PREȚUL PORUMBULUI la finele campaniei de recoltare. Cât au contat PRODUCȚIILE MAI MARI DIN 2017!
Andreea Elefterie -Prețul porumbului la finalul campaniei de recoltare. Cu ultimele combine care mai strâng hibrizii tardivi, porumbul românesc încheie un an agricol ce a adus producții mai mari decât de obicei în cele mai multe județe. Cu excepții rămâne mai ales parte de vest unde seceta nu lasă loc de mare profit anul acesta la prășitoare.
Agrointeligența – www.agrointel.ro a vorbit cu fermieri din mari multe zone ale țării și vă spune care este nivelul de preț pentru porumb la acest moment.
De subliniat că dacă unii agricultori au spații de depozitare și pot aștepta până când prețul va mai crește, alții sunt nevoiți să își vândă producțiile la prețurile care li se oferă. Astfel, sunt afectați și agricultorii care au obținut producții mari, întrucât profitul scade considerabil.
Vicepreședintele Ligii Asociației Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Nicolae Sitaru, a obținut producții medii de aproape 12 tone/ha la porumbul din în ferma sa din județul Ialomița. Fermierul spune că la acest moment, prețul local al porumbului este de 580 lei/ tonă.
„La porumb am terminat recoltatul din septembrie și am avut o producție medie de aproape 12 tone/ha. Prețul porumbului este acum este în jur de 580 lei/tonă”, ne-a declarat Nicolae Sitaru.
Nicolae Sitaru se numără printre fermierii care au investit în spații de stocare, la fel ca și alt fermier ialomițean, Alexandru Gheorghe. Administratorul societății Somalex a avut în ferma sa o producție medie de 12,5 tone/ha și deocamdată nu este interesat de prețul porumbului, întrucât ia în calcul valorificarea abia după 1 ianuarie.
„Porumb nu am vândut deloc. Deocamdată mai aștept încă nu m-am hotărât să-l vând. Porumb cred că o să vând după 1 ianuarie – nu am vândut nimic, nici porumb, nici grâu, nici rapiță, nici floare, am spații de depozitare. Rapița probabil că o s-o vând în zilele următoare, sunt în tratative. Prețul porumbului a mai crescut, dar nu știu să spun exact cu cât, pentru că dacă nu m-a preocupat să-l vând, nu știu să spun exact. Recoltatul de porumb l-am terminat la începutul lui octombrie în prima parte, am avut o producție medie de 12.500 kg/ha, am avut și vârfuri de producție de 13.600-13.700 kg/ha. În general, producțiile au fost uniforme, cam la toți hibrizii producțiile au fost apropiate”, a declarat agricultorul din Ialomița pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.
În județul Murel, fermierul Valentin Mărginean ne-a spus că prețul porumbului a rămas cuprins între 50-55 de bani/kg. Agricultorul se confruntă însă cu o mare problemă: animalele sălbatice i-au distrus culturile, obținând producții de doar 2 tone/ha în unele sole, în timp ce în altele nu a putut nici măcar să recolteze.
„La noi, prețul porumbului este între 50 și 55 de bani, prețul nu a crescut deloc. Noi am reușit să ne luăm tot porumbul de pe câmp, o producție medie nu pot spune pentru că am avut producții de tot felul. De la problemele cu animalele sălbatice am făcut producții de 2 tone și dincolo am făcut 8 tone. Am avut o mare, mare problemă cu animalele sălbatice și suprafețele cu porumb vor scădea din cauza animalelor sălbatice. Dacă va evolua așa situația vom fi nevoiți să nu mai cultivăm pământurile. Am avut hectare pe care nu am mai recoltat din cauza animalor, iar în primăvară am păzit cu câte 10-15 mașini, cu tractoare, cu ce am avut, dar a fost în final un dezastru, nici nu pot face o medie. De fenomenele meteo nici nu ne mai temem, nici de secetă, nici de grindină, am avut grindină, dar ne-a distrus puțin în comparație cu animalele. Furturile la fel, nu ne mai interesează, sunt nesemnificative în comparație cu distrugerile mistreților”, a declarat Valentin Mărginean.
În Bacău, prețul unui kilogram de porumb este undeva în jur de 58-60 de bani, după cum ne-a spus fermierul Viorel Ilaș. În ferma sa, producția medie a fost de 7 tone/ha din cauza grindinei care a afectat cultura în mare parte. Pe solele unde grindina nu a bătut, fermierul a obținut producții și de 11 tone/ha.
„Am terminat recoltatul la porumb și la floare, dar noi la porumb am avut grindină pe 8, 11 și pe 12 august și ne-a afectat producția destul de serios în fermă. Undeva la 7 tone/ha am făcut în medie. Vârful la porumb a fost de 11 tone, o singură tarla unde nu a bătut grindina. Prețul porumbului în zonă este undeva la 58-60 de bani/kg”, a spus Viorel Ilaș.
În Călărași, kilogramul de porumb a cunoscut o ușoară creștere, ajungând la 60 de bani, după cum afirmă fermierul Aurel Petruș. Dar recolta din ferma sa ecologică, unde producția medie a fost de 5,5-6 tone/ha, cu vârfuri de 10 tone/ha, merge către export, unde prețul este unul mult mai bun. Totodată, fermierul are planuri mari pentru anul ce urmează, propunându-și să obțină producții chiar și de 15 tone/ha.
„Prețul porumbului a crescut un pic, un pic a crescut, a ajuns în jur de 60 de bani, ce am auzit eu de la ceilalți. Noi am terminat recoltatul, dar tot porumbul îl avem în siloz pentru că noi îl vindem afară în alte condiții, alt preț. Am avut o producție medie de 5.500-6.000 kg/ha, iar vârfurile de producție au fost de 10 tone, am avut hibrizi Pioneer și am irigat. Noi nu folosim deloc îngrășăminte chimice, folosim doar îngrășăminte naturale. Anul viitor ne propunem să facem pe 30 de hectare o producție de 15 tone/ha, vrem să o facem cu vizitatori. Vrem să arătăm că agricultura în România are potențial”, a explicat agricultorul.
În această săptămână, prețul porumbului a urcat la 149,08 euro pe tonă pe piața din Germania, în timp ce la Bursa de la Paris, porumbul MATIF ajunge la 170 de euro pe tonă pentru cantitățile contractate pentru luna ianuarie.
Citiți și:
PREȚ PORUMB 2017: Ce oferte primesc fermierii și ce indică BURSELE!
PREȚ FLOAREA-SOARELUI 2017: Ce oferte primesc fermierii și ce indică BURSELE!
PREȚ GRÂU 2017: UN NOU MINIM DIN CAUZA RECOLTELOR FOARTE BUNE!
PARIUL CU RAPIȚA ÎN 2017! Ce producții s-au obținut la hectar și care sunt PREȚURILE PE TONA DE SEMINȚE RECOLTATE!