Creșterea animalelorRECOMANDĂRIŞtiri agricole

ZOLTAN HALLER, jupânul cărților de rasă: SISTEMUL ESTE BUN, nu susțin CAMPANIA AGROINTELIGENȚA!

Zoltan Haller (foto: www.bizbrasov.ro)

Omul din spatele celei mai importante asociații de bovine, ca număr de fermieri – peste 12.000, Zoltan Haller, nu este de acord cu campania Agrointeligența – www.agrointel.ro prin care propunem o analiză serioasă a programului de ameliorare genetică a taurinelor, cu rezultate discutabile asupra beneficiilor directe ale fermierilor, dar care ”înghite” peste șase milioane de euro anual de la buget. Fermierul din județul Brașov este unul dintre cei care susțin, ghidează și profită de acest ajutor de stat, iar asociația sa primește milioane din bani publici.

Zoltan Haller, vicepreședintele Asociației Crescătorilor de Vaci Bălțata Românească (ACVBR), este convins că ameliorarea genetică se poate face și în fermele cu 5-10 vaci, motiv pentru care asociația pe care o reprezintă poate primi ajutor de stat de milioane de lei. Haller a acceptat, și pentru acest lucru îi mulțumim, să discute cu Agrointeligența – www.agrointel.ro pe tema actuală a cărților de rasă din România. Reamintim că, din perspectiva noastră, a grupului de presă numărul unu în informarea fermierilor, vom găzdui toate punctele vedere relevante ale actorilor implicați. Agrointeligența – www.agrointel.ro consideră că, pentru a relansa zootehnia în România, este nevoie de o discuție cu cărțile pe masă despre ameliorarea genetică a bovinelor și ovinelor și mai apoi, de a trece imediat la remedierea breșelor din sistem. Agrointeligența – www.agrointel.ro, în această campanie, nu a pus accentul pe vinovății individuale, ci pe tragerea unui semnal de alarmă că este nevoie de un moment zero în zootehnie pentru a putea face performanță reală și în România. Menționăm, de asemenea, că principalul beneficiar al acestei campanii îl reprezintă crescătorul de animale român și că drepturile și interesele lui trebuie apărate și nu ale ”băieților deștepți” din sistem.

Un program în urma căruia asociația lui Haller este principalul beneficiar

Vicepreședintele ACVBR este sigur că mici fermieri și nu asociația sa sunt beneficiarii unui ajutor de stat care se ridică la peste șase milioane de euro anual doar pentru vaci. Cu toate acestea, milioanele se opresc în conturile asociației sale.

Zoltan Haller susține că micii fermieri, în numele cărora se încasează ajutorul de stat, sunt interesați lună de lună de testele de proteine, grăsime și lactoza, că să nu mai vorbim de cele pentru celule somatice sau analize genomice. Cu toate acestea, investigațiile jurnalistice făcute de Agrointeligența – www.agrointel.ro, dar și declarațiile fermierilor arată că acest lucru nu se întâmplă. Haller însă vine și adaugă că este și un program educațional. Concluzia noastră: asociația sa este atunci un profesor de milioane însă, elevii sunt la fel de săraci și neajutorați, cu toate învățăturile.

Banii cuveniți celor 12.500 de membri ai organizației lui Haller, pe care statul îi dă ca sprijin financiar, dintre care aproximativ 12.000 sunt mici fermieri, sunt administrați de ACVBR, asociația pe care acesta o dirijează, chiar dacă susține că este un simplu vicepreședinte.

La Brașov, față în față cu reporterii Agrointeligența

Cu un pix, cu multe foi, Haller desenează, face scheme și pasiunea cu care face asta este dovada că îi pasă de sector, și nimeni nu contestă asta, dar demonstrează și apucăturile dictatoriale și siguranța că doar el are dreptate. Deși este etnic maghiar, spune că este un bun român și vrea să demonstreze că și românii sunt buni și respectați în zootehnie și că acest program va duce la obținerea unei rase aclimatizată la condițiile plaiurilor mioritice, ceea ce lipsește acum. Rezultatul, va crește producția anuală de lapte a vacilor românești care acum este mult în urma statelor dezvoltate din UE sau a Statelor Unite.

Redăm o parte din opiniile celui care este considerat de o parte din fermieri cel mai influent om din domeniul creșterii bovinelor, asta pentru că a avut și are acces permanent la oficialitățile de rang înalt din Ministerul Agriculturii, indiferent de cum s-a numit ministrul sau de coloratura politică.

Registrul Genealogic Haller

Nu este adevărat că primim 3,2 milioane pe registrul genealogic în acest an, asta este o minciună. Noi vă arătăm actele, și din aceste acte reiese că am primit 1,1 milioane de lei. Atât. Restul este o minciună. Noi am cerut decontări de 1,145 milioane de lei, nu de 3,2 milioane”, ne spune Haller. Acesta ne arată o situația a deconturilor din 2017, din care reiese o sumă de 1.145.101 lei încasată până în iulie ca ajutor de stat pentru registrul genealogic. Când îi arătăm datele cu informațiile obținute de Agrointeligența- www.agrointel.ro, acesta a spus că este o greșeală sau este o evaluare, o prognoză. Întrebat dacă și pe perioada 2012-2015 sunt tot prognoze, aceste ne-a spus doar că ACVBR nu a încasat sumele din tabelul nostru. Despre lipsa unor controale operative ale producției, Zoltan Haller ne-a spus că nu există așa ceva în asociația sa. “Noi lucrăm serios, vrem să facem lucruri serioase. A fost o asociație județeană, cea din Mureș, care avea întârzieri. Fermierii sunt controlați la fiecare 28 de zile, așa cum se precizează în setul de reguli”, ne-a declarat Haller.

Președintele care e vicepreședinte

Cel care ocupă funcția de vicepreședinte al ACVBR ne-a declarat că asociația nu este a sa, ci el este doar vicepreședintele care se ocupă de comunicare. ”ACVBR are 12.500 de fermieri, aceștia sunt controlați de 37 de asociații care fac COP, care apoi trimit datele la registrul genealogic. Asta este structura organizatorică. Ca și conducere, asociația are un director și doi vicepreședinți. Eu nu mă bag în sectoarele celorlalți, ei nu se bagă peste bine. Avem 40 de angajați”, au fost explicațiile sale. Puterea sa reală este însă maximă, inclusiv membrii din teritoriu adresândui-se cu „Domnule Președinte”.

Despre faptul că asociația primește banii fermierilor

Haller a încercat să ne explice de ce este util pentru micii fermieri ajutorul de stat dedicat cărților de rasă în condițiile în care aceștia nu își permit financiar să facă ameliorare genetică?

Da, este foarte util, credeți-mă. E benefic din punct de vedere educațional, pentru că îi învață să aibă grijă de animalele lor. Apoi, cu timpul ei o să vadă că vecinii care fac ameliorare genetică scot mai mult lapte decât ei și or să vrea și ei. Eu așa văd acest program”, a fost replica fără comentarii dată de Haller. Un moment important în acest an va fi analiza International Committee for Animal Recording (ICAR) privind solicitarea ACVBR de a deveni membru. Asociația lui Haller va fi controlată de experți internaționali care vor stabili dacă bazele de date și controalele din teritoriu se desfășoară după anumite standarde internaționale. “ACVBR este o asociație recunoscută și respectată în Uniunea Europeană și în lume de unele dintre cele mai importante organizații”, ne asigură Haller.

Despre lipsa datelor

Agrointeligența – www.agrointel.ro a precizat în articolele publicate pe această temă, că lipsesc informații despre bovinele, despre ascendenții animalelor înregistrate în Registrul Genealogic. Spre exemplu, ACVBR are undeva la 3% informații complete despre părinții și bunici celor 127.000 de animale pe care le au membrii asociației.

Este normal acest lucru, în ultimii ani, în programul cărților de rasă au intrat foarte multe animale după ce s-a scăzut treptat limita de la 20 până la 5 animale în acest an pentru ca un fermier să poată beneficia de ajutorul de stat”, a fost explicația lui Haller.

Concluzia Agrointeligența – www.agrointel.ro

În ciuda ambiției și a bunelor intenții pe care le susține, Haller este mult prea orgolios ca să încerce îmbunătățirea unui program finanțat public. Aroganța sa de a crede că are dreptate este contrazisă, din păcate pentru micii fermieri, de o logică simplă, normală și realistă. Ameliorarea genetică se face doar în ferme mari sau în ferme medii administrate în acest scop, iar micii fermieri pot beneficia doar dacă ameliorarea este calitativă și efectuată de fermele performante. Între timp însă, milioane de euro din bani publici se duc anual pentru finanțarea unui sistem care pârâie din toate încheieturile, cu multă risipă și ceva corupție. Între timp, fermierul încă așteaptă să poate prospera de urma creșterii animalelor în țara noastră. Dacă sistemul de ameliorare genetică este atât de bun, de ce de la introducerea sa producția de lapte nu a crescut în România? Și de ce avem doar 10 sau 15 ferme de vaci de lapte cu adevărat performante la nivel național? Pe ce s-au dus banii și cine a profitat de aceștia?

Notă: Rămâneți pe Agrointeligența – ww.agrointel.ro pentru a citi, în cursul zilei de mâine, luni – 11 septembrie, mai multe episoade din interviul pe care Zoltan Haller, vicepreședinte ACVBR. Menționăm că discuția dintre reporterii Agrointeligența și vicepreședintele ACVBR a avut aproximativ două ore și a fost înregistrată integral în format audio de ambele părți.

Citiți și:

DEZVĂLUIRI COMPLETE: „Băieții deștepți” ai CĂRȚILOR DE RASĂ PENTRU BOVINE. Miza: 6 milioane de euro pe an!

VALER SICIAN, Semtest BVN Mureș, despre cărțile de rasă: Programele de amelioare NU INCLUD MARII SPECIALIȘTI PE REPRODUCȚIE!

”BĂIEȚII DEȘTEPȚI” AI CĂRȚILOR DE RASĂ pentru BOVINE: 1,4 milioane de euro din AJUTORUL DE STAT au fost ”folosiți”, chipurile, PENTRU UN SOFT!

SCANDALUL CĂRȚILOR DE RASĂ ajunge pe masa DECIDENȚILOR DE LA BRUXELLES: ”Mă voi adresa COMISARULUI PHIL HOGAN!”

BOTĂNOIU, replică pentru BUDA: ”Efectuăm verificări asupra MODULUI CUM SUNT ȚINUTE REGISTRELE GENEALOGICE!”

DESPRE BOVINE: Momentul în care BĂIEȚII DEȘTEPȚI O FAC PE PROȘTII!

Doar 50.000 de euro au ajuns la compania care a produs softul pentru registrele genealogice. Ajutorul de stat a fost 1,4 milioane de euro

CU CĂRȚILE PE MASĂ: Fermierii au recunoscut că SUNT PROBLEME în registrul genealogic LA BOVINE!

Sursa foto: bizbrasov.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


6 comentarii

 1. Pe langa suventie de la stat mai incaseaza cativa saci de bani si de la fermieri … 25 lei de vaca pt controlul de lapte – lunar … plus cotizatii de membru…bandit omu asta … ar trebui propus sa -i fie luate cartile de rasa

 2. aceasta campanie este dusa impotriva micilor fermieri emergenti. pe de o parte pentru a canaliza banii din subventii pe care micii – medii fermieri ii foloseau efectiv pentru dezvoltare impreuna cu bani din credite bancare plus eventuale proiecte europene prin care formau un mix de bani pentru investitii vitale in zootehnie,-spre marii fermieri, iar pe de alta parte de ce mister Vlad nu-i intrebati pe cei de la BVN Tg Mures daca se poate face ameliorare cu MSC de 9,5 lei paieta si de ce nu se gaseste in piata – adica la montatorii autorizati si MSC de calitate superioara adica MSC din categoria EUROTOP, EUROGENOMIC ci doar din clasa EUROECONOMIC cea mai slaba clasa de tauri, de ce in momentul in care se face distributia materialului genetic montatorii nu sunt obligati sa ia si msc din clase de calitate cu care efectiv poti sa scoti urmasi foarte valorosi, pentru ca daca nu ii obligi nu iau ca le scade profitul la manopera, iar pe cale de consecinta PA ameliorare, dupa care urmeaza PA Baltata pentru ca singurul lucru care il mai face baltata este ca este aliniata la la start cu falimentul intro cursa scurta pe care o pierde cu brio, iar noi fermierii va trebui sa ne orientam spre o alta vaca de lapte, cea cu stea in frunte, dar poate asta si este scopul acestei campanii impotriva baltatei disparitia rasei, halal grup agrointeligenta am inteles ca are afiliatii de dreapta, demersul vostru a inceput cu concluziile fara cauze, sunt multe de spus dar se pare ca nu are rost, se vede de la o posta ca nu ai cu cine, miroase urat

 3. DNAul sa vina si sa ua si agricultura la bani marunti ca prea isi dac fac de cap baietiu destepti. Sunt bani foarte multi si interese majore si ar trebui cineva sa urmareasca circuitul acestor bani. Daca se ridica cativa baieti destepti si vor fi condamnati ceilalti ori se vor lasa sau vor intra in legalitate.

 4. Stimati fermieri,

  Va rog sa accesati pagina de facebook a asociatiei Baltata Românească, unde puteti asculta intregul interviu de 2 ore , cu reporterul care intelege desigur altceva . Daca dorinta de a arata ca si in Romania prin munca in echipă se pot obtine rezultate se numeste arogantă sau jupan , atunci sunt mândru ca sunt catalogat asa .

  1. Domnu Haller,
   Matale esti grof, nu jupan, asa trebuia sa scrie agrointel. Se apropie ziua cand o sa dai socoteala pentru ce ai facut acolo la asociatie. Fermierii incep sa vorbeasca si o sa afle toate lumea adevarul, nu numai ce ne spui mata. O sa iti piara aroganta cat de curand.

  2. Haller este trimis in judecata pentru spalare de bani. Pe 18 septembrie au termen la Tribunalul Bucuresti, sa mergeti acolo sa vedeti cum sta treaba.

   Din comunicatul DNA

   Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpați, în stare de arest preventiv:
   …….
   HALLER ZOLTAN-JOZSEF, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
   – complicitate la trafic de influență,
   – spălare de bani,
   – fals în înscrisuri sub semnătură privată.
   ………..
   În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
   ……….
   Astfel, în data de 11 decembrie 2014, cei doi inculpați, reprezentanți ai Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, beneficiind de ajutorul inculpatului Aldea Iulian, au primit prin intermediul firmelor administrate de inculpații Haller Zoltan-Jozsef, ………….., suma totală de 176.904,9 lei.

   Acest inculpat ne da noua lectii!!!

Scrie un comentariu