Ştiri agricoleViaţa la ţară

AMENINȚAT DE APIA cu executarea silită pentru O DATORIE DE 18 BANI!

Foto: Facebook.com
VEZI GALERIA | 6 POZE

Un preot din Bistriţa-Năsăud care se ocupă şi cu agricultura a fost înştiinţat prin poştă de APIA că trebuie să achite la Trezoreria Bucureşti o penalizare ridicolă, de doar 18 bani, anunță jurnaliștii de la Adevărul.

Gavrilă Tudor Zinveliu, un preot de 40 de ani din satul bistriţean Bichigiu, a primit pe data de 16 februarie 2018, din partea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), o scrisoare prin care i-a fost adus la cunoştinţă că datorează 18 bani Fondului European de Garantare Agricolă.

Înştiinţarea i-a fost trimisă de la sediul central al APIA, iar preotul care se ocupă de câţiva ani şi de agricultură a fost informat, în plus, că plata restanţei se poate face doar la Trezoreria Bucureşti. Zinveliu a mai aflat din scrisoare că va fi executat silit dacă nu achită datoria de urgenţă: „Dacă nu veţi achita sumele menţionate, dosarul dumneavoastră va fi transmis către organele de executare silită competente“.

Cei 18 bani reprezintă o majorare la întârzierea unei plăţi, adică o penalizare la penalizare. Gavrilă Zinveliu spune că a rămas surprins când a văzut că i-a venit scrisoarea tocmai din Bucureşti, şi consideră că efortul financiar de înştiinţare este mult mai mare decât datoria în sine.

Preotul-agricultor a postat scrisoarea pe contul personal de Facebook cu menţiunea: „Mă întreb cât o fi cheltuit APIA să-mi spună că am o restanţă de 18 bani? Dacă nu plătesc, mă execută silit?!“.

Preotul Zinveliu slujeşte în satul Bichigiu din 2014, după ce o perioadă a fost profesor de religie în aceeaşi localitate. De ani buni acesta se ocupă şi cu agricultura şi deţine mai multe livezi cu meri, dar şi un solar.

Cum s-a ajuns la ”uriașa” penalizare

Pentru afacerea din agricultură, Zinveliu a încasat în anii precedenţii subvenţii de la APIA, prin Fondul European de Garantare Agricolă. Inspectorii instituţiei finanţatoare au constatat că preotul n-a respectat întocmai condiţiile impuse de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură la acordarea subvenţiei şi au hotărât să-l penalizeze cu 400 de lei, sumă aferentă ajutorului încasat în 2016. Înştiinţarea i-a fost trimisă în 2017, an în care preotul a şi plătit cei 400 de lei.

Potrivit lui Zinveliu, amenda a fost plătită mai târziu decât data recomandată, motiv pentru care s-a ales cu penalizarea de 18 bani. „Am avut ceva datorii la APIA, am fost penalizat pentru că nu am pus culturile care trebuiau. În 2017, în vară, am plătit penalizările respective, de 400 şi ceva de lei. Am întârziat, nu-mi dau seama ce s-a întâmplat, de mi-au venit acum penalizări la penalizări“, spune preotul Zinveliu.

Bătaie mare de cap pentru achitarea datoriei

Cât de complicat a fost să achite datoria Preotul consideră că oficialilor APIA le-ar fi fost mult mai uşor să-şi recupereze datoria de 18 bani direct din contul lui, pe care deja îl cunoşteau, pentru că acolo a primit şi subvenţiile încasate. În schimb, agricultorul a fost purtat zile întregi pe drumuri în încercarea de a plăti cei 18 bani.

Zinveliu a încercat să plătească la Trezoreria Bistriţa, însă funcţionarii de acolo au refuzat să primească banii, cerându-i să trimită o scrisoare recomandată, cu cei 18 bani în plic, la Trezoreria Bucureşti.

Salvat de tehnologie

În cele din urmă, preotul a reuşit să îşi plătească datoria folosindu-se de mijloace moderne, cu ajutorul Internet Banking. „Puteau foarte bine să îmi tragă din cont. Era şi mai ieftin, nu trebuia să trimită scrisoare de la Bucureşti. N-am putut nici măcar să plătesc la noi la Trezorerie, mi-au spus să trimit la Bucureşti, cu mandat poştal. Într-un final am rezolvat, am reuşit să transfer suma prin Internet Banking“, explică preotul.

8 comentarii

  1. Tara de prosti, atata prostie au ca miroase de la Bucuresti si se raspandeste in toata tara ,,proverb adevarat” ,,plecand prosti v-am lasat, dar cand m-am intors mai prosti v-am gasit”. Puteti de prosti ,si tara pute, mergeti din tara si o sa vedeti ca si mirosul e ca un parfum prin orase, aici mizerie, praf,urina miroase, gauri, si gunoaie la conducere.

  2. @Victor tu ai face si parlament unicameral, guvern cu 5 portofolii, primarii comunale cu 2 angajati s.a.m.d Da nu ne spui si noua ca ai inventat apa calda? Mosule esti dus iesi la pensie ia-ti un catel si plimba-l prin parc.

  3. Ca fost functionar APIA ,si peste 40 de ani ca specialist in agricultura, asa ceva ma revolta, cum mai ? pentru 18( Optsprezece) bani de recuperat, tu cheltui 5 lei pe scrisoare cind pute-ai sa-i retii din platile ulterioare.
    La nivel de tara sunt sute de mii de scrisori, usor de facut o socoteala cu aceasta cheltuiala.
    Am mai spus-o , daca eu as fi ministrul agriculturii as reorganiza mai ales structurile centrale , ar ramine in min. agric. max. 70 de functionari , in APIA max 50 de functionari numai specialisti adevarati care au trudit in agricultura reala .
    Stiu ca – mi atrag antipatii,dar asta este imi asum, ca asa este viata.

  4. Pot sa spun doar atat….,,,Scoate Doamne incompetenta din marea armata a angajatilor la stat…Trimite-i departe de aceasta tara asa cum ei au trimis departe jumatate din populatia activa a Romaniei prin incompetenta lor ,aflandu-se acolo pentru a face nimic si lamentandu-se la fiecare pas…

Scrie un comentariu


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!