• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Europarlamentarul DANIEL BUDA, anunț-șoc pentru fermierii care primesc subvenții: ROMÂNIA NU VA MAI PRIMI DEROGARE!

    Roxana Dobre -

    Avertisment pentru fermieri, dar și autoritățile din România, venit direct din Parlamentul European, locul unde se iau decizii privind plata subvențiilor către producătorii agricoli din toată Europa. Cadastrarea terenurilor agricole se face cu pași de melc în țara noastră iar consecințele vor fi suportate din buzunarele fermierilor care vor rămâne fără subvenții după 2020 când va intra în vigoare noua Politică Agricolă Comună (PAC). Europarlamentarul Daniel Buda a lansat prin intermediul Agrointeligența -www.agrointel.ro un apel public către autoritățile cu factor decizional din România să urgentenze cadastrarea terenurilor agricole! 

    Mai mult Daniel Buda a subliniat clar că țara noastră nu va obține nicio derogare după 2020 iar riscul major este clar: nu facem cadastrul, pierdem subvențiile!

    ”S-au dat atâtea derogări pentru cadastrare de la Uniunea Europeană, cred că îi doare capul pe oamenii ăștia dacă ar fi să le cerem încă o dată o derogare pe subiectul acesta. Lucrurile sunt foarte grave și foarte, foarte serioase. Am avut discuții și cu oficiali din Ministerul Agriculturii și m-au întrebat dacă chiar așa stau lucrurile. Lucrurile sunt clar pentru că pe directivele europene există această obligativitate din partea statelor membre să asigure identificarea în mod clar a parcelelor de teren astfel încât să se știe pe ce suprafețe se plătește subvenția. Deci vorbim foarte clar despre acele parcele care sunt plătibile din bani europeni. Păi europeanul nu vine să îți dea ție bani pe niște parcele imaginare, despre asta vorbim în definitiv. Încă o dată: acest proces de cadastrare trebuie să fie finalizat dacă nu vrem să pierdem fondurile europene constând în subvenții care astăzi, de bine, de rău vin destul de bine în România”, a subliniat ferm oficialul de la Bruxelles.

    România are la dispoziție 312,7  milioane de euro, fonduri europene pentru cadastrare

    Daniel Buda ne-a mai spus că a avut un schimb de discuții și cu comisarul Phil Hogan pe acest subiect iar oficialul european a replicat că România are la dispoziție 312,7 milioane de euro puși la dispoziție pentru cadastrare.

    ”(…) Păi fraților, atâta timp cât tu ai bani europeni, știți este o problemă care vine și te lovește. Din păcate sau din fericire, cum vreți să o luați, pe zona asta doar subvențiile agricole sunt cele care vin de bine, de rău în România. Păi tu și aceste sector, acest segment, îl pui în pericol prin faptul că nu găsești mecanisme și resurse suficiente să faci cadastrarea terenurilor? Păi iertați-mă, dar Austro-Ungaria a făcut cadastrarea Transilvaniei cu lanțul și cu frânghia. Și noi acum trăim în care avem de toate, GPS și așa mai departe, ne teleportăm imediat pe lună, dar nu suntem în stare să măsurăm niște parcele de teren. Adică suntem în niște zone așa, inimaginabile. Sigur, eu îi „înțeleg” pe unii că au avut interesul să țină această zonă gri, că nu se știe câte terenuri sunt, unde sunt terenurile, cum sunt ele amplasate, dar trebuie să înțeleagă că pun în pericol până la urmă aceste subvenții pe terenuri după 2020. Un lucru este foarte, foarte important și le-am spus și unui grup de primari din Vâlcea pe care am avut ocazia să-i întâlnesc recent : «Oameni buni, ocupați-vă în momentul de față de cadastrarea terenurilor, pentru că dacă terenurile nu vor fi cadastrate până în 2020, uitați-vă bine la mine, nu mai luăm subvenții pentru terenuri. De ce nu înțelegeți acest lucru?» Sigur, replica lor a fost una usturătoare, ca să spun așa, nu pentru mine, cât pentru sistemul național care se ocupă de această poveste și anume legat de faptul că în momentul de față, deși s-a dat o sumă de bani pentru primării sau către primării să facă cadastrarea, acea sumă stabilită la 60 lei pentru fiecare parcelă pe care trebuie s-o cadastreze este mult prea mică și prea puțin atractivă pentru funcționarul de la cadastrare sau expertul care trebuie să facă chestiunea asta. Una peste alta, chiar am în vedere acest aspect”, a arătat oficialul de la Bruxelles într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Agrointeligența. 

    Europarlamentarul a dezvăluit că pregătește și o scrisoare pentru premierul Mihai Tudose prin care să îi atragă atenția încă o dată să găsească mecanisme și resurse financiare suficiente și necesare ca într-adevăr să fie finalizată cadastrarea până în 2020. ”(…) Și asta cu orice risc pe care îl avem, pentru că trebuie să recunoaștem și trebuie să fim conștienți de faptul că da, este un risc în momentul de față în România pentru unii care au făcut ilegalități, dar nu au decât să își asume aceste ilegalități. Spuneau unii mai în glumă, mai în serios, că dacă ar trebui să cadastrăm în mod corect teritoriul României conform documentelor emise până acum, ar trebui să mergem jumătate de Ungaria ca să o luăm să o punem pe hârtie. Atât de multe documente sunt eliberate pe terenuri care nu există. Dar trebuie să facem acest lucru. Eu de altfel am trimis o scrisoare, mărturisesc, primarii de la partidul meu politic, de la PNL, prin care le atrăgeam atenția asupra acestei chestiuni extrem de importante și anume că trebuie să facă cadastrarea și în același timp că sunt și fonduri europene care pot fi folosite în acest domeniu”, a mai subliniat euroalesul.

    Eurodeputatul Daniel Buda a oferit pentru Agrointeligența un amplu interviu, pe care îl puteți vizona mai jos,  unde a atins cele mai importante probleme din agricultura românească.

    Citiți și: 

    Ce trebuie să faceți pentru a beneficia de cadastrarea gratuită a terenurilor agricole

    FONDURI EUROPENE pentru CADASTRAREA GRATUITĂ a peste 6 MILIOANE DE HECTARE

    NOUTĂȚI despre CADASTRAREA GRATUITĂ A TERENURILOR AGRICOLE!

    CADASTRAREA GRATUITĂ A TERENURILOR a intrat într-o nouă etapă! VIN BANII PENTRU LUCRĂRILE CADASTRALE!

    Subvenții pentru cadastrarea terenurilor. Statul plătește până la 135.000 de lei pentru fiecare localitate

    Ce terenuri au PRIORITATE la CADASTRAREA gratuită!

    Localitățile unde încep lucrarile de cadastrare gratuită prin programul național în 2016

    Cadastrarea gratuită a terenurilor agricole: Vezi dacă localitatea ta e pe lista celor unde încep lucrările!

    Notă: Agrointeligența -www.agrointel.ro a cerut un punct de vedere de la conducerea ANCPI privind cadastrarea terenurilor agricole. Pe măsură ce vom primi răspunsurile vă vom prezenta stadiul cadastrărilor în România. 


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”