Creșterea animalelorŞtiri agricole

PURCEI GRATIS 2018. Tot ce trebuie să știi despre PROGRAMUL CU MANGALIȚA ȘI BAZNA!

Program cu purcei gratis în 2018! 11 lei pe kilogramul de carne de porc în viu este prețul pe care micii crescători  îl au asigurat pentru porcii îngrășați din rasele Bazna sau Mangalița, porci crescuți în cadrul programului național dedicat.  Ministerul Agriculturii a realizat o prezentare în care se arată concret unde se depun cererile, în ce termen, ce sume primesc fermierii sau care este greutatea porcilor care trebuie vânduți procesatorilor. 

Numărul maxim de purcei care pot fi preluați pentru creștere este de 10 capete. Programul național cuprinde numai rasele Mangalița și Bazna, nu și alte rase de suine sau specii de animale! Înscriere pentru a intra în program se face la Direcțiile Agricole Județene.

Trebuie să rețineți că furnizorii au obligația să livreze purcei înțărcați din rasele Bazna sau Mangalița cu o greutate minimă de 10 kilograme/cap pentru care primesc 250 de lei/cap.

Mai departe crescătorii trebuie să respecte structura rației de jurajare pentru aceste rase, să crească purceii până la greutate de minim 130 kilograme/cap și să îi livreze la procesator. Atenție, fermierii primesc minim 1.430 de lei pe porcul livrat adică minim 130 kilograme/cap  X  11 lei kilogramul/viu cât este obligat să îi ofere procesatorul. Sigur că suma poate crește odată cu o greutate mai mare sau cu un procesator mai ”darnic”.

Dacă mergem mai departe cu calculul și luăm în considerare că fermierul vinde toți cei 10 porci pe care îi poate crește maxim atunci suma finală primită de acesta este de 14.300 de lei. Sigur că de aici se scad costurile cu mâncarea și întreținerea grăsunilor astfel că depinde de fiecare crescător în parte să își calculeze care ar fi profitul final.

Important! Crescătorii sunt obligați să livreze minimum 50% din purceii primiți cu titlu gratuit. Adică dacă ați luat 10 purcei, 5 îi dați la procesator și restul de 5 îi puteți ține, atenție gratuit, în exploatația dumneavoastră. Rețineți însă că purceii-masculi vin castrați așadar nu se pune problema să îi înmulțiti în gospodărie. Cel puțin nu prin acest program!

Atenție, însă! Procesatorul este obligat prin program să vă să preia  în vederea abatorizarii si procesarii, cel puțin 50%  din efectivul de purcei destinat îngrășării.

Agrointeligența-www.agrointel.ro vă prezintă care sunt etapele programului cu porci gratis din rasele Mangalița și Bazna

Programul este dedicat raselor autohtone Bazna și Mangalița

 

Programul se adresează fermelor de subzistență și și semisubzistență

Ce rol are fiecare participant la program

 

Înregistrarea participanților se face în 90 de zile de la publicarea Hotărârii de Guvern în Monitorul Oficial

 

Etapa a II-a a Programului îi vizează pe furnizorii de purcei

 

Purceii oferiți de furnizori trebui să fie înțărcați și să aibă o greutate minimă de 10 kilograme/cap

 

În etapa a IV-a frunizorii trebuie să încheie contracte cu procesatorii

 

Furnizorii de purcei primesc 250 de lei pe cap de animal

 

Purceii sunt crescuți până la greutate de minim 130 de kilograme pe cap de animal

 

Procesatorul este obligat să ofere crescătorilor minim 11 lei pe kilogram în viu

 

Prevederile contractului trebuie respectate cu strictețe

 

Programul oferă posibilitatea creșterii unui număr maxim de 18.400 porci/an

 

Elementele programului sunt bine stabilite

Citiți și:

Programul cu PORCI GRATIS pentru GOSPODĂRIILE POPULAȚIEI. Ce informații oficiale a transmis MINISTRUL PETRE DAEA!

PORCI GRATIS 2018. Unde te înscrii în programul cu purcei din RASELE MANGALIȚA ȘI BAZNA

PROGRAMUL pentru PURCEI GRATIS – PE MASA GUVERNULUL! Fermierii vor avea 90 DE ZILE PENTRU ÎNSCRIERE!

ULTIMA ORĂ! Guvernul A APROBAT PROIECTUL pentru PURCEI GRATIS MANGALIȚA ȘI BAZNA!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


11 comentarii

 1. din cunostintele mele o scroafa face 2 fatari pe an ansemnand cam 12 respectiv 20 de purcei la vanzarea acestora vorbim de aproximativ 3000-5000 roni cat ar putea sa consume atat scroafa cat si purceii dupa antarcare 40% si restul ar fi beneficiu

 2. Ma uit la comentarile voastre si imi vine sa rad…adica vine procesatorul la voi la poarta cu purcelu gratis si cu un contract in care stabiliti pretu de minim 11 lei/kg si nu se merita?…poi cresteti porci vostri atunci si mergeti cu ei de craciun in targ si vindetii cu 6-8 lei/kg(si riscati sa nu ii vindeti pe toti)…cat despre crescatorii de purcei acum ti se pare putin 250 de lei deoarece pe piata pretul pt un purcel intarcat ajunge si la 3-400 de lei dar nu uitati ca ati vandut si cu 60 de lei purcelu…asa ca ganditi inainte sa dati drumul la gura!!!

 3. Ce porcarie! Acest program este o utopie! Crescatorii trebuie sa se inscrie intr-o baza de date, sa livreze purceii sub pretul pietei, la coltul strazii, asteptind beneficii din partea statului! Bai, treziti-va!

 4. In atentia domnului Director General al Agentiei naționale pentru zootehnie Iacob Lelior. Felicitări! Au inceput să lucreze comisiile pentru bonitare! Dar … de ce porcii mei mangalița primesc doar Certificate de origine secundară!!?? Sunt specialiștii și comisiile de evaluare „de categorie secundară”?? Sunt … un prost … m-am prins …. NU TREBUIE SĂ AM ACCES LA FONDURI EUROPENE PE PACHETUL 8 (88 euro/cap de scroafă)! Să nu uit … domnul Naghi Alexandru, președintele Asociației crescătorilor de suine autohtone Bazna și Mangalița, SINGURUL PERSONAJ DIN ROMANIA CARE POATE SĂ ELIBEREZE CERTIFICATE DE ORIGINE PENTRU RASA MANGALIȚA .. vă salută … și VĂ ROAGĂ SĂ O ȚINEȚI TOT AȘA!!!!!
  Domnule director general, vă doresc să vă ”treziți din amorțeală”…. sau vă mulțumiți cu …. „origine secundară”!!

 5. Prețul porcilor în viu, indiferent de rasă a fost de zece, unsprezece ron per kilogram. Dacă crești o rasă de carne, ipotetic, poți vinde patru generații de porci cu același preț pe care-l asigură statul. Întrebările să și le pună fiecare.

 6. Pentru procesator prețul de 11 lei/kg este un preț foarte bun , dar pentru un crescător nu este un preț bun . Venitul crescătorilor de porci este -7150 lei/porc . Venitul procesatorului este de 7150 lei /porc de 130kg . La crescătorii de porci nu li se ia în calcul munca , curentul , medicamentele pentru porci , taxele pentru veterinar , curentul electric , hrana porcilor . Dacă mai punem și o subvenție de ± 300% / porc nu acoperă pierderile crescătorilor de porci .

  1. Sunt totusi niste porci dati gratuit! Plus ca minim 2 porci ii puteti pastra in gospodarie fara sa dati ceva statului. Mai mult de atat ce ar putea face ministerul…sa asigure si furajele? Sa creasca ministrul porcii?

 7. Atata timp cat programul de implementare este atat de stufos,dureaza 90 de zile,iar ca sa te poti inscrie trebuie sa fii inregistrat ca si exploatatie iti mai trebuie si aviz de la DSV si porcului ca sa ajunga la 130 kg ii trebuie aproape 2 ani nu cred ca merita.Dar cred ca paralel ar trebui mediatizate rasele de carne,si TARANII ajutati cu material genetic.

 8. Întrebarea mea este procesatorul este stimulat financiar pentru a plăti 11 lei pe kg, pentruca altfel o sa rămână lumea cu porcii pe cap si nu o sa câștige nimeni intr-un final? Cum sa te plătească un procesator, sau de ce sa-ți dea 11 lei pe kg in viu?

 9. Atita timp cat poti vinde un purcel intarcat la 8 sapt. cu suma de 400 ron si nu iti atragi atentia tuturor organelor de control care iti vor perturba tot programul de zi cu zi,acesti bani ii primesti la vanzare.Cine va fi prost sa dea purceii la suma 250 ron, atatea controale,birocratie,timp pierdut controale si banii primiti candva? Sa stiti un purcel de mangalita intarcat la cca. 8 sapt are in medie 7-7,5kg, deci furnizorul mai trbuie sa-l creasca 2-3 sapt,pana purcelul va ajunge la greutatea livrarii.In acest timp el consuma furaje, trebuie intretinut,acestea fiind costuri suplimentare. Oare merita???

Scrie un comentariu