• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SUBVENȚII APIA: Ce este RAPORTUL DE CONTROL și cum POATE FI CONTESTAT DE FERMIERI!

    Roxana Dobre -

    Raportul de control –  ce este și cum poate fi el constestat de către fermieri. În această perioadă, numeroși cititori ai Agrointeligența – www.agrointel.ro ne-au sesizat că au fost chemați la centrele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru a lua la cunoștință rezultatele controlului prin teledetecție. Beneficiarii de subvenție au de semnat raportul de control pentru ca dosarul lor pentru subvențiile pe 2017 să poată fi autorizat la plată. Sunt însă și cazuri în care fermierii sunt nemulțumiți de rezultatele verificărilor, situații în care ei pot contesta raportul de control de la APIA.

    În aceste zile, producătorii agricoli care au picat la control în Campania au fost notificați în scris sau telefonic să se prezinte la centrele agenției de plăți unde au depus cererea unică pentru lămurirea diverselor neconformități dar și pentru a semna raportul de control! Agrointeligența -www.agrointel.ro vă spune totul despre acest raport de control dar și cum poate fi contestat. 

    Constantin Negrea, director APIA Gorj ne-a explicat ce presupune raportul de control prezentat fermierilor dar și ce depturi au aceștia. ”Sigur că un exemplar al raportului de control trebuie să ajungă la fermieri. Dar fermierii sunt chemați acum, cei care au diferite neconformități, fie că nu îi confirmă suprafața, fie că nu îi confirmă cultura. Ei sunt chemați printr-o notificare de către funcționarii APIA pentru clarificări. Ei vin, li se aduce la cunoștință tipul de neconformitate și sigur că se reanalizează. O bună parte din probleme sunt rezolvate și clarificate, terenul poate să nu fie poziționat corect – amplasamentul respectiv și în momentul în care, pe baza imaginilor luate cu satelitul, s-a constatat că nu are 1 ha și are 60 de ari, iar el este repoziționat în blocul fizic. În condițiile în care fermierul este de acord cu rezultatele, el semnează raportul, bineînțeles, în urma clarificărilor”, a explicat prezentantul agenției de plăți.

    Directorul APIA Gorj afirmă însă că există posibilitatea ca producătorii agricoli să conteste rezultatele raportului de control dacă acestea nu corespund cu realitatea pe care ei o știu în teren. Funcționarul APIA ia la cunoștință solicitările fermierului și propune prestatorului de servicii (informatice) cu care APIA este în relații contractuale să verifice și să reinterpreteze imaginile pe baza solicitării fermierului dovedite după caz. ”(…) Dar sigur că poate obiecta, dacă are ceva obiecțiuni, așa cum poate contesta și decizia de plată. Acum, în opinia mea raportul de control nu cred că poate fi atacat direct în instanță, pentru că în instanță se atacă decizia. Dar fermierul are acest drept de a contesta raportul”, a mai completat specialistul.

    Mai exact, conform APIA în cazul în care fermierul este nemulţumit de datele înscrise în Raportul de control, acesta are dreptul să întocmească şi să transmită o contestaţie la Centrul Judeţean/Local APIA în termen de 30 de zile de la primirea raportului.

    La controlul prin teledetecție, rezultatul controlului este prezentat fermierului prin Raportul de teledetecție și clarificare cu fermierul, în cadrul acțiunii de follow-up care are drept scop clarificarea cu fermierul a neconformităților identificate de prestatorul care execută controlul prin teledetecţie. Înștiințarea fermierilor, de neconformitățile constatate la controlul prin teledetecție, se face de centrele județene/locale APIA printr-o solicitare de clarificare (Notificare) prin care fermierul este invitat la CL/CJ pentru acțiunea de follow-up (de urmărire a rezultatelor controlului).

    Atenție! Trebuie să rețineți că pe toată durata clarificărilor dosarul rămâne blocat la plată iar banii ajung la dumnevoastră mai târziu. În 2017, la controlul pe teren prin metoda teledetecției au fost extrași 75.599 fermieri.

    Foarte mulți fermieri s-au arătat nemulțumiți că nu au fost informați despre faptul că se află la control prin teledetecție. De menționat că la agenția de plăți nu există o prevedere clară care să îi oblige pe funcționari să informeze fermieri, singura excepție este atunci când este necesară prezenţa fermierului la fața locului, în cazul controlului clasic, iar acesta a fost selectat cu scop control agromediu şi de asemenea pentru controlul cerințelor de ecocondiționalitate. În restul cazurilor controlul se poate face şi în lipsa fermierului dacă, scopul pentru care a fost selectat fermierul la control, nu impune acest lucru.

    Citiți și:

    TOT CE TREBUIE să știți despre CONTROLUL APIA. Ce obligații aveți față de INSPECTORII CARE VIN ÎN FERMĂ!

    EXCLUSIV AGROINTELIGENȚA: EȘANTIONUL DE CONTROL – FERMIERII ce vor fi VERIFICAȚI DE APIA!

    EXCLUSIV! ȘEFUL APIA: Circa 95.000 DE FERMIERI intră la CONTROL CLASIC ȘI TELEDETECȚIE!

    SUBVENȚII APIA 2017: Când află fermierii dacă sunt ÎN EȘANTIONUL DE CONTROL!


    Te-ar mai putea interesa

    Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Mega-focar de Pesta Micilor Rumegătoare în Bulgaria. Oierii au ascuns boala timp de 2 săptămâni Legume și fructe care se recoltează în luna noiembrie La aniversarea primilor 7 ani de activitate, Franciza RO concept OSCAR ajunge la 90 de benzinării