• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PORUMBUL DE POPCORN, o alternativă pentru MICII FERMIERI. Prețul boabelor la sac ajunge la 4 LEI/KG!

    agrointeligenta.ro -

    Pentru a-și crește veniturile în fermele vegetale, agricultorii cu suprafețe reduse de teren își îndreaptă atenția asupra plantelor de cultură destinate procesării din care pot obține venituri mai mari. Este modelul de business al unui mic agricultor din județul Cluj care a optat pentru un altfel de porumb și reușește să obțină un profit mai mare decât dacă ar fi ales un hibrid obișnuit. În urma experimentului de succes, fermierul a vorbit pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro despre cât de profitabil este porumbul pentru popcorn.

    Fermierul Marian Vasile din localitatea Baciu, județul Cluj, cultivă porumb pentru popcorn de peste 15 ani și se declară mulțumit de nișa pe care a ales-o: ”Cultiv acest soi de porumb pentru că îmi dă randamentul cel mai bun, calitate și expandează bobul mai frumos. N-aș putea să vă spun numele soiului pe care nu mi-l mai amintesc, îmi fac singur sămânța”.

    Cultura porumbului de popcorn. Tehnologie similară cu porumbul obișnuit

    În ferma clujeanului, suprafața cu porumb de popcorn diferă de la un an la altul din două motive – cererea este instabilă și nici precipitațiile nu îl ajută să facă performanță.

    Suprafața pe care o cultiv depinde mult de ce clienți am: dacă am mai mulți clienți cultiv mai mult, iar din punctul de vedere al producțiilor, în zona în care suntem nu sunt culturi irigate. Spre exemplu, anul acesta a fost o producție foarte mică din cauza secetei. Dacă nu ai posibilitatea să irigi, producția este în funcție de ce dă Cel de Sus. Sunt ani în care sunt 3-4 știuleți pe plantă și sunt și ani când este unul și acela mic. Acum, în 2017, producțiile sunt în jur de 3 tone la hectar”, ne-a spus fermierul care a ales să cultive un altfel de porumb.

    Cultura porumbului de popcorn. Prețul, stabilit în funcție de comandă

    Prețul porumbului de popcorn se stabilește direct cu cumpărătorul, în funcție de cantitate, de tipul de ambalare și de modalitatea de transport.

    Dacă trebuie să ambalez porumbul la sac de 25 de kilograme și îl cos este un preț, dacă îl ia la 50 de kilograme și îl leg cu o ață este alt preț. În plus, una este când este o comandă de 50 de kilograme și alta când vine pentru 3 tone. Dacă pun în saci mici folosesc mai mulți saci, mai multă ață, mașina de cusut, sunt munci în plus. Spre exemplu, în sacul ambalat și cusut, porumbul este la 4 lei kilogramul, celălalt la 3,50 lei kilogramul la cei care cumpără sub o tonă. Dacă sunt cantități mai mari pot să las prețul porumbului la 3 lei kilogramul pentru cantități de peste 3 tone”, ne-a explicat agricultorul.

    Cu circa cinci hectare lucrate, fermierul din județul Cluj își adaptează lucrările agricole în funcție de condițiile oferite de vreme. Lipsa forței de muncă îl determină să înlocuiască recoltarea manuală cu cea mecanizată.

    La înființarea culturii noi nu ne luăm după data din calendar, ne luăm după timp. Tehnologia de cultură pentru porumbul de popcorn este similară cu cea pentru orice porumb, diferență fiind însă la densitate. La ce porumb pun eu, boabele sunt mai mici și au MMB (masa la mia de boabe) mai mică. Se seamănă în același timp cu celălalt porumb, iar recoltarea se face acum, toamna – octombrie – noiembrie. Recoltarea am făcut-o manual, dar de la anul sper să o facem mecanizat pentru că nu mai găsim oameni pentru cules”, a povestit fermierul.

    Cultura porumbului de popcorn. Importurile, cea mai mare problemă

    La porumbul de popcorn, cea mai mare concurență vine din afara țării. Mai mult, fermierii români nu sunt atât de tehnologizați ca cei străini. ”Scăderea cererii este cauzată de importurile foarte mari. Noi nu avem o putere financiară ca să luăm atâtea utilaje cum fac cei în afară, noi nu avem uscătoare. Dacă îl recoltezi boabe trebuie să îl bagi la uscător. Pentru o asemenea investiție este nevoie de o piață de desfacere asigurată. Nu sunt programe ca să fie protejați producătorii noștri, mai mult sunt protejați cei care aduc din afară și atunci poți să investești? Momentan vreau să continui până când mai este rentabilă această cultură. Când o să trag linie și nu o să mai am câștig, închid afacerea pentru că la porumbul celălalt este mai grav, 50-60 de bani pe kilogram, dacă stăm să calculăm. La noi nu este pământul drept, fiind dealuri se ară mai greu, se recoltează mai greu, apa nu este ca în alte zone, nu avem posibilități de a iriga sub nici o formă”, explică fermierul.

    Porumbul pentru popcorn presupune multă grijă la cultură și limitarea folosirii tratamentelor chimice. În plus, fermierul se luptă cu plantele neproductive, cele care nu fructifică și acționează ca buruieni: consumă energia plantei și împiedică dezvoltarea armonioasă a culturii. ”Sunt și operațiuni care trebuie făcute la acest soi de porumb: porumbul se înmulțeste și aceste plante nou apărute trebuie rupte pentru că ele vor consuma energia plantei și nu vor ajunge la maturitate, așa că nu va fi o cultură profitabilă”, a precizat Marian Vasile.

    Dacă pentru cei mai mulți fermieri, parcelarea terenului reprezintă un dezavantaj, agricultorul din județul Cluj reușește să vadă partea bună a acestei situații. ”În funcție de terenurile pe care cultiv sunt terenuri care necesită mai multe îngrășăminte, în funcție de ce terenuri am. Terenurile sunt împrăștiate, am suprafețe și la 6 kilometri una de alta. Nu avem pământul adunat și este mai bine așa pentru că dacă mă bate piatra într-o solă, poate că pe celelalte scap. Cea mai mare solă pe care o avem nu are un hectar, are undeva la 0,72 hectare”, a încheiat fermierul.


    Te-ar mai putea interesa

    Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!