IMPORTANTŞtiri agricoleSubvenţii APIA 2018

BOMBĂ LA APIA! Compania SIVECO – EXCLUSĂ din licitația APIA! Cine vrea SĂ PUNĂ MÂNA PE SOFTUL CU BANII FERMIERILOR!

Blocaj total la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Licitația pentru softul cu care ar urma să se plătească subvențiile fermierilor a ajuns într-un punct în care ițele s-au încurcat atât de tare că sunt șanse minime ca începând cu în ianuarie, APIA să mai poată vira fermierilor vreun leu din schemele restante aferente anului 2017. Un exemplu de schemă ”în aer” este plata pe înverzire, unde APIA nu poate achita drepturile fermierilor până la finalizarea licitației. 

Banii fermierilor sunt blocați în licitația de 100 de milioane de lei din care Profit.ro a aflat că a fost scoasă chiar firma ce a dezvoltat softul informatic cu care s-au plătit subvențiile agricole în ultimii 10 ani. Siveco România a fost exclusă de APIA din licitația lansată în luna septembrie, determinând compania să deschidă un proces la Tribunalul București.

Informația privind scoaterea din joc a Siveco România a fost confirmată pentru reporterii Agrointeligența – www.agrointel.ro și de către oficiali din companie.

Se pare că motivul pentru care Siveco a fost înlăturată pe moment din joc este o amendă primită de la Consiliul Concurenței în luna iulie, o amendă ce nu ar fi fost amintită de companie în oferta pe care a depus-o. Amenda, contestată de către dezvoltator de soft în justiție pare acum de-a dreptul suspectă având în vedere că în vară a picat din senin pentru presupuse fapte din 2008, ca acum exact această sancțiune să devină motivul invocat la excluderea din licitația APIA.

Ca reacție la această decizie, Siveco a mers în această săptămână în instanță și a contestat excluderea, arătând că dimpotrivă, a semnalat amenda, că au trecut peste 3 ani de la fapta pretinsă, că legislația din 2008, an pentru care a fost amendată, nu sancționa cu excluderea participării la licitații publice în lipsa unei decizii definitive a instanței. Compania arată totodată că nici decizia Concurenței nu este una definitivă.

În contestația depusă și citată de jurnaliștii de la Profit.ro, firma mai susține că a expus complet și corect informațiile despre sancțiunea primită chiar în DUAE depus la APIA, în care a semnalat: „deși nu suntem în situația [de excludere] respectivă, totuși facem următoarea precizare: Consiliul Concurenței a propus sancționarea SIVECO România SA pe motiv că ar fi încălcat, în anul 2008, dispozițiile art. 5 alin. (1) lit c) din Legea Concurenței nr. 21/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și art. 101 alin. 1 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Decizia motivată a Consiliului Concurenței nu ne-a fost comunicată până în prezent. În afară de faptul că apreciem decizia și sancțiunea anterior menționate ca fiind neîntemeiate, după primirea deciziei motivate, SIVECO urmează a ataca această decizie pe calea instanțelor de judecată în vederea anulării acesteia”.

Vă reamintim că în luna septembrie, APIA a lansat o licitație pentru servicii de mentenanță, extindere și dezvoltare a sistemului informatic al instituției, contractul fiind estimat la 97,4 milioane de lei, fără TVA, pentru o perioadă de 3 ani. La licitație s-au înscris Siveco, Telekom și asocierea formată din S&T Romania și Teamnet World Professional Services. Subcontractanții Telekom Romania Communications sunt Best Internet Security și Trencadis Corp, iar Soft Business Union este terț susținător. Pentru asocierea condusă de S&T Romania, terț susținător este Ymens Teamnet. Teamnet World Professional Services și Ymens Teamnet sunt parte a grupului înființat de omul de afaceri Sebastian Ghiță. Fostul deputat susține că a vândut în 2012 acțiunile la firmele pe care le controla.

Siveco a deschis proces împotriva APIA

Decizia anunțată săptămâna acesta de către Siveco România de a nu mai colabora în afara contractului cu APIA își are acum o explicație. După ce amenda de la Consiliului Concurenței din iulie făcea referire și la sprijinul excedentar acordat funționarilor APIA, acum dezvoltatorul de soft a ajuns în imposibilitatea juridică de a mai sprijini instituția cu care se află în proces.

Citiți și:

PLATA SUBVENȚIILOR – ÎN AER! Compania SIVECO aruncă BOMBA: Licitația APIA pentru NOUL SOFT – ÎNTÂRZIATĂ DELIBERAT!

SIVECO – REACȚIE în cazul LICITAȚIEI TRUCATE LA APIA: ”JUSTIȚIA VA FACE DREPTATE”


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


21 comentarii

 1. @ Brăila : hai mai ușor cu astea , am văzut și eu marmota care învelește ciocolata sau vaca aia mov. Fii serios cum un om cu soția lui se ocupă de 150 ha. Un pensionar la 72 de ani își vede de pensia sa și de bătrânețe nu face agricultură. Ăsta da Tănase scatiul. Nu poți munci un Ha singur dar 150 . Bună glumă , nu o mai face. Din prea multă zgârcenie unii se ostenesc singuri , mai lăsați fraților și la alții o bucată de pâine . Cunosc și eu un fermier cu 300 Ha un om deosebit are 3 tractoriști 2 paznici Atenție toți angajați și un inginer agronom. Pe timp de campanie muncesc 24 din 24 de ore iar când nu au treabă stau acasă iar fermierul îi plătește pe toți atât cât în campanii cât și cat stau degeaba. Oamenii sunt foarte mulțumiți . Paznicii lucrează 3 zile cu 3 zile iar iarna îi mai înlocuiesc tractoriștii. Fermierul nu este bogat dar seara doarme liniștit cu conștiința împăcată că dacă ferească De un accident de muncă este acoperit. Un om cu un caracter deosebit cum rar întâlnești , cei ce au terenurile în arendă la el sunt foarte mulțumiți le vorbește frumos le duce arenda acasă . Cum poate el de pe o suprafața de 300 de să poată trăi el cu familia lui și să țină în spate alte familii ale angajaților ? Dacă așa ar fi toți fermierii alta ar fi fata statului românesc.

 2. Blestematele astea de subvenții că toată lumea știe de ele. S-au trezit oare țăranii ? Arenda trebuie sa fie cel puțin egală cu valoarea subvențiilor sau proprietarul de teren să încaseze subvențiile declarat Apia iar fermierul să rămână cu toată producția de pe acel teren. Legea e făcută tot de cei cu interese care au foarte mult teren în arendă.Daca aceste probleme se rezolvă o să fie liniște în agricultură dacă nu să fie răscoală. Cum au ajuns fermierii la averile astea colosale ? De unde au ei bani de utilaje din astea performante ? Nu cumva de pe spinarea țăranului român ? Mulți o să zică de rate dar alea tot trebuie plătite . Nu ? Cu ce bani ? Privitor la locurile de muncă din agricultură ele lipsesc cu desăvârșire . Cum poate un PFA să aibă 400 de ha să primească subvenții de tot felul iar el nu a avut un angajat de la înființare. Cum este posibil? Necorelarea intre APIA ,ITM, ANAF au adus sărăcie in mediul rural. Fermierii nu au avut utilaje performante de la început și s-au ridicat pe vechile U650 pe care au lucrat sclavii de tractoriști neangajați plătiți mizerabil . Înainte erau SMAuri IASuri CAPuri unde cei de la țară aveau mii de locuri de muncă iar acum beneficiază de pensii milioane de români. Agricultură performantă fără locuri de muncă sărăcie lucie in mediul rural astea sunt realități din agricultură nu ce vedeți dvs la tv la emisiuni de genul “Viața satului” sau “Ferma” etc unde se prezintă doar oameni de succes. De ce se evită să se prezinte adevărul pur și dureros din mediul rural. Se vorbește de ajutoare sociale de parcă ar fi gaura neagra in bugetul țării . Oare ăștia au vandalizat țara? Că nu sunt vin oamenii să muncească dar absolut nimeni nu vorbește de plata pentru munca prestată . De ce oare?

 3. @Toma Nicu : de ce vb urat ? astea sunt doar simple opinii ale mele care le vad si le traiesc in mediul rural si crede ma nu sun cazuri izolate se intampla in toata agricultura romaneasca . de iti place sau nu poti sa treci peste sau sa ma ignori dar totusi sa pastram distanta si un limbaj decent .in 1989 romanii si au castigat dreptul la libera exprimare si s-a terminat cu cenzura intimidarea sau legea pumnului in gura. Deci colegu nu ma cunosti nu te cunosc sa ai drumuri bune.

  1. Ioane ai dreptate , oricine poate avea o opinie . Insa , pe multi dintre fermieri , in special pe cei care au citit mai multe carti pe WC decat ai citit tu in toata viata ta , ii deranjeaza aberatiile care le tastezi . Deja ai devenit un fel de vedeta , se vorbeste despre tine la multe intruniri de specialitate . Multi ar dori sa te sune (nu au tel tau din pacate ) si sa te consulte pe teme de agronomie , probleme sociale , etc . Esti miez !
   Iti spun un adevar : o familie de romani ( sotul 72 , sotia 65 ) lucreaza 150 ha singuri . Doar la semanat isi iau un ajutor cu ziua pentru munca fizica . I-am intrebat de ce nu angajeaza tractoristi si mi-au spus ca nu isi permit sa dea un utilaj de 120.000 euro pe mana unuia care deja vine baut la ora 8 dimineata . Sper sa pricepi ceva din asta .

  2. asta stil comunist : ce mar ucide unii din fermierii astia care uncaseaza subventii nemeritate. era o vorba adevarul ucide ticalosii. sa vii pe un site ptr fermieri si sa spui altceva e nasol ptr mine. imi fac griji ptr viata mea . nu am crezut ca o sa deranjez asa tare. ALo Braila daca te crezi corect nu ai de ce sa iti faci probleme.

 4. Jos cu SIVECO!Sunt niste derbedei…..daaaar,jos si cu cei ce au tolerat ani de zile mofturile si…,,softurile” Siveco….au lovit permanent in fermierul roman.Cat despre pitifelnici ca Ioan care bate campii cu semne clare de dementa……sa-i ierte D-zeu…

 5. Pina cind TU TARA MINDRA,stai calcata in picioare ?.Pina cind te lasi muscata de lachei si puslamale?.Tu popor trait in umbra si mizerie cumplita,salta-ti ochii din pamintul inrosit de ani in singe.Pina cind voi ce conduceti,ca voi altii inapoi,din prostia fara margini,a mai multora din noi,nu-ntelegeti ca e timpul,sa plecati de printr-e noi.Toti vorbim,nimic nu spunem,viata trece peste noi,iar lichele prospera si se cred super eroi.Scoala-te din somn romane,Ia pamintul inapoi,cresteti pruncii in iubire,pentru glie si eroi.

 6. Cu soft sau fara soft fermierii tot isi vor primi subventiile mai devreme sau mai tarziu. Problema majora este ce facem cu cei de la sate care nu sunt fermieri ? De acord sa le taiem ajutoarele sociale dar ce punem in loc ? A tot promis Lia Olguta Vasilescu locuri de munca dar astea sunt doar promisiuni politice . Daca tot taiem ajutoarele sociale ( care fie vorba intre noi 200 de lei pe luna sunt o mizerie ) sa punem ceva viabil in loc . Tot se vorbeste in ultima vreme de problema fortei de munca in agricultura sunt multi latrai pe la tv care pe la sezatorile alea isi tot dau cu parerea. Tin sa le amintesc acelor domni ca agricultura se face pe sezoane in campanii agricole . Vreau sa intreb pe acesti domni ce facem cu zilierii in restul timpului ? Ne folosim de ei si dupa unde i trimitem ? Cu ce traiesc ei intre timp ?. Notiunea de ” angajat cu caracter permanent ” a disparut. Dar domnii ce zic ca forta de munca nu exista ( eu va zic ca exista dar asta e un teatru ieftin ) stiu oare cum este oare munca in agricultura ? Agricultura nu este cu program fix ca la fabrica intri la 08.00 si pleci la 16.00 , aici sr munceste in conditii extrem de grele zi lumina de multe ori 24 di 24 iar plata acestor oameni este infima. Sunte o tara preponderent agrara dar locurile de munca lipsesc cu desavarsire . Chiar ca asta este GENOCID sa nu dai oamenilor locuri de munca.

  1. Nu trebuie sa le tai ajutoarele . Oamenii au nevoie de bani pentru a pune ceva pe masa . Trebuie creat cadrul legal sa poata munci ca zilier cu retinerea impozitelor la sursa fara pericolul de a pierde ajutorul social . in momentul in care a lucrat mai multe zile intro luna , iar remuneratia depaseste pe cea a ajutorului social , luna urmatoare sa primeasca doar jumatate din acesta . Doar asa ii vom impulsa sa lucreze oficial . Ei oricum lucreaza la negru , fara taxe platire de angajator….

 7. Stau si ma intreb ce hoti au condus Romania in ultmii 30 de ani si cum au fost asa de indiferenti liderii sindicatelor din agricultura si ai asociatilor de agricultori.De de ce se refuza sistamtic de a se da o lege care stipuleze clar suprafata funciara detinuta dce un fermier si o exploatatie agricola in arenda.Cine ii sprijina prin vot pe acesti hoti?
  Am văzut la votul din 11 decembrie.Hotii tradatori de tara
  ajutati de presa patronilor de presa tip SRL,NU s-au straduit sa ii informeze pe palestinieni ce au patit ca si-au vandut
  terenurile la evrei care dupa ce s-au vazut cu pamanturile cumparate i-au „exilat” in Palestina declarand ca terenurile cumparate fiind ale israiletilor apartin statului Israel.Auzi,nu-ti vine sa crezi ca un arab libanez dupa ce a acumulat 65000 de ha de la spagarii guvernamentali si politici,si-a cumparat port la Dunare,siloz in portul Constanta si propia flota din bareje si vapoare pt a exporta productiile obtinute in Romania.Culmea hotiei ca acesti indivizi primesc si subventii platite de UE si statul Roman cat si facilitati la ingrasaminte si combustibil.Ar trebui sa cerem ministerului agriculturii sa ne comunice cat impozit platesc acesti propietari de mosii.Cati angajati Romani au ?
  Am impresia ca acesti straini au in tarile lor de bastina propriile firme de import,care importa la un pret redus din Romania si il revand pe piata lor la un pret mult mai mare.
  Asta in timp ce agricultorii nostrii se ocupa mai mult cu carciuma si ajutoarele sociale in loc sa se ocupe de achizitia
  si cultivarea pamantului.Sindicatele agricole,alti spagari nu
  s-au catadicsit sa-i mobilizeze pe agricultori sa se revolte
  impotriva guvernantilor ca sa stopeze asemenea jafuri.
  Cardasia dintre hotii din parlament,guvern,organe locale si
  liderii de sindicat au vandut tara sii viitorul Romanilor.Stiu ca toti panglicarii o sa vocifereze.Agricultorii Romani nu au bani sa cumpere pamant.
  Se pute rezolva simplu daca era interes.Infiintare pt cetateniiRomani de fonduri de investitii care sa cumpere si sa exploateze pamant.Ia ganditi-va la Romanii care lucreaza in strainatate cat si la Romanii cu ceva posibilitati finaciare,cati ar fi prefeat sa contribuie la aceste fonduri care le asigurau niste investitii sigure decat sa depuna banii in banci pe dobanzi de tot rasul.Solutii se gasesc.Nu sunt bani?In bancile din Romania depunerile populatiei comunicate da BNR insumeaza cca 40 miliarde euro.Bani cu care s-ar putea cumpara tot pamantul Europei de Est. RUSINE.

 8. Dl Ioan nu ai loc sa iei subventii din cauza ciocoilor noi ,ce au facut genocid in satele romanesti.Au pus mana prin furt pe mijloacele de productie ale CAP- urilor si IAS-urile ale tuturor ,au luat prin constrangere economica pamantul la micii producatori cinstiti,lasandu-i fara obiectul muncii,si acum iau si fondurile europene cele mari prin copiii lor ,creindu-le ferme fantoma si prin ghidurile de accesare ale fondurilor ,negociate sau impuse celor ce le -au emis,au furat iarasi startul.Ca sa accesezi vreo masura din PNDR iti trebuie fonduri proprii sau contributii la cofinantare.Cine are fonduri?!Desigur ,ciocoi noi ai revolutiei.Nu le ajunge nimeni la nas,astia cred ca au inventat si apa calda,Nu stie nimeni sa faca agricultura decat ei,parca ei au inventat tehnologii,nimeni nu mai ard voie sa faca agricultura decat ei.Uitati-va la declaratiile lui Tanase Scatiu cel nou(laurentiu baciu de la LAPAR)care acuza faptul ca s-au dat fonduri la micii fermieri ,consideradu-le ajutoare sociale.Daca le-ar da cineva voie, acesti ciocoi ar extermina la propriu pe micii producatori.Daca nu plecau sa munceasca pe plantatiile strainilor,locuitorii de la satele unde ciocoii le-au luat pamanturile,se mancau intre ei ,neavand ce sa mai munceasca pentru un mic venit.La o populatie de 50% care locuieste la sate ,sa ii iei obiectul muncii, fara sa pui altceva in loc ,inseamna ca faci genocid acolo.In nici o tara europena nu cred ca sunt latifundiari mai mari ca in aceasta jungla care este Romania.

 9. nici daca le ei ajutoarele sociale la cei saraci de la tara nu vor face atata panarama asa cum fac fermierii astia cand le tai subventiile. subventiile nu ajung in agricultura niciodata ele sunt ajutoare sociale a spus o si Laurentiu Baciu si alti fermieri mari . unde sunt locurile de munca din agricultura ?

  1. Nu le plangeți atăta de milă asistaților sociali.Muncesc la negru mulți dintre ei şi fac bani frumoşi .Ajutorul social e pentru ei un supliment ,cadou dacă vreți din partea statului .Majoritatea sunt apți de muncă.Cum muncesc la negru ,ajutații să intre în legalitate … dacă vor ,bineinteles .

 10. Decizia anunțată săptămâna acesta de către Siveco România de a nu mai colabora în afara contractului cu APIA își are acum o explicație. După ce amenda de la Consiliului Concurenței din iulie făcea referire și la sprijinul excedentar acordat funționarilor APIA, acum dezvoltatorul de soft a ajuns în imposibilitatea juridică de a mai sprijini instituția cu care se află în proces.

 11. Acum se vede capacitatea d-lui ministru de a rezolva probleme dificile.Cred in inteligenta dansului in a realiza ca este o sicana politica.Sparge-ti buboiu SIVECO si ve-ti intra in istorie ca fiind cel mai eficace ministru. Fermierii neafiliati politic au un gust amar când vad aceste incercari de a invrajbi entitati.Nimicnicii politice nu uitati ca voturile sunt la noi!Si nu uitati ca rabdarea are o limita,iar mamaliga cateodata mai si explodea!?

Scrie un comentariu