Creșterea albinelorŞtiri agricole

VIAȚĂ DE APICULTOR ÎN ROMÂNIA. Întors de la Bruxelles, IONEL BAN și-a găsit STUPII FURAȚI ȘI STUPINA VANDALIZATĂ!

Foto: www.apicultura-online.com

Viață de apicultor în România. Pe lângă problemele cauzate de concurența mierii falsificate, a prețurilor mici pentru mierea de calitate, crescătorii români de albine au de înfruntat și atacurile hoților care le prăduiesc stupinele. Cea mai recentă victimă a ”atacurilor” este chiar Ionel Ban, apicultorul care a reprezentat România la Congresul Tinerilor Fermieri de la Bruxelles. În timp ce el susținea la Bruxelles discursul oficial și lansa un apel pentru sprijinirea apiculturii românești, acasă, în Letca Veche, județul Giurgiu, hoții îi furau stupii și pe cei care nu i-au luat s-au mulțumit să îi vandalizeze. 

Ionel Ban ne-a sesizat că a găsit la stupina sa din Letca Veche o pagubă de 6 stupi lipsă și mai mulți dintre aceștia răsturnați. Apicultorul tocmai s-a întors de la Bruxelles unde a participat la Congresul Tinerilor fermieri, ceea ce le-a oferit hoților timp berechet ca să aocționeze.

”Am fost neplăcut suprins să găsesc șase stupi lipsă. Deocamdată am găsit unul din cei șase, am alertat poliția și sper să îi recuperez pe toți. Pot spune că sunt norocos, dacă mă pot numi așa în condițiile acestea, că au reușit să ia doar 6. Probabil vroiau să ia mai mulți dar au ieșit albinele și i-au înțepat astfel că mai mulți stupi erau doar răsturnați. Am reușit să identific singur făptașul, am alertat poliția iar în gospodăria respectivului am găsit un stup de al meu și încă trei, care erau tot furați, pe care sper să îi ajutăm pe alți apicultori să îi identifice. Am postat pe un grup de pe Facebook destinat apicultorilor un anunț poate găsim proprietarul și pentru restul. Din păcate poliția se mișcă greu, nu au reușit să îl convingă pe cel al cărei exploatații am găsit stupii să spună de unde i-a achiziționat, deci cine este hoțul”, a declarat pentru Agrointeligența, Ionel Ban, proprietarul fermei apicole Prisaca Banului din Letca Veche – Giurgiu, exploatație apicolă cu 160 de familii de albine.

Proeictul stupinei lui Ionel Ban a fost prezentat la Congresul Tinerilor Fermieri de la Bruxelles

Acesta ne-a trimis și câteva poze în care se văd clar locurile goale, dovadă a stupilor lipsă, pe care vi le inserăm mai jos:

Crescătorul de albine ne-a mai spus că la acest moment paguba, care a fost trecută și în procesul verbal al poliției, se ridică la 5.000 de lei.

”Eu o să fac și o plângere la Poliția Giurgiu pentru că am informații că cei din Letca Nouă nu prea se stresează să facă ceva, sunt prieteni buni cu proprietarul exploatației unde am găsit stupul. Poliția a venit sâmbătă dimineață la mine după ce am sesizat furtul, au ajuns în 10 minute, au făcut toate documentele, plângere, etc în care am evaluat paguba la 5.000 de lei, eu am aflat sâmbătă după amiază “pe surse” că stupii mei sunt la numitul la care am fost și am și găsit unul dinre ei, aici din păcate a trebuit să aștept o oră și jumătate cu insistențe la 112 și poliția Giurgiu până a venit alt echipaj, și cu greu seara la ora 9 am reușit să intrăm în curte să constatăm că unul din cei patru este al meu, a doua zi am reușit să îl recuperez cu echipajul de poliție”, s-a arătat dezamăgit crescătorul de albine.

Agrointeligența – www.agrointel.ro face un apel la toți cei care cunosc detalii sau au sesizat ceva suspect să lase un comentariu sau să anunțe cel mai apropiat centru de Poliție. Și, din păcate, lansăm și un mesaj pentru crescătorii de albine care ne citesc să fie vigilenți: se pare că mai bine se păzesc ei de hoți decât să se bazeze pe intervenția autorităților abilitate!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


3 comentarii

  1. Trebuie să mergi PÂNĂ LA CAPĂT. Nu trebuie să te opreşti. Prin instanţă trebuie să recuperezi toate daunele materiale, morale, cheltuieli de judecată, avocaţi etc. Nu te limita doar la recuperarea stupilor. Trebuie să ajungi la executor judecătoresc. Numai așa se învaţă minte hoţul. După ce termini, hoţul trebui să constate că au trecut furnicile peste el.

  2. _E scump sa le pui GPS, dar niste semne, marcari pirogravate,
    ceva semne ascunse, sau chiar un text de tipul: “Acest stup este al meu, GHE ION din Satul X. si daca citim acest text, tu esti un hot !”
    Ar fi de preferat pirogravura, substantele de orice fel vopseluri, uleiuri, fluorescentele pt. flagrant, este posibil sa deranjeze albina

  3. In medie unul din fiecare 3 apicultori romani a avut parte cel puțin o data in viața de experiența amara a pierderii de stupi (sau chiar și numai rame din stupi prin furt). Vestea rea este ca furtul este greu de demonstrat, in general simpla descoperire de către păgubaș a hotului sau a locului unde au ajuns stupii furați nu este suficientă pentru recuperarea pagubei și pedepsirea hotului. In lipsa altor dovezi ca martori ai furtului propriuzis sau recunoașterea faptei de către hot pe tot parcursul unui eventual proces, dovada ca un stup ți-a aparținut este greu de făcut.

Scrie un comentariu