Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

ANUNȚUL APIA despre SUBVENȚIILE FERMIERILOR care lucrează TERENURI ÎN ARENDĂ!

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) face un anunț important pentru fermierii care au terenuri în arendă. Printr-un comunicat remis pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro, agenția de plăți informează că arendatorul, concedentul, locatorul şi/sau comodantul nu beneficiază de plăţi pentru terenul/animalele arendat(e), concesionat(e) închiriat(e) și/sau împrumutate spre folosință nici în 2018.

Mai mult, fermierii care beneficiază de rentă viageră pentru suprafeţele arendate/înstrăinate conform Legii nr.247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, cu modificările şi completările ulterioare, nu beneficiază de plata pentru terenul arendat/înstrăinat.

APIA a făcut aceste precizări în contextul în care începând de astăzi – joi, 1 martie, începe depunerea cererilor unice de plată, campanie ce se va derula  în perioada 1 martie – 15 mai la Centrele judeţene/locale APIA şi la Centrul Municipiului Bucureşti. Atenție! Ministrul agriculturii, Petre Daea, a atras ieri, 28 februarie atenția că nici în acest an termenul de 15 mai nu va fi prelungit cu perioadă în care se aplică pensalizări.

Ca și anul trecut, completarea declaraţiei de suprafaţă se realizează electronic, folosind aplicaţia IPA-Online la adresa: http://lpis.apia.org.ro/. Finalizarea şi închiderea cererii unice de plată în IPA-Online se face în prezenţa funcţionarului APIA responsabil cu primirea cererii unice de plată, după verificarea acesteia şi a mesajelor din controlul parcelelor digitizate şi corectarea eventualelor probleme semnalate de către sistemul informatic.

Același principiu se aplică și pentru fermierii, crescători de animale, care vor completa Cererea unică de plată – declarație sector zootehnic, împreună cu funcționarul APIA, în aplicația dedicată sectorului zootehnic.

Fermierii vor depune la APIA o singură cerere, chiar dacă aceştia deţin suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe!

Cererile unice de plată se depun la Centrele județene APIA în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mare de 50 hectare teren agricol şi la centrele locale APIA în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mică sau egală cu 50 hectare teren agricol.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.3/2015, cu modificările şi completările ulterioare, prevede la art.7:„(1) Beneficiarii plăţilor prevăzute la art.1 alin.(2) şi la art.33 alin.(2) lit.b) şi c) sunt fermierii activi persoane fizice şi/sau persoane juridice care desfăşoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori ai suprafeţelor de teren agricol şi/sau deţinători de animale, potrivit prevederilor legislaţiei în vigoare..(…)” n) să prezinte la depunerea cererii unice de plată sau a modificărilor aduse acesteia documentele necesare care dovedesc că terenul agricol, inclusiv zonele de interes ecologic, se află la dispoziția lor sau o copie a anexei nr.24 de la starea civilă a unităților administrativ-teritoriale, dacă este cazul.”

Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziţia fermierului trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii unice de plată şi trebuie să fie valabile la data depunerii cererii.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


4 comentarii

  1. Buna,as dori o lamurire la…..doresc sa infiintez o amenajare piscicola pe un teren extravilan care este in categoria fanațe si apartine a catorva persoane din satul respectiv.Terenul nu este intabulat persoanelor si nici nu sunt delimitate parcelele,proprietarii lucrandu l plus minus dupa ochi si la intelegerea dintre ei probabil…In registrul agricol este intradevar trecuta suprafata fiecaruia. Terenul respectiv (fanațea) este pretabil pt infiintarea unei amenajari piscicole. Ce forma de contract trebuie facuta cu proprietarii pt desfasurarea unei asemenea activitati? Precizez ca ei sunt de acord cu modificarile aduse asupra terenului (excavare) si cu orice activitate desfasurata pe acea zona ( recreeativ,comercial, etc) in schimbul intelegerii noastre la o plata in bani anual de tip chirie,arenda… Ce forme de contracte s ar putea face intre mine si proprietari si oare ar fi realizabil un astfel de proiect? Va multumesc

Scrie un comentariu