• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • CREȘTERI DE SUBVENȚII: Explicații pentru fermieri de la MINISTERUL AGRICULTURII!

    Roxana Dobre -

    Fermierii vor avea parte de creșteri ale cuantumurilor pentru subvenții! Scheme importante de plată achitate prin APIA suferă modificări în acest an de plată, Campania 2017 de cerere, iar o parte dintre producătorii agricoli se pot bucura că primesc sume mai mari pe hectar. Este vorba despre Sprijinul Cuplat Vegetal (SCV) unde cuantumurile pentru sfeclă de zahăr, tomate pentru industrializare cultivate în câmp și legume cultivate în sere și solarii: tomate pentru consum în stare proaspătă, castraveţi pentru consum în stare proaspătă şi/sau pentru industrializare, ardei, varză și vinete pentru consum în stare proaspătă vor crește. În schimb, sumele pe hectar pentru lucernă, castraveţi pentru industrializare cultivaţi în câmp și cartof timpuriu pentru industrializare ar putea suferi scăderi.

    Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) poate calcula cuantumurile pe hectar pentru SCV după ce sumele necesare plăților au fost aprobate miercuri, 18 aprilie în ședință de Guvern. Plafoanele se vor încadra în suma maximă de 79.161.650 de euro și se acordă din bugetul de stat prin sumele alocate Mnisterului Agriculturii pe anul 2018

    Important pentru fermieri este să afle că aceste cuantumuri vor suferi modificări deoarece Ministerul Agriculturii, prin APIA, a transferat bani de la o schemă la alta. De ce este favorizată sfecla de zahăr față de lucernă, spre exemplu? Deoarece sprijinul cuplat este un ajutor venit de la Comisia Europeană care vine să susțină un sector care se află în dificultate sau poate chiar pericol de abandon. Astfel, în timp ce cultivatorii de lucernă s-au înmulțit fermierii care aleg sfecla de zahăr s-au împuținat și pe fondul închiderii fabricilor de profil din România.

    Așadar, măsurile de sprijin cuplat implicate în transferul de fonduri sunt:

    a) măsuri de la care se transferă fonduri: lucernă, castraveţi pentru industrializare cultivaţi în câmp și cartof timpuriu pentru industrializare;
    b) măsuri care beneficiază de fonduri transferate: sfeclă de zahăr, tomate pentru industrializare cultivate în câmp și legume cultivate în sere și solarii: tomate pentru consum în stare proaspătă, castraveţi pentru consum în stare proaspătă şi/sau pentru industrializare, ardei, varză și vinete pentru consum în stare proaspătă;

    Ministerul Agriculturii explică și care au fost argumentele care au stat la baza deciziei de a transfera fonduri.

    ”Astfel, în cazul sfeclei de zahăr, în ultima perioadă de timp, prețul zahărului pe piața mondială și europeană a scăzut dramatic, indicele prețurilor la zahăr a înregistrat o scădere cu peste 30% față de anul anterior, determinând scăderea prețului de achiziție a sfeclei de zahăr de la cultivatori, sub prețul de producție. Având în vedere situația descrisă, de asemenea s-a considerat necesară suplimentarea plafonului financiar care se alocă măsurii de sprijin cuplat pentru sfecla de zahăr, pentru a da un semnal pozitiv cultivatorilor, în sensul motivării acestora de a menține în cadrul asolamentului această cultură. Se are în vedere astfel reducerea riscului de abandonare a producției și asigurarea aprovizionării fabricilor de zahăr recunoscute de MADR”, arată Ministerul Agriculturii într-un comunicat remis pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro.

    Și tomatele în câmp primesc bani în plus

    În cazul sprijinului pentru tomatele cultivate în câmp destinate industrializării, este necesară suplimentarea plafonului financiar alocat măsurii, întrucât ținta de suprafață notificată nu a fost încă atinsă și, prin urmare, nu se poate asigura aprovizionarea în fiecare an a industriei locale de prelucrare, pentru a se evita consecinţele sociale şi economice negative ale unui eventual proces de restructurare a acestora.

    În ceea ce privește sprijinul pentru legume cultivate în sere și solarii, se consideră necesară suplimentarea plafonului financiar alocat măsurii, deoarece acest sector încă nu înregistrează creșteri semnificative, cu impact în aprovizionarea piețelor cu legume.

    Totodată, Ministerul precizează că din cauza evoluției factorilor climatici care diferă de la un an la altul, în special în primul trimestru al anului, se constată o majorare a costurilor de producție pentru spațiile protejate.

    Transferurile de fonduri între măsurile de sprijin cuplat s-au făcut astfel încât cuantumul pe unitatea de măsură să asigure profitabilitatea culturii și totodată să nu fie sub cel calculat ca raport dintre plafonul fixat pentru finanţarea măsurii şi limita cantitativă de suprafață, notificate Comisiei.

    Astfel, plafoanele finale aferente măsurilor de sprijin cuplat în sectorul vegetal, inclusiv cele rezultate în urma transferului de fonduri sunt:

    a) 31.602.000 de euro pentru soia;
    b) 11.873.070 de euro pentru lucernă;
    c) 400.000 de euro pentru leguminoase boabe pentru industrializare/procesare: mazăre boabe și fasole boabe;
    d) 179.760 de euro pentru cânepă pentru ulei şi/sau fibră;
    e) 4.699.000 de euro pentru orez;
    f) 823.200 de euro pentru sămânţă de cartof;
    g) 126.880 de euro pentru hamei;
    h) 20.666.910 de euro pentru sfeclă de zahăr;
    i) 2.067.066 de euro pentru tomate pentru industrializare cultivate în câmp;
    j) 23.410 de euro pentru castraveţi pentru industrializare cultivaţi în câmp;
    k) 4.479.740 de euro pentru legume cultivate în sere și solarii: tomate pentru consum în stare proaspătă, castraveţi pentru consum în stare proaspătă şi/sau pentru industrializare, ardei, varză și vinete pentru consum în stare proaspătă;
    l) 480.000 de euro pentru fructe destinate industrializării: prune, mere, cireșe, vișine, caise și zarzăre;
    m) 1.740.614 de euro pentru cartof timpuriu pentru industrializare.

    Cuantumul pe unitatea de măsură pentru fiecare măsură de sprijin cuplat în sectorul vegetal, se calculează de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură prin raportarea plafoanelor aprobate la suprafețele eligibile pentru anul 2017.

    Plăţile pentru măsurile de sprijin cuplat în sectorul vegetal se fac în lei, la cursul de schimb de 4,5993 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 29 septembrie 2017 .

    Reamintim că fermierii care încasează SCV primesc, pe lângă această schemă,  și Schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS) în cuantum de 97,2452 euro pe hectar adică 447,259 de lei pe hectar, Plata redistributivă – 5 euro pe hectar pentru primul interval 1-5 ha inclusiv, adică 22,996 lei pe hectar și 48,3251 euro pe hectar, adică 222,261 lei pe hectar, pentru al doilea interval: peste 5 și până la 30 ha inclusiv, Plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, denumită și plată pentru înverzire – 57,1745 euro pe hectar adică 262,962 lei pe hectar; Plata pentru tinerii fermieri – 24,3113 euro pe hectar adică 111,814 lei pe hectar și Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT) pentru culturile amplasate pe teren arabil – 16,0078 euro pe hectar adică 73,6246 de lei pe hectar.

    Conform legislației europene, plata tuturor schemelor de plăți directe trebuie să fie finalizată până pe 30 iunie pentru Campania APIA 2017.

    Sprijinul cuplat vegetal a rămas singura schemă pentru care încă nu s-au făcut plăți către fermieri, astfel încât deblocarea acestor bani este de mare interes pentru producătorii agricoli.


    Te-ar mai putea interesa

    Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului Guvernul – decizie astăzi care îi vizează și pe fermieri Subvenții APIA, în conturi. Județele unde fermierii au anunțat că au primit a doua tranșă de bani

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou