• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • VREMEA FACE RAVAGII. JUDEȚELE unde sunt anunțate FURTUNI VIOLENTE ȘI INUNDAȚII!

    Roxana Dobre -

    Furtunile, grindina și vijeliile au ocupat începând de ieri, duminică – 13 august, o mare parte din țară după o lungă vreme de caniculă și temperaturi extrem de ridicate. A fost Cod portocaliu de vreme rea în 9 județe din vestul țării, iar furtunile puternice le-au adus numai necazuri oamenilor din zonă. 

    De departe cel mai afectat județ a fost Bihorul, localitatea Beznea, unde a căzut grindină la Borod iar pe DN1, între Cluj și Oradea șoseaua a fost acoperită de apa. Din cauza vremii, o cursă low-cost a fost direcționată către Budapesta.

    Vremea s-a schimbat încă de sâmbătă-noapte, în Timiș și Caraș-Severin, unde cerul a fost brăzdat de fulgere iar din cauza vântului puternic care a rupt firele de la rețeaua de electricitate, astfel că mai multe localități au rămas în beznă. Calea ferată între Oravița și Anina a fost blocată câteva ore de aluviunile aduse de o viitură.

    La numărul unic de urgenţă 112 s-au înregistrat mai multe apeluri după ce, în urma ploilor, circulaţia pe Drumul Naţional 1, în localitatea bihoreană Borod, se desfăşoară cu greutate. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” Bihor, ploaia torenţială a făcut ca apa să ajungă la peste 20 de centimetri pe carosabil.

    ”Am informat şi Poliţia Rutieră, pentru a trimite forţe în situaţia în care se impune dirijarea traficului. Date fiind condiţiile meteorologice, personalul ISU Crişana a fost suplimentat pe partea de dispecerat şi organizare. Încă nu a fost cazul să aducem personal suplimentar pentru intervenţi”, a declarat capitanul Horia Cheregi purtătorul de cuvânt al ISU Bihor, potrivit adevarul.ro.

    Avertizări meteo de scurtă durată

    Deși în acest moment ANM nu a mai emis nicio avertizare meteo se află totuși în vigoare două alerte de tip nowcasting, de scurtă durată.

    În județele Constanţa și Tulcea se vor semnala intensificări ale vântului cu viteze ce vor depăși, la rafală, local, 55 km/h.

    În județele Iaşi, Vaslui,  Botoşani și Galaţi se vor semnala intensificari locale ale vântului ce vor atinge și depăși la rafală 55…60 km/h, trecător 70 km/h.

    Meteorologii au emis cod galben de inundaţii

    Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, luni, cod galben de inundaţii pentru râuri din judeţele Tulcea şi Constanţa.

    Hidrologii au instituit cod galben de inundaţii pentru luni, în intervalul orar 5:50 – 12.00, pe râurile mici din judeţul Tulcea şi jumătatea de nord a judeţului Constanţa.

    Ca urmare a ploilor, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie pe râurile mici din judeţul Tulcea şi jumătatea de nord a judeţului Constanţa, arată hidrologii.

    Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare în bazinul hidrografic Taiţa.

    De marți, vremea începe să se încălzească

    Marţi, termperaturile vor creşte uşor în majoritatea regiunilor -maximele se vor încadra între 26 in nordul Moldovei (Suceava) şi 34 de grade în Lunca Dunarii (Giurgiu). Cerul va fi variabil şi mai ales dupã-amiaza şi seara, în zonele de deal şi de munte din sud-vestul ţării şi cu totul izolat în rest, se va înnora temporar şi pe arii restrânse vor cădea averse, însoţite de descãrcãri electrice.

    Vântul va sufla mai intens pe timplul ploilor şi în estul ţării.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată