Creșterea animalelorŞtiri agricoleViaţa la ţară

ILE DE FRANCE: rasa de oi care merită crescută pentru PRODUCȚIA DE CARNE!

Rasa de ovine Ile de France a intrat de ceva ani în fermele din România. A început să fie deja prezentă și la târgurile agricole, acolo unde crescătorii o laudă pentru randamentul foarte bun la carcasă și pentru că reușește să fie o rasă prolifică, cu miei viguroși care iau repede în greutate, valorificând bine pășunile. 

Oile Ile de France au fost prezentate recent și la Târgul Agralim de la Lețcani – Iași, eveniment ce a avut loc în perioada 21-24 seprembrie, și la care chiar ministrul agriculturii Petre Daea a întrebat crescătorul de la Agralmixt Andrieșeni despre rentabilitatea rasei străine. ”Rasa Ile de France este mai bună în comparație cu oile din rasa Carabașă pe care o cresc de asemenea. Ile de France este mai bună, este o rasă de carne, ia în greutate foarte repede, în 3 luni de zile un miel ajunge la 35 de kilograme”, i-a spus fermierul ieșean ministrului de la Agricultură.

Informații despre rasa de ovine Ile de France am avut la dispoziție din partea expozantului care a dat detalii atât despre originea rasei, cât și despre prolificitatea ei și caracteristici.

Ile de France este o rasă de ovine de carne. O rasă cunoscută și apreciată care s-a format prin încrucișări între încrucișarea oilor mame din rasa Merinos (Franța) cu berbecii de carne Dishley (Anglia). A urmat o selecție atentă timp îndelungat. Mult timp, această rasă de oi a purtat denumirea de Dishley-Merinos.

Un aspect important la oile Ile de France este că sezonul lor de reproducție este tot timpul anului, iar fătările au loc în perioada septembrie-mai, cu un vârf în luna decembrie.

Aceste ovine au o profilificitate de 130% și o fecunditate excelentă – 95-99%.

La fătare, mieii au deja 5-6 kilograme și iau rapid în greutate ca la trei luni să cântărească deja 30 de kilograme. La vârsta de 6 luni, crescătorii spun că se ating 50 de kilograme.

”Tineretul îngrășat a realizat în 100 de zile greutatea de 32-35 kilograme, cu un spor de 300 de grame/zi. Mieii îngrășați ating la vârsta de 4 luni greutatea de 40 de kilograme și dau carcase de 20 de kilograme cu o carne de foarte bună calitate”, arată crescătorul din zona Moldovei.

Berbecii adulți de Ile de France cântăresc 110-125 de kilograme, în timp ce oile adulte merg la 65-80 de kilograme.

Lâna oilor Ile de France este una fină. De la oaie se tunde o cantitate de lână de 4-5 kilograme, în timp ce de la berbeci, cantitatea de lână este de 7-9 kilograme.

La ferma zootehnică Agralmixt Andrieșeni, rația de hrană a oilor Ile de France este atent monitorizată. Nutriția ovinelor constă în amestecul de plante de pe pășunea irigată a fermei. ”Oile sunt crescute pe pășune în jurul fermei, pășunea este foarte bună, irigată, le paștem cu cioban și nu avem gard electric”, a mai spus crescătorul la vizita ministrului la Agralim.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu