• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • VREMEA FACE RAVAGII. JUDEȚELE unde sunt anunțate FURTUNI VIOLENTE ȘI INUNDAȚII!

  Roxana Dobre -

  Furtunile, grindina și vijeliile au ocupat începând de ieri, duminică – 13 august, o mare parte din țară după o lungă vreme de caniculă și temperaturi extrem de ridicate. A fost Cod portocaliu de vreme rea în 9 județe din vestul țării, iar furtunile puternice le-au adus numai necazuri oamenilor din zonă. 

  De departe cel mai afectat județ a fost Bihorul, localitatea Beznea, unde a căzut grindină la Borod iar pe DN1, între Cluj și Oradea șoseaua a fost acoperită de apa. Din cauza vremii, o cursă low-cost a fost direcționată către Budapesta.

  Vremea s-a schimbat încă de sâmbătă-noapte, în Timiș și Caraș-Severin, unde cerul a fost brăzdat de fulgere iar din cauza vântului puternic care a rupt firele de la rețeaua de electricitate, astfel că mai multe localități au rămas în beznă. Calea ferată între Oravița și Anina a fost blocată câteva ore de aluviunile aduse de o viitură.

  La numărul unic de urgenţă 112 s-au înregistrat mai multe apeluri după ce, în urma ploilor, circulaţia pe Drumul Naţional 1, în localitatea bihoreană Borod, se desfăşoară cu greutate. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” Bihor, ploaia torenţială a făcut ca apa să ajungă la peste 20 de centimetri pe carosabil.

  ”Am informat şi Poliţia Rutieră, pentru a trimite forţe în situaţia în care se impune dirijarea traficului. Date fiind condiţiile meteorologice, personalul ISU Crişana a fost suplimentat pe partea de dispecerat şi organizare. Încă nu a fost cazul să aducem personal suplimentar pentru intervenţi”, a declarat capitanul Horia Cheregi purtătorul de cuvânt al ISU Bihor, potrivit adevarul.ro.

  Avertizări meteo de scurtă durată

  Deși în acest moment ANM nu a mai emis nicio avertizare meteo se află totuși în vigoare două alerte de tip nowcasting, de scurtă durată.

  În județele Constanţa și Tulcea se vor semnala intensificări ale vântului cu viteze ce vor depăși, la rafală, local, 55 km/h.

  În județele Iaşi, Vaslui,  Botoşani și Galaţi se vor semnala intensificari locale ale vântului ce vor atinge și depăși la rafală 55…60 km/h, trecător 70 km/h.

  Meteorologii au emis cod galben de inundaţii

  Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, luni, cod galben de inundaţii pentru râuri din judeţele Tulcea şi Constanţa.

  Hidrologii au instituit cod galben de inundaţii pentru luni, în intervalul orar 5:50 – 12.00, pe râurile mici din judeţul Tulcea şi jumătatea de nord a judeţului Constanţa.

  Ca urmare a ploilor, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie pe râurile mici din judeţul Tulcea şi jumătatea de nord a judeţului Constanţa, arată hidrologii.

  Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare în bazinul hidrografic Taiţa.

  De marți, vremea începe să se încălzească

  Marţi, termperaturile vor creşte uşor în majoritatea regiunilor -maximele se vor încadra între 26 in nordul Moldovei (Suceava) şi 34 de grade în Lunca Dunarii (Giurgiu). Cerul va fi variabil şi mai ales dupã-amiaza şi seara, în zonele de deal şi de munte din sud-vestul ţării şi cu totul izolat în rest, se va înnora temporar şi pe arii restrânse vor cădea averse, însoţite de descãrcãri electrice.

  Vântul va sufla mai intens pe timplul ploilor şi în estul ţării.


  Te-ar mai putea interesa

  Curtea Constituțională, decizie cu impact major pentru toți proprietarii de terenuri din România Fermieri chemați de urgență la APIA. Fără clarificări, nu pot intra la plata avansului din subvenții! Preț vită adultă. Cât se plătește la abator și în ferme

  Ultimele știri

  Producții mari la floarea-soarelui în Dâmbovița, cu tehnologia Chemark Rom Subvenții APIA 2024. Noi reguli pentru banii fermierilor Premierul Ciolacu: România vrea să cumpere portul Giurgiulești din Republica Moldova