• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • BLOCAJ LA BRUXELLES! Ce decizie importantă ESTE ÎN DISCUȚIE ASTĂZI PENTRU FERMIERII ROMÂNI!

  agrointeligenta.ro -

  Dialog problematic la nivelul Uniunii Europene pe o chestiune care are impact direct asupra activității fermierilor din România. Un subiect pe care statele membre nu au ajuns încă la un acord pare să fi ajuns la un moment-cheie chiar astăzi, miercuri – 11 octombrie. 

  Potrivit buletinului informativ săptămânal remis de Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, LAPAR, către Agrointeligența -www.agrointel, chestiunea reautorizării glifosatului este departe de a se fi tranșat.

  Discuțiile privind reînnoirea autorizației UE pentru erbicidul glifosat s-au blocat din nou, deoarece mai multe guverne continuă să stea deoparte. Între timp, europarlamentarul socialist francez Eric Andrieu a cerut Comisiei Europene să amâne decizia privind soarta controversatului erbicid glifosat până după o audiere a Parlamentului European din 11 octombrie”, se arată în informarea LAPAR despre politicile și deciziile externe ce vizează politica agricolă a României și nu numai.

  LAPAR reamintește că la începutul acestui an, pe 25 ianuarie, Comisia Europeana a decis să înregistreze initiațiva cetatenilor europeni invitând Comisia “să propună statelor membre o interdicție asupra glifosatului, să reformeze procedura de aprobare a pesticidelor și stabilirea unor obiective obligatorii de reducere a pesticidelor la nivelul întregii UE.”

  LAPAR oferă și o serie de informații cu privire la stadiul actual al discuțiilor privind reautorizarea glifosatului, substanță de bază în erbicidele totale utilizate în fermele românești. ”Experții in domeniul sanatatii se întâlnesc astăzi pentru a dezbate reînnoirea licenței glifosatului în Europa. În această privință nu se asteapta niciun vot de la o serie de țări precum Germania, Portugalia, Suedia și Malta și prin urmare nu se poate stabili o poziție definitivă cu privire la acest aspect. Opt diplomați care au decis să participe la întalnirea de astăzi a Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale din cadrul Comisiei Europene au declarat că problema a rămas în aer, deoarece Franța și Italia au hotărât să voteze împotriva reînnoirii licenței, iar Germania e nehotarâtă cu privire la acest aspect. Atat Austria, cât si Luxemburg sunt, de asemenea, pe punctul de a vota împotriva reaprobării folosirii glifosatului în Europa”, mai arată LAPAR.

  Organizația informează că o situație cu adevărat delicată ridică abținerea Germaniei de la vot, ceea ce pune în impas totalc rearea unei majorități calificate: ”O abținere din partea Germaniei ar putea crea o situație în care majoritatea nu există. Dacă, să spunem, Comisia ezită să ia o decizie fără sprijin politic – Bruxelles-ul s-a săturat să fie acuzat de luarea de decizii controversate – permisul de glifosat ar putea expira pur și simplu fără să se ia o decizie politică

  Un angajament de eliminare treptată?

  Propunerea Comisiei de a reînnoi licența glifosatului pentru o perioada de 10 ani nu are mulți susținători la acest moment, iar situatia eliminării treptate a utilizarii glifosatului rămâne în discuție. Franța a cerut deja ministerului agriculturii să prezinte un plan de eliminare treptată a erbicidului. „Problema este că unii promovează o interdictie totală a acestuia, în timp ce alții spun că este sigur si ar trebui să fie autorizat pentru 15 ani. Chiar și propunerea de 10 ani este deranjanta pentru unele state membre”, a spus un oficial diplomatic.

  Vă reamintim că România, atât prin vocea fermierilor, cât și oficial, prin Ministerul Agriculturii, susține continuarea utilizării glifosatului. Substanța activă intrată în agricultura românească încă dinainte de 1980 este preferată de agricultori pentru aplicarea tehnologiilor moderne și pentru combaterea buruienilor, în special în cultura mare (grâu, porumb, floarea-soarelui etc.), cât și în livezi și podgorii.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Curiosul caz al vacilor din România care au fătări cu 3 sau chiar 4 viței! Guvernul a reușit să ”lase mască” o verigă cheie din lanțul de producție agricolă! Ambasadorul Elveției în România, în vizită la șantierul fabricii de etanol celulozic Clariant din Podari, județul Dolj

  Ultimele știri

  Ministrul Oros, discuții cu fermierii: Automate de lapte pentru fermele cu până la 20 de vaci! Subvenții APIA 2020: Fermierii care au dreptul să încaseze plata pe hectar! O mare fermă din România a câştigat procesul cu ANAF după 4 ani prin tribunale!

  Căutare în articole