Ştiri agricoleSurse de finanţare

Un nou CREDIT PENTRU FERMIERI CU GARANȚII DE LA STAT! Cum pot fi ACCESAȚI BANII!

Decizie importantă pentru fermierii români! Producătorii agricoli vor beneficia de finanțare importantă de la stat pentru procesarea produselor şi realizarea producţiilor agricole, începând din 2018. Impactul estimat al acestei măsuri este de 87 de milioane de euro și este prevăzută în Programul de guvernare 2018-2020 al Cabinetului Viorica Dăncilă. 

Concret fermierii vor beneficia de garanţii de stat în procent de 80% din valoarea creditului de producţie prin Programul de stimulare a producției vegetale, zootehnice și a acvaculturii prin înființarea unui credit de dezvoltare a afacerii cu garanții de stat.

Agrointeligența-www.agrointel.ro vă spune cum se va acorda creditul. Acordarea de garanții de stat în procent de 80% din valoarea creditului de producție pentru:

-Realizarea producției agricole și procesarea produselor agricole;
-Realizarea investițiilor cu finanțare europeană;
-Realizarea altor investiții în ferme;
-Achiziția de teren agricol.

Dobânda va fi de 2% peste ROBOR la un an iar plafonul de maximum 3 milioane euro.

Durata programului este de 8 ani iar de măsură ar urma să beneficieze 10.000 de societăți din agricultură, zootehnie și acvacultură producătoare de produse destinate pieței interne și externe

Efecte:
-creșterea producției și calității acesteia,
-sporirea volumului de marfă destinată pieței interne și externe, cu impact pozitiv asupra produsului intern brut
-creșterea veniturilor la bugetul de stat.

Printre obiectivele noului Guvern se află și subvenții plătite la timp în conturile fermierilor, cadastrarea de către stat a tuturor terenurilor agricole până în anul 2020 și o alocare de 264 de milioane de euro timp de 4 ani pentru revitalizarea activitatii liceelor agricole. În noul program de Guvernare asumat de actualul guvern pentru perioada 2018-2020 se regăsesc și măsuri mai vechi pe care Ministerul Agriculturii le-a început deja cum ar fi Programul de tomate, Programul de lână, Programul de susținere a suinelor din rasele Bazna și Magalița.

Reamintim că fermierii pot cere finanțare de la bănci, cu garanții de la stat, și în baza Ordonanței de Urgență nr. 22 pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.43/2013 privind unele măsuri pentru dezvoltarea şi susţinerea fermelor de familie şi facilitarea accesului la finanţare a fermierilor care a fost emisă de către Guvern pe 16 martie 2017 dar doar pentru teren agricol.

Citiți și:

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ: Credit garantat 80% PENTRU ACHIZIȚIA DE TERENURI AGRICOLE!

CREDITELE pentru TERENURI CU GARANȚIE DE LA STAT. Cum funcționează și cum pot fi accesate!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


2 comentarii

Scrie un comentariu