• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • UN NOU VAL DE FRIG LOVEȘTE ROMÂNIA! Zonele unde SE ÎNTORC NINSORILE!

    Roxana Dobre -

    Răcire bruscă a vremii începând de duminică, 18 martie. Iarna revine în plină primăvară iar meteorologii anunță termperaturi de 0 grade Celsius.

    Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a anunţat că după câteva zile de primăvară, de duminică se preconizează o răcire, inclusiv cu precipitaţii sub formă de ninsoare în mai multe județe ale țării.

    „Se preconizează o răcire care începe duminică şi care continuă şi la începutul săptămânii viitoare. Într-adevăr, inclusiv sâmbătă vor fi temperaturi foarte ridicate. Martie este o lună capricioasă, mai sunt intervale calde, reci. Vor fi şi precipitaţii sub formă de ninsoare, dar nu mai devreme de duminică, unele care pot fi şi în cursul zilei”, a declarat, pentru Mediafax, meteorologul de serviciu al ANM.

    Mesaj cu două coduri galbene

    ANM a emis două avertizări de vremea rea. Prima avertizare meteorologică este pentru două coduri galbene, dintre care primul a intrat în vigoare de astăzi, sâmbătă – 17 martie, de la ora 14.00 și este valabil până mâine, la ora 8.00. Fenomenele vizate sunt ploile însemnate cantitativ, iar zonele afectate sunt: Maramureș, Crișana, Banat, vestul Transilvaniei, zona Carpaților Occidentali.

    Începând din după-amiaza zilei de sâmbătă, 17 martie, aria ploilor va cuprinde vestul și nord-vestul țării, precum și zonele montane aferente și se vor cumula cantităţi de apă local de peste 20…25 l/mp şi izolat 40…50 l/mp. În a doua parte a nopții de sâmbătă spre duminică, în nord-vestul țării vor fi precipitații mixte și condiții de polei. Vântul va sufla moderat, temporar cu intensificări în general de 50…55 km/h. Vântul va avea intensificări și în celelalte regiuni, cu viteze mai mari, ce vor atinge 55…65 km/h, în cursul nopții în regiunile sud-estice; la munte, în special pe crestele Carpaților Meridionali, vântul va sufla tare, cu rafale de peste 80…90 km/h”, arată ANM.

    Al doilea cod galben vizează precipitații moderate cantitativ sub formă de lapoviță și ninsoare, cu depunere de strat de zăpadă, intensificări ale vântului.

    În jumătatea de nord a Moldovei, precum și în zona Carpaților Orientali vor fi precipitații la început mixte, ce vor favoriza local depuneri de polei, apoi sub formă de ninsoare. Local se va depune strat de zăpadă. Vântul va prezenta intensificări, cu viteze de 50…55 km/h, iar la munte peste 70 km/h viscolind temporar ninsoarea”, arată meteorologii despre al doilea cod galben care are valabilitatea de sâmbătă seara, de la ora 18.00, până duminică dimineața, la ora 8.00.

    Cod galben toată ziua de duminică

    O a doua avertizare de la ANM a venit pentru un alt cod galben pentru precipitații însemnate cantitativ, intensificări ale vântului, răcire accentuată. Interval de valabilitate pentru acest mesaj ANM include ziua de duminică, de la ora 8.00, până la 23.00.

    ”În intervalul menționat vor fi precipitații pe arii extinse în jumătatea de sud-est a teritoriului.
    În Moldova, precum și în zona Carpaților Orientali vor predomina ninsorile și se va depune strat consistent de zăpadă. În Muntenia și în cea mai mare parte a Transilvaniei, la început va ploua, apoi vor fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Vor fi condiții de polei. În Oltenia și în Dobrogea vor fi mai ales ploi. Cantitățile de apă vor depăși local 20…25 l/mp și izolat 40 l/mp.
    Vântul va avea intensificări în majoritatea zonelor, mai susținute în est și în sud-est, cu viteze de 55…65 km/h, precum și la munte, unde rafalele vor depăși 70 km/h, temporar viscolind ninsoarea.
    Vremea se va răci accentuat, devenind deosebit de rece pentru această perioadă, astfel că se vor înregistra temperaturi cu peste 10…15 grade mai coborâte decât valorile normale pentru această perioadă. Vremea se va menține deosebit de rece pentru această perioadă până spre sfârşitul săptămânii viitoare”, arată ANM.

    Starea de vegetaţie a culturilor agricole

    Pe ansamblu, menţinerea regimului termic mediu diurn al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit din prima parte a intervalului va determina o evoluţie lentă a proceselor de creştere şi dezvoltare la culturile de toamnă, îndeosebi în zonele de câmpie, iar în restul perioadei se va înregistra stadiul de repaus vegetativ, în aproape
    toată ţara.

    Sub aspect fenologic, culturile de orz şi grâu de toamnă semănate în epoca optimă vor înregistra formarea frunzei a treia şi înfrăţire (60-100%), cu o stare de vegetaţie în general bună şi medie. În semănăturile tardive vor predomina fazele de răsărire şi apariţia frunzei a treia (25-100%), plantele prezentând o uniformitate şi
    vigurozitate pe ansamblu medie şi slabă.

    Rapiţa înfiinţată în perioada optimă îşi va continua dezvoltarea aparatului foliar, în aproape toate zonele de cultură. La pomii fructiferi se va menţine starea de repaus biologic în aproape toate plantaţiile, iar în jumătatea de sud a ţării, la soiurile timpurii de sâmburoase se va înregistra faza de umflare a mugurilor de rod.

    Viţa de vie va parcurge predominant stadiul de repaus vegetativ, la nivelul întregii ţări. În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole specifice campaniei de primăvară (arături, pregătirea patului germinativ, lucrări de întreţinere) vor fi sistate temporar.

    Recomandări de specialitate:

    -Controlul semănăturilor pentru verificarea vigurozităţii plantelor la speciile de toamnă (orz, grâu şi rapiţă);
    – Controlul evoluţiei mugurilor de rod la pomii fructiferi şi a coardelor la viţa de vie;
    -Fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale (azotat de amoniu, complexe – NPK);
    -Lucrări de întreţinere (fertilizări cu îngrăşăminte organice, tăieri de rodire şi tratamente fito-sanitare) în plantaţiile pomi-viticole;
    -Efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de primăvară.


    Te-ar mai putea interesa

    Urări de Crăciun scurte. Mesaje de Sărbători pentru prieteni și familie Anunțul ANZ pentru toți crescătorii de animale și asociațiile de fermieri Fermier cu 15 vaci: Am ieftinit brânza la 25 de lei kilogramul și lumea tot nu este mulțumită

    Ultimele știri

    Un tânăr fermier și președinte de cooperativă a pierdut lupta cu o boală nemiloasă la numai 32 de ani! Prognoza meteo pentru ianuarie. Vremea în prima lună din 2025 Super spor de producție în ferma lui Ioan Misăilă după aplicarea Super U, de la Biochem