Ştiri agricoleViaţa la ţară

CASA NATURALĂ. Cum a investit UN ROMÂN PLECAT AFARĂ 16.000 de euro într-o VECHE CASĂ ȚĂRĂNEASCĂ!

Iosif Marin Mureşan a investit 16.000 de euro în vechea casă țărănească (foto: adevarul.ro)
VEZI GALERIA | 5 POZE

Satul bunicilor, satul copilăriei rămâne mereu viu în sufletele noastre, indiferent de locurile îndepărtate în care ne poartă viața. Dorul de meleagurile natale, de locurile în care şi-a petrecut copilăria şi l-au format ca om, l-au determinat pe Iosif Marin Mureşan, un român mutat în Germania de aproape 20 de ani, să readucă la viaţă o casă ţărănească veche din județul Sălaj.

Deşi a plecat din România în urmă cu aproape două decenii, Iosif Marin Muresan, 40 de ani, nu şi-a uitat niciodată rădăcinile. Din 2001 locuieşte în Germania, însă profită de fiecare vacanţă, oricât de mică ar fi ea, pentru a-şi vizita Hăşmaşul drag, satul tatălui şi al bunicii săi, satul de care se leagă fiecare amintire din copilăria lui.

Dragostea pe care o poartă acestor meleaguri l-a determinat, în urmă cu aproape trei ani, să achiziţioneze în centrul satului o casă veche, ţărănească, aflată în stare avansată de degradare.

Când se gândeşte la perioadele petrecute în copilărie în Hăşmaş, primele lucruri ce îi vin în minte îi au în centru pe bunicii lui. Şi-i aminteşte cât de bucuroşi erau când nepotul le bătea la uşă, şi cu câtă tristeţe îl petreceau până în stradă la finalul vacanţelor.

Pentru a alina dorul faţă de copilărie, dar şi pentru a onora memoria bunicilor, a cumpărat, în 2015, casa fostului diac, o construcţie tradiţională, din cărămizi din lut, situată în centrul satului.

A botezat-o “Casa Naturală din Hăşmaş” şi, cu ajutorul unor meşteri pricepuţi din localitate, urmând sfaturile bătrânilor satului, a reabilitat-o şi i-a redat strălucirea şi farmecul de odinioară.

I-a păstrat stilul şi toate elementele tradiţionale, autentice. Pentru tencuitul interior şi exterior au fost folosite aceleaşi materiale precum cele originale: lut, paie, balegă de cal, păr de capră sau cânepă. Recunoaşte că nu a fost o misiune uşoară, întrucât constructorii nu mai folosesc în prezent astfel de materiale: “Ne-am informat încoace şi încolo, sfaturi preţioase primind de la un bătrân din sat care a tencuit acum ani buni acelaşi imobil. Lucrările manuale cu lemn la prispă şi cele din interior au fost, de asemenea, executate de un consătean în vârstă, care, încă din tinereţe şi-a lăsat amprenta pe aproape fiecare casă din Hăşmaş“.

A păstrat în exterior ferestrele vechi, cu tâmplăria de lemn, iar în interior a montat termopane cu sticlă dublă.

Extrem de atent la detalii, nu a uitat nici de elementele ce ţin de amenajarea locuinţei. Aşa se face că fiecare cameră a fost dotată cu paturi confecţionate manual, cu saltele din paie.

După cum susţine, Casa Naturală este, în prezent, singura casă din Hăşmaş în care se mai poate dormi pe astfel de saltele. Întreg proiectul l-a costat în jur de 16.000 de euro, din care 12.000 de euro reprezintă cheltuielile cu reabilitarea.

Citiți mai multe despre Casa Naturală de la Hășmaș pe www.adevarul.ro

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!