, Austria, Germania, Belgia și Olanda, din care doar ultimele două au răspuns pozitiv. Astfel, o echipă de șase specialiști români s-au deplasat în iunie în aceste țări pentru a cumpăra produse care se comercializează și la noi.

    Din cele 29 de produse analizate,  nouă au fost brânzeturi, două unturi, o smântână, șapte feluri de șuncă, trei de cârnați și trei conserve de pește și două de pate de ficat. Pentru nici unul dintre aceste produse, reprezentanții MADR nu au oferit detalii cu privire la brand, dacă este vorba despre eticheta proprie a vreunui lanț de magazine sau dacă vorbim despre producătorii foarte mari. O decizie aparte față de restul statelor membre în care astfel de detalii despre produsele testate au fost date publicității.

    Citiți totul despre rezultatul analizelor cu privire la dublul standard al alimentelor din România în raport cu vestul UE:

    MINISTRUL AGRICULTURII CONFIRMĂ DUBLUL STANDARD: ”Evident că există diferențe”


    Te-ar mai putea interesa

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!