Creșterea animalelorŞtiri agricole

Crescători de purcei Bazna și Mangalița în județul Iași: Bani sunt, lipsesc maternitățile

Rasele românești de porci sunt greu de găsit în comunele ieșene (foto: trip-suggest.com)

Programul de subvenții pentru porci de rasă din județul Iași este periclitat de numărul scăzut de furnizori de purcei. Concret, pe listele de furnizori de purceluși din rasele Bazna și Mangalița din Iași s-au înscris patru fermieri, fiecare cu câte 4 scroafe gestante.

Aceasta înseamnă, la 6 purceluși de la fiecare, că vor fi maxim 96 de animale. Pe listele de crescători sunt 149 de înscriși, fiecare poate solicita un număr maxim de 10 purceluși. Pentru că distribuția se face după principiul ordinii din listă – primul venit, primul servit -, la primii 10 se termină stocul de purceluși”, a explicat Laurențiu Precup, directorul Direcției pentru Agricultură Județeană Iași.

Prim programul de subvenții pe porci de rasă al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ajutorul financiar este de 250 de lei pentru fiecare animal crescut. Furnizorii de purceluși, crescătorii și procesatorii sunt înscriși pe trei liste separate la fiecare direcție agricolă.

Crescătorii pot solicita între 2 și 10 purceluși, procesatorul îi cumpără de la furnizor și îi va primi înapoi când ajung la 130 de kg. Prin contract, porcii sunt evaluați la un preț fix: 11 lei/kg, viu – aproximativ 1.500 de lei fiecare. Animalele sunt crescute după trei tipuri de rețete standard, fiind excluse furajele. Cu această metodă, porcii ajung la greutatea de 130 de kg în doi ani, față de un an, în cazul în care ar fi crescuți cu furaje. În schimb, carnea este de foarte bună calitate, fiind destinată exclusiv specialităților.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

  1. Ajuta toti crescatorii de porci cu bani pt a putea concura cu strainatatea, deasta importam carne de porc de peste tot pana si din Africa. EUropa face tehnologie in cresterea porcului, nu ca la noi 3 rase invechite fara genetica. EXEMPLU : Mangalita se ingrasa 2 ani- DUROC(GENETIVA EUROPA) 3 luni =DAEA TREZESTETE

Scrie un comentariu