Când se seamănă porumbul. Perioade optime de semănat
agrointeligenta.ro -Momentul când se seamănă porumbul într-o fermă este dictat de mai mulți factori, în special de temperatura din sol. Specialiștii DEKALB România sunt alături de fermieri și îi ajută și în acest an să ia cele mai bune decizii în privința lucrării de semănat, atrăgând atenția asupra riscurilor unui semănat prea devreme sau al unei lucrări tardive.
Start pentru semănatul porumbului în mai multe ferme din România! Printre primii agricultori care au intrat cu semănătorile în câmp anul acesta se numără cei din Galați, acolo unde semănatul porumbului a fost asistat de specialiștii DEKALB în comuna Independența.
După episoadele de vreme rece, fermierii se bucură de temperaturile ridicate. Temperatura din sol este atent monitorizată pentru ca semănatul porumbului să fie făcut la momentul optim.
Momentul cel mai bun când trebuie semănat porumbul este indicat de temperatura din sol la o adâncime de 10 cm, temperatură care trebuie să fie de 8-10 grade Celsius la ora 7 dimineața și vremea să fie în curs de încălzire.
Când se seamănă porumbul. Perioade optime in funcție de regiune
Perioadele optime pentru semănatul porumbului diferă ca și interval în diferitele regiuni ale țării:
Perioada optimă pentru semănatul porumbului în vestul țării, Dobrogea și sudul Moldovei: 1-20 aprilie.
Perioada optimă pentru semănatul porumbului în câmpia Transilvaniei și centrul Moldovei: 15-20 aprilie.
Perioada optimă pentru semănatul porumbului în zonele subcarpatice și nordul țării: 20-30 aprilie (și poate fi prelungită în prima decadă a lunii mai).
Specialiștii Monsanto/DEKALB atrag atenția că pentru semănatul porumbului, perioada când începe însămânțarea este foarte importantă. ”Nu se recomandă să se semene devreme deoarece timpul între când se însămânțeaza porumbul și până când răsare se prelungeşte şi de cele mai multe ori duce la putrezirea seminţei în sol, răsărire neuniformă, plante rare şi întreaga cultură poate fi acoperită de buruieniile care cresc înaintea porumbului”, explică specialiștii care sunt riscurile unei intrări prea devreme cu semănătorile în câmp.
Semănatul timpuriu al porumbului, dar în intervalul epocii optime, asigură umiditatea necesară încolţirii, iar răsărirea se realizează în timp scurt. ”Pentru fiecare zi câştigată la răsărire, se grăbeşte cu două zile apariţia paniculelor şi a mătăsii şi se reduce, astfel, perioada de vegetaţie”, mai arată reprezentanții DEKALB România.
Semănatul întârziat al porumbului nu este nici el recomandat din cauză că solul se usucă repede la suprafaţă, multe boabe nu încolţesc sau încolţesc eşalonat şi etapa de înflorire – fecundare este împinsă în perioada cu temperaturi ridicate şi umiditate relativă a aerului mică. ”Această situație duce la creşterea procentului de plante sterile şi automat la scăderea producţiei şi întârzierea recoltatului. De dorit ar fi ca semănatul porumbului să se facă pe toată suprafața din fermă destinată acestei culturi în 5-6 zile. Semănatul începe de regulă cu hibrizii timpurii şi se încheie cu cei tardivi, însă, trebuie să se ţină cont în primul rând de particularităţile hibridului. Astfel, prima dată vor fi semănaţi hibrizii cei mai rezistenţi la temperaturile scăzute din primăvară (cold test bun), cu o vigoare bună la răsărire, iar amplasarea lor se va face pe soluri cu textură uşoară, care se zvântă mai repede„, explică specialiștii DEKALB România care este ordinea în care trebuie semănați hibrizii de porumb.
Vă reamintim că din acest an, DEKALB România pune la dispoziția fermierilor aplicația DEKALB SMART cu care agricultorii își pot planifica semănatul porumbului și își pot monitoriza cultura agricolă prin imagini din satelit. Vă recomandăm să luați legătura ce specialișitii DEKALB pentru a vă instala și dumneavoastră aplicația care vă ajută să aveți cel mai bun randament la hectar pentru cultura porumbului.
Citiți și:
Schema de nutriție a porumbului care ”sapă” după apă la peste un metru adâncime