• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • LAURENȚIU BACIU, LAPAR: Performanța în agricultură NU SE FACE CU O SUBVENȚIE MICĂ!

    Roxana Dobre -

    Plafonarea subvențiilor este mai degrabă un ”bau-bau” de care se folosesc câteva state europene pentru ”a-i trage în piept” pe fermierii cu exploatații mari, este de părere liderul Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, Laurențiu Baciu. Președintele LAPAR a participat ieri, joi – 11 ianuarie, la o primă întâlnire pe tema viitoarei Politici Agricole Comune (PAC), întâlnire care a avut loc cu ministrul agriculturii, Petre Daea.

    Agrointeligența-www.agrointel.ro a aflat ce s-a discutat în spatele ușilor închise dar și care sunt schimbările pe care LAPAR vrea să le propună pentru plata subvențiilor după 2020.

    ”Nu aș putea să spun prea multe, pentru că a fost o întâlnire așa, prealabilă, nu discuții mai serioase, unde practic e vorba de acel comunicat de la Comisia Europeană în care cere modificări sau simplificări ale următorului PAC. Aici, astăzi (ieri – n.r.), s-a adus la cunoștință. Urmează ca fiecare din cei interesați să facă propuneri și într-o altă întâlnire să prezinte fiecare propunerea și să vedem care ne-ar prinde cel mai bine”, a explicat Laurențiu Baciu pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro. 

    Cel mai discutat subiect la nivel european este cel legat de plafonarea subvențiilor la maxim 120.000 de euro pentru exploatațiile mari. Liderul LAPAR nu pare impresionat de aceste propuneri și spune că discuții de acest gen au mai fost înaintate și în alți ani iar în spatele acestora se află anumite state care vor ”să îi tragă în piept pe fermierii cu exploatații mari”.

    ”Aceeași discuție a fost și acum 7 ani, și acum 10 ani pe segmentul ăsta cu plafonarea. Cred că mai mult este un fel de bau-bau și este încurajat de câteva de state care se folosesc de strategii pentru a-i trage în piept pe cei cu ferme mari, pentru că performanța nu ai să poți niciodată să o faci cu o subvenție mică. Și atunci duc o politică de genul ăsta pentru a induce în eroare, pentru a fărâmița ceea ce funcționează la noi ca să nu mai fim așa competitivi. Trebuie să fim foarte atenți în luarea unor decizii și decizia pe care noi trebuie să o susținem să fie corelată cu realitatea din România și să ne intereseze mai puțin ce poziții au celelalte țări. De data asta trebuie să fim mai vocali, mai siguri pe noi și să nu luăm propunerile lor ca pe o Biblie pe care trebuie să o respectăm cu sfințenie”, a mai punctat Laurențiu Baciu.

    Mai mult, liderul LAPAR a subliniat că organizația pe care o conduce va pune pe hârtie în perioada următoare propunerile pe care le va înainta la Ministerul Agriculturii urmând ca peste două săptămâni să aibă loc o nouă întâlnire cu șeful de la agricultură, Petre Daea.

    Pe 30 noiembrie, comisarul european pentru agricultură și dezvoltarea rurală, Phil Hogan, a făcut public un document oficial cu o serie aspecte de care statele membre vor fi obligate să țină seama la elaborarea și implementarea viitoarei Politici Agricole Comune. Față de exercițiile financiare anterioare, cel de după 2020 va responsabiliza și mai mult autoritățile naționale privind acordarea plăților către fermieri.

    O chestiune arzătoare privind banii pentru ferme după 2020 este plafonarea plăților directe pe exploatație. Au existat mai multe schițe pe care s-a discutat, ultima având înscrise sumele 60.000-100.000 de euro ca nivel de limitare a totalului de subvenție pe fermă.  Phil Hogan a renunțat la menționarea unor sume concrete, însă discuția despre plafonare rămâne. Limitările ar putea fi actualizate și bătute în cuie abia după mai 2018, atunci când va exista și o schiță pentru cadrul financiar multianual al Uniunii Europene.

    Reamintim că țara noastră a început în forță negocierile pentru noua Politică Agricolă Comună, punând deja pe masa discuțiilor cu oficialii europeni prioritățile agriculturii naționale, precum și proiectul pentru susținerea sectorului agricol și după 2020. România  a fost reprezentată de secretatul de stat Daniel Botănoiu, care a participat pe 19 decembrie la Conferința privind viitorul Politicii Agricole Comune, de la Paris, alături de Phil Hogan (comisarul european pentru Agricultură), dar și de miniștrii agriculturii din Spania, Estonia, Olanda, Austria, Franța, Polonia, plus parlamentari europeni din comisie și membri ai societății civile.

    Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a explicat pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro cum s-a desfășurat conferința de la Paris dar și care sunt concluziile care s-au tras pentru viitorul subvențiilor din România.

    ”Am participat la o întâlnire cu comisarul Phil Hogan și încă 8 miniștri ai agriculturii din statele membre și am discutat de Politica Agricolă Comună viitoare. Eu zic că rezultatele sunt bune pentru România. Devenim un actor din ce în ce mai important pe piața europeană a sectorului agricol. Zic eu că au fost invitate statele care au un interes comun în menținerea plăților directe, în menținerea celor două piloane, în menținerea cofinanțării, în evitarea plafonării. Sunt state care merg în direcția aceasta și am zis să avem o poziție comună. Plus de asta: în stimularea tinerilor nu numai prin pachete financiare, ci și prin alte instrumente ca să poată să se așeze în rural, cercetarea, inovarea, asigurările, pentru că este important să prevenim scăderea veniturilor agriculturii prin măsuri care să ducă la evitarea acestor riscuri, că sunt schimbări climatice, că sunt boli, că sunt dăunători sau volabilitatea prețurilor, lucruri extrem de importante. Plus de asta, întărirea capacității de negociere a fermierilor, încurajarea garantării veniturilor lor pe filieră, pe lanțul alimentare, pentru că de foarte mult timp fermierii au fost cei care au pierdut, împreună cu consumatorii”, ne-a declarat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

    Citiți totul despre discuțiile la nivel european aici:

    DECIZII privind SUBVENȚIILE AGRICOLE. Daniel Botănoiu, MADR: ”Nu vrem PLAFONAREA PLĂȚILOR!”. Ce susține ROMÂNIA pentru SPRIJINIREA FERMIERILOR!


    Te-ar mai putea interesa

    Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun! Guvernul – decizie astăzi care îi vizează și pe fermieri

    Ultimele știri

    Cum va fi vremea de Crăciun. Prognoza meteo pentru perioada sărbătorilor Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului