URGENT pentru APICULTORI: CEREȚI CODUL DE STUPINĂ PENTRU A NU PIERDE BANII EUROPENI!
Roxana Dobre -Apicultori, nu pierdeți banii! Crescătorii de albine sunt în pericol să îşi pierdă ajutoarele financiare de la Uniunea Europeană dacă nu se prezintă urgent la Oficiile Judeţene pentru Zootehnie (OJZ) în vederea înregistrării lor conform cerinţelor impuse de legislaţia europeană.
Inventarierea integrală a crescătorilor de albine, conform noilor reguli, trebuia finalizată în octombrie 2017. Termenul a fost prelungit, pentru ca în urmă cu câteva zile Ministerul Agriculturii să solicite oficiilor pentru zootehnie să convingă toţi apiculturii să se conformeze cât mai repede. Campanii asidue de informare în teren au fost demarate în toate județele unde s-au prezentat la oficiu pentru identificarea cu codul de stupină aşa cum prevede noua procedură prea puțini apicultori.
Ioan Fetea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România a transmis apicultorilor, în exclusivitate pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro, că pot merge în continuare să ceară codul de stupină chiar dacă teoretic termenul limită a fost pe 24 ianuarie. „După cum știți s-a modificat trecerea de la sistemul de înregistrare cu acele plăcuțe cu numere la codul de exploatație sau codul de stupină pe care îl eliberează Oficiile Judeţene pentru Zootehnie. Termenul oficial era în 6 luni de când a apărut, deci până în 24 ianuarie era termenul, dar nu știu de ce l-au trecut acolo, că apoi de la 1 aprilie până în septembrie se eliberează în continuare. Eu am avut o discuție cu domnul director general de la Autoritatea Națională pentru Zootehnie (ANZ) și i-am făcut și o scrisoare și l-am rugat să prelungească non stop acest termen, pentru că a fost o perioadă și de iarnă, a fost o nemulțumire a apicultorilor că iar trebuie să investească alți bani”, a explicat Fetea.
Acesta a spus că apicultorii care nu au obținut încă codul de stupină pot merge în continuare la OJZ sau pot trimite prin email solicitarea. ”Da, apicultorii pot merge la Oficiile județene, să știți că 99% din județe dau în continuare. Sunt un județ, două. Am fost la Botoșani duminică și au zis că până pe 16 februarie se eliberează, dar eu o să vorbesc astăzi cu directorul de la ANZ, să-l rog să-l sune și pe directorul de acolo să dea în continuare, că oricum de la 1 aprilie merge 6 luni non stop. Inclusiv pentru Programul Național Apicol este necesar să faci înregistrarea, identificarea. Apicultorii trebuie să mai știe că nu-i costă nimic, pot să trimită și pe mail solicitarea. Problema este că după aceea îți trebuie un șablon să scrii ce trebuie acolo, 3 cifre și literele județului. Îl poate da cu vopsea, îl poate face prin pirogravare, deci nu e o problemă. Repet, la Botoșani am aflat și eu duminică și am zis: mergeți non stop la ei și luați codurile din timp, pentru că nu puteți depune actele pentru Programul Național înainte să demonstrezi că ești înregistrat”, a mai spus Fetea.
Potrivit specialiştilor, cererea pentru noul cod poate fi depusă personal, sau prin e-mail, stupii şi stupinele urmând să fie ulterior identificate în sistem unitar, astfel încât să fie uşor de verificat şi inventariat de către autorităţi.
Sursă selectivă: www.monitorulbt.ro
Citiți și: UN NOU SISTEM DE ÎNREGISTRARE A STUPILOR, propus de MADR! Iată ce TREBUIE SĂ FACĂ APICULTORII!