• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • COMBATEREA AMBROZIEI: ERBICIDELE care ELIMINĂ BURUIANA DIN CULTURILE AGRICOLE!

  agrointeligenta.ro -

  Combaterea ambroziei din culturile agricole precum grâu, porumb sau rapiță! Ce produse, ce erbicide și în ce doze se pot aplica în câmp pentru eliminarea buruienii care i-a pus pe jar pe fermierii români, dar și autoritățile locale care  obligația să stârpească ambrozia, conform unui proiect de lege adoptat la Senat și care se află acum în dezbatere la Camera Deputaților. 

  Ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) este o buruiană care le poate aduce fermierilor amenzi uriașe dacă nu reușesc să o înlăture din culturi. Specialiștii de la Dow AgroSciences şi DuPont recomandă o strategie de control şi combatere a acestei buruieni care trebuie să ȋnceapă de la cunoaşterea şi exploatarea unei slăbiciuni a plantei şi anume ȋnmulţirea numai prin seminţe.

  Prin urmare, conform sfaturilor de la specialiști transmise pentru Agrointeligența, poate fi formulată foarte uşor o strategie de combatere mecanică (dezrădăcinarea manuală a plantei, sapă manuală sau mecanică) ce va duce la ȋmpiedicarea plantei de-a produce seminţe, mai ales ȋn zonele noi invadate.

  Ȋn zonele ȋn care gradul de infestare cu ambrozie este foarte mare, singura metodă de combatere eficientă este erbicidarea cu produse specifice şi selective a culturilor ȋn care această buruiană este prezentă. Ȋn sprijinul strategiilor de control ale acestei buruieni, companiile Dow AgroSciences şi DuPont pun la dispoziţia autorităţilor şi fermierilor produse consacrate şi omologate pentru controlul buruienilor din principalele culturi agricole şi care au ȋn spectrul de combatere şi Ambrozia, cum ar fi:

  CULTURA PRODUS DOZA COMPANIA
  Cereale păioase Lancelot Super 33 g/ha Dow AgroSciences
  Mustang 0,4-0,6 l/ha Dow AgroSciences
  Lontrel 300 0,3-0,5 l/ha Dow AgroSciences
  Porumb Principal Plus 440 g/ha DuPont
    Titus plus 307 g/ha DuPont
    Arigo 330 g/ha DuPont
    Lancelot Super 33 g/ha Dow AgroSciences
    Mustang 0,4-0,6 l/ha Dow AgroSciences
  Sfeclă de zahăr Lontrel 300 0,3-0,5 Dow AgroSciences
  Rapiță Galera Super 0,25 l/ha Dow AgroSciences
    Lontrel 300 0,3-0,5 l/ha Dow AgroSciences

  O eficiență mai bună poate fi data de folosirea unui adjuvant, precum și stadiul buruienii care trebie să fie între 2 și 6 frunze la momentul erbicidării.

  Combaterea abroziei. Despre buruiana care expune fermierii unor amenzi uriașe

  Ambrozia este o plantă cu origini nord-americane, a carei prezentă se face simțită în Europa ȋncă din anul 1860, remarcată ȋn primul rând prin alergiile cunoscute de către majoritatea locuitorilor sub denumirea de “febra fânului”.

  Ȋn România, Ambrozia este prezentă pe terenurile abandonate, pe marginea drumurilor, pe câmpurile însorite și calde sau pe malurile râurilor de câmpie fiind o expresie clară a denumirii populare de Iarba pârloagelor. Cu un potenţial enorm de răspândire, planta produce peste 3000 de seminţe anual, Ambrozia este o adevărată ameninţare pentru agricultură, mediu şi sănătate publică.

  Statistic 15% din populaţie este sensibilă la polenul acestei plante care determină ȋn fazele uşoare un strănut repetat şi ȋnroşirea ochiilor iar la persoanele hipersensibile poate provoca rinită alergică, astm şi chiar şoc anafilactic la o expunere prelungită. Analizând aria de răspândire a ambroziei ( Figura 1) precum şi simularea distribuţiei polenului la nivel european (Figura 2) se poate concluziona ca ȋn România cotele de alertă privind controlul acestei buruieni sunt ridicate pe bună dreptate.

   

  Având ȋn vedere gradul mare de pericol determinat de răspândirea acestei plante, Senatul României ȋn şedinţa din 24 octombrie 2017 a adoptat propunerea legisltativa privind combaterea ambroziei, practic un act legislativ major care introduce o plantă sub incidenţa legii şi care-şi propune să stabilească “măsurile ce se impun pentru limitarea ariei de extindere a acestei specii invazive şi eradicarea plantei”.

  Acest articol a fost scris de Ciprian Păcuraru, Business Development Representative DowAgroSciences.

  Citiți și:

  PROIECT DE LEGE: BURUIANĂ INTERZISĂ pe câmp! APIA VA AMENDA FERMIERII!

  ATENȚIE, FERMIERI! Senatul a votat! BURUIANA DIN CULTURI care vă poate aduce AMENZI DE PÂNĂ la 20.000 DE LEI!

  LEGE IMPOSIBIL DE APLICAT! Cunoscut fermier: ”N-AVEM SOLUȚIE SĂ ACȚIONĂM! NE DISTRUGEM CULTURILE!”


  Te-ar mai putea interesa

  Crescătorii de animale pot fi grav afectați. Anunțul făcut de Adrian Oros! Transhumanța, păstrată în Spania. Mii de oi mânate pe străzile din Madrid Un fermier a murit după ce a încercat să-și oprească tractorul s-o ia la vale

  Ultimele știri

  Grâul – la mare căutare. România a depășit Rusia la exportul de cereale către Egipt Comisia Europeană: Ajutor de până la 1.000.000 euro/beneficiar pentru afacerile afectate de pandemie Deputatul Adrian Chesnoiu – veste excelentă direct din Parlament!