Creșterea animalelorŞtiri agricoleSubvenţii APIA 2018Viaţa la ţară

SUBVENȚIE APIA de 4.500 DE EURO pentru CRESCĂTORII CARE DEȚIN 65 DE OVINE. Cum se pot ÎNCASA BANII!

4.500 de euro pentru crescătorii care dețin în exploatație doar 65 de oi. Este un calcul simplu făcut de un director APIA din teritoriu care arată câți bani pot încasa oierii care închiriază sau dețin în proprietate pășuni. Suma este calculată doar pentru suprafața de pășune fără să fie adunate și subvențiile acordate pe cap pe animal, respectiv Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT) sau Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ). 

Directorul executiv al APIA Brașov, Dorel Stânea, a explicat într-un interviu acordat pentru www.impactfagaras.ro cum ajung oierii care dețin doar 65 de animale să încaseze pe 10 hectare de pășune suma de 4.5000 de euro drept subvenție de la agenția de plăți. ”(…) Politica APIA prevede ca oierii care vor să ia subvenție pe pășune să aibă încărcătură de animale pe hectar dar poți și fără animale să iei, cu condiția să vinzi aceste produse dacă ești privat. Pe terenurile publice este obligatoriu să ai încărcătură de animale la hectar ca să poată să îți dea primăria pășunea. Deci sunt subvenții prevăzute iar crescătorii de ovine care dețin 65 de oi spre exemplu pot să dețină și 10 hectare de pășune. Deci cu 10 hectare de pășune și 65 de oi își asigură masă, iar în privința subvențiilor, dacă primește schemele de bază plus agromediu poate ajunge la hectar undeva la 450 de euro. Dacă înmulțim cu 10 hectare rezultă 4.500 de euro. Este o sumă frumoasă pentru care nu trebuie să facă oierul mai nimic, doar să mulgă oaia și să vândă produsele derivate. Asta la 65 de oi, dar sunt oameni care au mii de oi”, a arătat directorul APIA Brașov.

Acesta a mai explicat că pășunatul trebuie să se facă rațional astfel încât să se respecte regula ca fermierii să aibă 450 de kilograme de animal pe hectar. ”Pășunatul trebuie să se facă rațional. Sigur că trebuie să respecți regula care prevede că trebuie să ai încărcătură de Unitate Vită Mare (UVM) la hectar. Deci regula este ca fermierii să aibă 450 de kilograme de animal pe hectar aici pot intra de la porci, cai, vaci până la găini sau melci. Dacă ai 450 de găină de un kilogram poți asigura această încărcătură. Deci asta e un UVM, sigur este doat un exemplu dar se poate aplica”, a mai spus Dorel Stânea.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


3 comentarii

  1. Daca terenul este proprietate subventiaa pe pasune ramane la crescatorul de animale… daca pasunea est5e luata in arenda, atunci oiereul ramane cu 10 sau maxim 25%, restul se duce la proprietar… care te mai obliga si sa-l cureti… asa ca cel care castiga este de fapt proprietarul care nu are animale, dar pe spinarea oierului ia grosu8l banilor… cam asa sta treaba…

  2. Exemplul cu “turma ” de 450 gaini care pasuneaza pentru a realiza incarcatura mi se pare cel putin nefericit, care arata legatura domnului director cu agricultura. Si atunci cum sa ne mai mire acele reguli APIA, de multe ori hilare, la care si dansul face trimitere. Cred ca singurele animale pe care le-a vazut sunt cele de la gradina zoologica.

Scrie un comentariu