• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ulei horticol: Când și cum îl aplicăm pentru protejarea pomilor fructiferi

    agrointeligenta.ro -

    Tratamentul cu ulei horticol este foarte eficient pentru protejarea pomilor fructiferi. Efectul aplicării uleiului horticol este de insecticid prin combaterea formelor hibernante de dăunători.

    Ce este uleiul horticol

    Uleiul horticol este un produs petrolier care asigură baza pentru dizolvarea unei substanțe cu efect insecticid.

    În ziua de astăzi se folosește denumirea de ulei horticol cu privire la totalitatea uleiurilor minerale, vegetale, care se folosesc în horticultură.

    Perioada când se aplică ulei horticol la pomi

    Când se aplică uleiul horticol

    Tratamentul cu ulei horticol se poate face atât toamna, cât și iarna sau primăvara devreme, înainte de dezmugurit. De subliniat că uleiul horticol trebuie aplicat în perioada vegetativă, până la umflarea mugurilor.

    Momentul optim pentru tratamentul cu ulei horticol este la sfârșitul repausului vegetativ și începutul dezmuguritului. Vorbim despre fenofaza dezmugurire – urechiușe de șoarece (la semințoase) și de faza de buton buton verde (la sâmburoase).

    Recomandarea este ca uleiul horticol să se aplice după toaletarea pomilor și după ce aceștia au fost tratați cu o soluție cupru metalic 50%. Între cele două tratamente ar fi bine să fie lăsate câteva zile distanță.

    Citiți și: Tratamente pomii fructiferi în perioada de repaus: când și cum se fac primele stropiri în livadă

    Condiții pentru aplicarea uleiului horticol

    Ca uleiul horticol să aibă eficiență, el are nevoie să fie aplicat într-o zi cu temperaturi pozitive și în care să nu existe risc de îngheț ulterior sau condiții de vânt sau umezeală excesivă – ninsori sau ploi.

    Citiţi şi: Rețetă de ulei horticol pentru stropirea pomilor fructiferi

    Ce dăunători se combat cu uleiul horticol

    Uleiul horticol este eficient în combaterea mai multor dăunători. Tratamentul cu ulei horticol reduce semnificativ formele hibernante ale acarienilor și ale păduchelui din San-Jose, dar și al afidelor și al altor dăunători care hibernează.

    Tratamentul cu insecticide dizolvante în ulei horticol nu garantează protejarea livezii, dar reduce riscul. Dăunătorii vizați pot apărea în exploatație, dar în numă mai redus, fiind mai ușor de controlat și de combătut cu tratamente ulterioare.

    Aplicarea uleiului horticol

    Se poate amesteca uleiul horticol cu alte tratamente

    Amestecarea uleiului horticol cu alte produse de livadă trebuie să respecte indicațiile producătorului. De regulă nu se recomandă combinarea substanțelor cu uleiul, dar sunt și excepții pe care le veți regăsi pe eticheta produselor.

    Dacă în uleiul horticol adăugăm un insecticid precum Mospilan, Zebra sua Talent, produsul se va transloca puternic în muguri, protejând un timp îndelungat pomii fructiferi. Substanța activă a insecticidului poate ajunge în interiorul mugurilor, ceea ce reprezintă un avantaj, așa că stropirea se poate face în perioada activă, nu în repaus vegetativ.

    Țineți minte că uleiul horticol reprezintă o alternativă la pesticide foarte toxice.

    De reținut că după tăierile din perioada repaus, la pomi se aplică un tratament cu un produs cupric (Funguran, Champ etc.). Dacă acest tratament nu s-a efectuat, produsul cupric se poate adăuga în tratamentul cu ulei, important este să fie aplicat.

    Câte tratamente cu ulei horticol se pot face pe an

    Numărul de tratamente cu ulei horticol este limitat. El se poate aplica o dată în toamnă, după căderea frunzelor, și apoi iarna sau primăvara. Nu se vor face decât aceste două tratament, iar dacă nu l-ați putut face pe cel din toamnă, nu dublați tratamentul din primăvară.

    La ce pomi se face tratamentul cu ulei horticol

    Tratament cu ulei horticol se face obligatoriu la măr, păr, și gutui.

    La cireș, vișin, cais sau prun, ulei horticol se dă numai dacă ați avut acarieni sau afide în anul precedent.

    Uleiul horticol nu este necesar la piersic sau necrarin.

    Cum se prepară uleiul horticol

    Pentru eficiența tratamentului este obligatorie respectarea indicațiilor de preparare a soluției, urmându-se recomandările producătorului.

    Cum se aplică uleiul horticol

    Uleiul horticol se poate aplica cu ajutorul unui vermorel sau cu au atomizor mecanizat, în funcție de suprafața pe care doriți să o tratați. Respectați întotdeauna concentrațiile și recomandările înscrise pe ambalaj.

    Citiți și: Tratamente complete la pomii fructiferi: cu ce produse stropim și în ce concentrații?

    Produse ce conțin ulei horticol

    Ce ulei horticol se poate folosi

    Alegerea uleiului horticol nu este o sarcină dificilă. Pe piață sunt mai multe produse similare, de la mai mulți producători. Eficiența lor este asigurată nu de numele producătorului, ci dacă optați pentru achiziționarea uleiului horticol de la un distribuitor autorizat și nu din surse nesigure, care vă pot oferi produse falsificate, cu conținut diluat, expirat sau afectat de condițiile impropre în care a fost depozitat.

    Cele mai cunoscute uleiuri horticole și insecticide sunt:

    • Mospilan Oil de la Summit Agro – conține ulei horticol de origine vegetală (Toil) și un insecticid sistemic (Mospilan). Insecticidul combate forma adultă, cât și forma de larvă și ou. Produsul este omologat ca fiind sigur pentru albine;
    • Ovipron® Top de la Naturevo este un produs ce conține ulei obținut din hidrocarburi. Este omologat și pentru culturile ecologice;
    • Oleomin 80 EW este un produs ce conține ulei mineral;
    • Ulei horticol PARAFIN TOP-OIL – conține ulei obținut din hidrocarburi;
    • Ulei horticol N-Oil – conține ulei vegetal;
    • Midos Oil – conține ulei vegetal.

    Prețul uleiului horticol diferă în funcție de producător și de cantitatea oferită în ambalaj. Spre exemplu, o sticlă de un litru de ulei horticol se poate comanda de la magazine online cu circa 30-35 de lei.

    Citiți și: Graficul tratamentelor fito-sanitare din livadă. Când trebuie să stropim pomii fructiferi


    Te-ar mai putea interesa

    Ce putem planta lângă sau sub un nuc Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Fermierii care intră pe lista de plăți APIA pentru a doua tranșă din subvenții

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!