• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ULTIMATUM! Funcționarii APIA AMENINȚĂ că NU VOR MAI PLĂTI SUBVENȚIILE de la 1 DECEMBRIE!

    Andreea Elefterie -

    Furia angajaților APIA! Funcționarii agenției de plăți de la toate centrele locale și județene din țară au tras astăzi, 16 noiembrie, un prim semnal de alarmă față de scăderile salariale preconizate pentru începutul anului viitor. Plățile către fermieri au fost sistate pentru trei ore dar angajații APIA sunt deciși să boicoteze demararea autorizărilor pentru sumele integrale care sunt programate să înceapă pe 1 decembrie. 

    ”Astăzi încep plățile pentru Sprijinul Cuplat la animale, bovine carne, bovine lapte și pe 1 decembrie plățile regulare. Ori 1 decembrie, să mă ierte Dumnezeu, e liber pentru toată lumea, pentru noi nu, de câțiva ani și nu am comentat. Am venit, nu am comentat. Plățile vor fi afectate. Acum, la sprijinul cuplat nu sunt foarte multe pe nivel de țară, dar de la 1 decembrie sunt destule cereri care vor fi afectate dacă nu se rezolvă nimic scris, că așa din gură…Cum zice domnul ministru că în țară e liniște, nu au ieșit, angajații APIA nu fac protest”, a declarat pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro,  Victoria Constantin, funcționar  APIA din județul Ilfov, Centrul Local Snagov.

    Acesta spune că toți funcționarii sunt nemulțumiți de salarii și de ”discriminarea dintre centre și APIA Central”. ”APIA Central, după ce se va trece cu contribuțiile de la angajator la angajat, ei vor beneficia de măriri și se acoperă aceste pierderi, pe când noi vom scădea, vorbesc în dreptul meu, că sunt consilier superior gradația 4, undeva la 700 lei, în timp ce munca… A zis domnul ministru la ora 00:00, 15 mai 2017 închidem obloanele, exact expresia dânsului a fost, închidem obloanele cererilor, noi ne-am conformat. A zis 16 octombrie, ora 00:00 începem plățile, ne-am conformat. Am venit aici și am făcut plăți și multe altele”, a mai spus Victoria Constantin.

    Acesta mai spune că din toată țara suntem 161 de centre au aderat și au ieșit astăzi la proteste. Mai mult, Victoria Constantin a explicat că ministrul agriculturii, Petre Daea, le-a promis funcționarilor APIA o mărire de salarii dar acesta nu acoperă scăderile care se anunță de la 1 ianuarie. ”La noi s-au întâlnit sindicatele cu domnul director, pe 14 noiembrie s-au întâlnit, le-au spus nemulțumirile, la care domnul ministru a spus: „Vă vom mări salariile cu până la 30%”. Dar noi nu am cerut mărire de salarii, că tot nu ne avantajează, tot nu ajungem la salariu actual, tot scade. Noi vrem aceeași grilă cu APIA Central. Adică în lege să se spună clar APIA și unitățile subordonate, adică centrele județene subordonate. Așa a fost și la ANAF”, a conchis Victoria Constantin.

    Funcţionarii APIA vor continua protestul şi în zilele următoare, trei ore pe zi, timp în care fermierii programaţi, de exemplu, pentru clarificarea situaţiei lor în urma efecturării controalelor, vor avea de aşteptat. Nici celelalte componente ale activităţii funcţionarilor APIA nu vor putea fi derulate în acest interval, într-o perioadă în care fermierii cuprinşi în eşantioanele de control ar trebui să-şi primească, la rândul lor, banii, crescătorii de animale aşteaptă şi ei subvenţia specifică, iar de la începutul lunii decembrie se finalizează plăţile pe suprafaţă. De săptămâna viitoare sindicaliştii vor începe şi pichetarea Ministerului Agriculturii.

    Ministrul agriculturii, Petre Daea, a avut un mesaj ferm pentru protestatari: ”să fie liniștiți și să muncească”, iar subvențiile să plece către fermieri, ”pentru că avem bani în buget”. ”Ei au o singură misiune: munca. O muncă cinstită, pe bani remunerați corect. Nu cred că sunt în situația să se plângă acum de salarii. Eu asta le-am spus angajaților Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură: ‘Stați liniști și munciți!’ Asta le transmit și acum tuturor funcționarilor din APIA, pe care îi respect: să fie liniștiți și să muncească, până la începutul anului mai este. Acum, trebuie să dați subvențiile, pentru că avem bani în buget și aceștia trebuie să plece către fermieri, nu să-i blocăm prin minister, pentru că s-ar putea să dăm socoteală pentru treaba asta. Repet, asta le transmit: să muncească, pentru că sunt plătiți cu salarii bune, și să muncim toți, în frunte cu mine. Eu, uneori, sunt sub nivelul unor funcționari din APIA din punct de vedere al salariului”, a declarat, pentru Agerpres, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

    Vă reamintim că angajații Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din mai multe județe din țară au întrerupt astăzi lucrul, între orele 9.00 — 12.00, nemulțumiți că salariile vor scădea cu sume cuprinse între 700 și 2.800 de lei, începând din 2018, din cauza impactului Legii salarizării asupra veniturilor.

    Citiți:

    GALERIE FOTO: A ÎNCEPUT PROTESTUL LA APIA! Mii de funcționari AU IEȘIT ÎN STRADĂ, PLATA SUBVENȚIILOR A FOST SISTATĂ!

    ULTIMA ORĂ! Ministrul agriculturii PETRE DAEA, declarații despre PROTESTUL FUNCȚIONARILOR APIA!

    EXCLUSIV! FUNCȚIONARII APIA IES MÂINE ÎN STRADĂ! Activitatea – BLOCATĂ ÎNTR-O ZI IMPORTANTĂ pentru PLATA FERMIERILOR!

    EXCLUSIV! MESAJUL MINISTRULUI DAEA pentru FUNCȚIONARII APIA care se tem de SCĂDEREA SALARIILOR!

    EXCLUSIV! MESAJUL MINISTRULUI DAEA pentru FUNCȚIONARII APIA care se tem de SCĂDEREA SALARIILOR!


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA