• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • PLANTAREA VIȚEI-DE-VIE PRIMĂVARA: Când și cum se efectuează corect ACEASTĂ LUCRARE!

  agrointeligenta.ro -

  Plantarea viței-de-vie se poate face primăvara, cu rezultate la fel de bune ca toamna. Pentru că ne aflăm la început de aprilie, trebuie să știți că aceasta este o lună foarte bună pentru înființarea plantației viticole.

  Plantarea viței-de-vie primăvara se face după ce pământul s-a zvântat, băltirile s-au retras, iar temperatura solului se menține undeva la 8-10 grade Celsius. Se recomandă ca perioadă optimă pentru plantarea viței-de-vie finele lunii martie, începutul lunii aprilie.

  Plantarea viței-de-vie: Se începe după ce pământul începe să se încălzează

  Pentru a evita putrezirea butașilor din cauza excesului de apă, se recomandă săparea unor gropi de control. Acestea vă vor ajuta să țineți sub observație nivelul apei. Plantarea se va efectua numai când nivelul apei din aceste gropi va scădea sub nivelul la care se pune butașul în pământ.

  Plantarea viței-de-vie: Se aleg butașii cu rădăcini sănătoase

  Ca butașii să se prindă, aceștia trebuie să aibă rădăcini sănătoase, cu cel puțin trei ramificații de 2 mm grosime și 10-15 cm lungime, de culoare albă sidefie în secțiune, cordița să aibă circa 15 cm.

  Înainte de plantare se face fasonarea rădăcinilorpână la lungimea de 8-10 cm, adică se taie vârfurile cu o foarfecă până la acea lungime. La cordiță, tăierea trebuie să lase 3-4 ochi și se suprimă ciotul de la altoi. Apoi se face mocirlirea prin introducerea lor într-un amestec din părție egale de balegă și pământ, la care s-a adăugat apă pentru obținerea unui produs de consistența unei smântâni.

  Gropile pentru plantarea butașilor trebuie să fie suficient de adânci și de largi, pentru a permite rădăcinilor să se răsfire. Pe fundul gropii se pune un mușuroi de pământ bine mărunțit.

  Plantarea viței-de-vie: Butașii au nevoie de susținere

  Nu uitați că veți avea nevoie și de araci pentru a fixa butașii în pământ, ca ei să crească pe verticală încă de la început. Acest pichet se introduce înaintea butașului în groapa săpată, apoi butașul vine și este fixat lângă peretele dinspre pichet, co cordița îndreptată spre acesta (va ajuta la fixarea/legarea ulterioară). Rădăcinile se vor răsfira pe mușuroiul de pământ, iar punctul de altoire trebuie să rămână la câțiva centimetri deasupra solului.

  Odată fixat butașul, se vine cu un strat de pământ bine mărunțit și ușor umezit, apoi, după o tasare, se vine cu un strat de mraniță în fiecare groapă.

  Plantarea viței-de-vie: După plantare, se face o udare riguroasă

  Se udă bine fiecare butaș – 5-10 litri, în funcție de umifitatea solului și apoi se mai vine cu un strat de pământ care să astupe complet groapa, fără tasare de data aceasta.

  La final se face un mușuroi de pământ în jurul cordiței, pentru protejarea ei.

  Îngrijirea după plantarea viței de vie include eliminarea buruienilor și udări atunci când este nevoie.

  Plantarea viței-de-vie: În iulie se vine cu copcitul

  În a doua jumătate a lunii iulie se va veni cu o nouă lucrare în care se desface mușuroiul și se vor înlotura rădăcinile pornite sub punctul de altoire. Această operațiune se numește copcitul viței-de-vie.

  Atenție – înainte de a începe plantarea, asigurați-vă că aveți și chiar ați montat deja sistemul ce va susține viitoarea vie. Dacă aveți în vedere o suprafață mai extinsă, trasarea unor linii de plantare cu ață prinsă și trasă de la un capăt la altul, fixată de țăruși, vă poate ajuta să aveți o linie dreaptă.

  Citiți și:

  Tăieri de primăvară la bolta de viță de vie

  Crâmpoșie și Băbeasca Neagră, soiurile românești cu care o familie din Călărași vrea să reînvie tradiția vinurilor de odinioară

  Cele mai rezistente SISTEME DE ANCORARE pentru PLANTAȚIILE DE VIȚĂ DE VIE!

  STROPIRI la vița de vie: PLAN DE TRATAMENTE pentru combaterea PUTREGAIULUI CENUȘIU!

  Cum se face TĂIEREA ÎN USCAT LA VIȚA DE VIE! Tehnici și sfaturi DE LA SPECIALIȘTI!

  TABELUL TRATAMENTELOR la VIȚA DE VIE! RECOMANDĂRI DE LA specialiști pentru STROPIRILE DE PRIMĂVARĂ!

  PLANTAREA VIȚEI DE VIE TOAMNA: Pașii de urmat pentru ca butașii să se prindă  Te-ar mai putea interesa

  În atenția cultivatorilor de porumb! Se înregistrează zbor masiv de Helicoverpa armigera Ajutorul de Covid bovine – aprobat de Guvern! Cuantumurile care se plătesc crescătorilor de vaci! Consilierul lui Cîțu cere demiterea lui Tanczos: ”Ministrul Mediului s-a transformat în ministrul vânătorilor!”

  Ultimele știri

  Tratamentele ideale pentru o livadă curată Lansare oficială Vibrance® Duo Tărâmul fermierilor de mâine. Un nou proiect media marca Syngenta. Mihai și Dan Rezeanu, protagoniștii primului episod