DEZVĂLUIRI HOTNEWS.RO: Cine s-ar afla ÎN SPATELE LICITAȚIEI BLOCATE LA APIA! PLATA INTEGRALĂ a subvențiilor – ÎN PERICOL!
agrointeligenta.ro -Fermierii riscă să rămâne fără subvenții timp de o vreme. Este concluzia la care au ajuns jurnaliștii de investigație de la Hotnews.ro care au publicat o amplă anchetă despre blocajul prin care trece acum licitația pentru softul informatic al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Contestația depusă recent de o a patra firmă, o socitate ce nu s-a înscris în licitație, ridică mari semne de întrebare.
O societate înființata în 2011, care avea la începutul anului în acționariat un bulgar, a cerut anularea licitației privind acordarea unui contract cadru pentru întreținerea bazei de date din programul de plăți a subvențiilor destinate fermierilor. În cursă, adică în licitația propriu-zisă, au depus oferte trei companii, contractul ridicându-se la 97 de milioane de lei. Astfel, la licitație s-au înscris Siveco, o asociere în care este prezentă și grupul Teamnet (înființat de Sebastian Ghiță) și Telekom. Daca se anulează licitația, din 1 decembrie fermierii riscă să rămână fără subventii o vreme, până când statul va rezolva problema întreținerii softului APIA, au explicat pentru Hotnews.ro specialiști din sistem.
Firma Metalubs Balkans SRL a contestat pe 5 octombrie licitația APIA pentru asigurarea și întreținerea pe următorii trei ani a programului prin care se fac plățile subvențiilor destinate agricultorilor. În urma acestei sesizări trimisă la Consiliul Național de Soluționare a Contestatțiilor (CNSC), fermierii riscă să rămână fără plățile care încep să fie achitate din luna decembrie în două situații: dacă până pe 1 decembrie CNSC-ul nu respinge contestația sau dacă acceptă contestația și cere reluarea licitației. Adrian Pintea, președintele APIA, a transmis Hotnews.ro că speră că nu vor fi probleme iar contestația va fi respinsă.
Conform datelor obtinute de la CNSC, Metalubs Balkans reclamă faptul că APIA nu a pus în dosarul licitației toate datele privind serviciile scoase la licitație pentru a permite agenților economci să facă oferte pertinente. Firma reclamantă a considerat că astfel sunt avantajate firmele care au operatorii economici care pe baza experienței din alte contracte pot estima corect cheltuielile.
Reclamantul. Metalubs Balkans SRL a fost înființata in 2011, moment în care societatea se numea Scuba Libre Diving și avea ca obiect de activitate acțiunile de distracție, așa cum reiese și din denumire. Fondatori au fost Răzvan Moldovan (1976), Constantin Lupu (1971).
Pe parcurs, societatea a fost redenumită în Divergent Solutions, iar din acest an numele este Metalubs Balkans.
Pe data de 2 februarie, acționariatul era compus din Liliana Dobre (născuta în 1985) și bulgarul Ivan Nikolov Ivanov, născut in 1985, în Dobrich, Bulgaria. Acesta din urmă este prezent într-o altă societate, Lasting Car SRL, unde a fost partener cu Maria-Victoria Codescu.
Conform unor surse din cadrul APIA, Victor Codescu ar controla societatea Metalubs Balkans, cea care a contestat licitația de 97 de milioane de lei pentru programul prin care se plătesc subvențiile pentru agricultură. Telefoanele date de jurnaliștii Hotnews.ro nu au putut ajunge însă la nici o concluzie în acest sens.
Problemele la licitație nu blochează plata avansului
Din fericire pentru fermieri, blocajul de la licitația pentru soft nu afectează plata avansului la APIA. Sumele urmează să fie virate începând cu data de 16 octombrie, iar schemele și cuantumurile pentru care se fac plăți le găsiți AICI.
“Blocarea licitației nu blochează aceste plăți, acest lucru vreau să se înțeleagă foarte bine. Nu vreau ca agricultorii să-si facă griji”, a spus directorul general al APIA, Adrian Pintea, pentru Hotnews.ro.
Însă, situația se schimbă după 30 noiembrie, când plățile APIA ar trebui realizate în baza noului contract blocat la CNSC. “Din decembrie se achită următoarea tranșă de plăți pe acest an. Sper ca până atunci CNSC să soluționeze contestația și să poată fi desemnat un câștigător”, ne-a mai transmis Adrian Pintea.