• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • O NOUĂ TAXĂ DE LA GUVERN pe care O VOR PLĂTI TOȚI ROMÂNII! Partea bună: BANII SE POT RECUPERA!

    Roxana Dobre -

    Guvernul anunță o nouă taxă impusă nouă, tuturor românilor. Mai exact, noul bir, pe care Comisia Europeană l-a impus României pentru procesatori, va fi suportat tot de cetățeanul de rând!

    Noua taxă va fi impusă de stat tuturor consumatorilor români. Pe lângă prețul produsului pe care-l cumpărăm vom plăti și un preț pe ambalajul respectivului produs în valoare de 2 lei, potrivit unui proiect normativ pus în dezbatere la acest moment de Ministerul Mediului. Din fericire, vom putea recupera acești 2 lei pe ambalaj, dacă-l ducem înapoi la magazin. Practic, vom achita o garanție de reciclare a ambalajelor.

    În ideea că vom duce la reciclare ambalajele produselor pe care le cumpărăm, va trebui să achităm, pe lângă prețul produsului, și o garanție pe ambalaj în valoare de 2 lei, bani pe care îi vom primi înapoi când reciclăm ambalajul.

    Chestiunea e prevăzută în Proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Legii nr. 211/2011 și a Legii nr. 249/2015, pus recent în dezbatere la Ministerul Mediului și care se va aplica după ce e aprobat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial.

    Operatorii economici care introduc pe piața națională produse ambalate în ambalaje primare reutilizabile sunt obligați: a) să aplice sistemul garanție pentru ambalajele respective la o valoare unitară de 2 lei/buc.; b) să asigure preluarea ambalajelor reutilizabile de la utilizatori sau consumatori”, scrie în proiectul de OUG în dezbatere.

    În proiect e explicată și ideea de sistem garanție: „sistem prin care cumpărătorul, la achiziţionarea unui produs ambalat, plăteşte vânzătorului o garanție sub forma unei sume de bani care îi este rambursată atunci când ambalajul este returnat”.

    În prețul final al produsului va trebui să fie evidențiat prețul acestei garanții în valoare de 2 lei, operatorii economici fiind obligați să facă arate care e prețul produsului și garanția de reciclare, separat. De asemenea, la cumpărare, va trebui să ni se spună că ambalajul respectiv e reutilizabil și cum poate fi preluat pentru a fi refolosit, dar și faptul că vom primi cei 2 lei înapoi dacă venim cu el la reciclare.

    Măsura a fost luată cel mai probabil după ce Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, i-a primit, în data de 30 ianuarie 2018, la sediul instituției pe reprezentanții Organizației Interprofesionale pentru Produsele Agroalimentare (OIPA) legume-fructe.

    La întâlnire au participat experți ai Autorității de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală – Direcția Generală Dezvoltare Rurală, ai Agenției de Plăți pentru Intervenție în Agricultură, ai Agenției de Plăți pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, precum și personalul tehnic din cadrul Direcției Generale de Politici Agricole a MADR.

    Potrivit unui comunicat remis pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro, în cadrul întâlnirii, a fost evidențiată o situație dificilă cu care se confruntă procesatorii de legume și fructe, respectiv taxele pe care aceștia sunt nevoiți să le suporte anual pentru ambalajele din sticlă (borcane și sticle) care sunt introduse în comercializare.

    Având în vedere că după anul 2015, unitățile de procesare trebuie să achite tariful de 2 lei/kg, aceștia se confruntă cu cheltuieli la limita costurilor, prețul pe produs descurajând activitatea, ducând chiar la închiderea fabricilor de procesare legume/fructe.

    Conform sursei citate, la acest subiect au fost făcute precizări de către reprezentanții Ministerului Mediului – Direcția Generală Deșeuri și ai Agenției Fondului de Mediu, iar la sugestia ministrului Petre Daea, procesatorii de legume–fructe au fost invitați, ca în cel mai scurt timp, să transmită în scris propuneri pentru a se regla această situație astfel încât să fie păstrat nivelul de competitivitate.

    Atenție! Proiectul de OUG NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial.

    Sursă selectivă: www.avocatnet.ro


    Te-ar mai putea interesa

    O nouă subvenție APIA de 50 euro/hectar, la plată din acest an Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice Preț polițe RCA pentru tractoare, în 2025. Tabelul cu tarife de referință

    Ultimele știri

    Fermă de găini cu Salmonella, lângă Vaslui. Aproape 6 milioane de ouă au fost retrase de pe piață Sondaj: 9 din 10 europeni sunt de acord ca UE să continue să plătească subvenții fermierilor Drumurile pe care sunt amplasate radare fixe. Amenzile, trimise direct acasă