• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • LEGEA CADASTRULUI: ANUNȚ pentru românii care AU MOȘTENIT PĂMÂNT!

  Roxana Dobre -

  Noi schimbări în Legea Cadastrului! Executivul a aprobat în ședința de miercuri, 18 aprilie, o serie de modificări care să ajute la accelerarea procesului de cadastrare gratuită a terenurilor, cu precădere cele agricole.

  O veste bună primesc beneficiarii care dețin certificate de moștenitor eliberate înainte de 2011, care după aplicarea noilor prevederi pot fi înscrise în cartea funciară, fără alte acte suplimentare de la primărie. Alte articole modificate facilitează înscrierea imobilelor prin Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF).

  Articolele de lege modificate, cu efect în grăbirea acestui Program de importanță națională sunt:

  – Sumă majorată pentru firmele de cadastru și carte funciară! Majorarea sumei cu care se finanțeazã lucrările de înregistrare sistematică contractate de primării, cuantumul de maxim 60 de lei/carte funciară urmând a fi majorat proporțional cu gradul de dificultate al terenurilor, astfel, prețul plătit pe carte funciară ajungând la maxim 132 de lei;

  – Termen redus de soluționare!  Diminuarea termenului de soluționare a cererilor de rectificare pentru lucrările de înregistrare sistematică efectuate la nivel de Unitate Administrativ Teritoarială, de la 60, la 30 de zile de la finalizarea perioadei de difuzare;

  Atenție, foarte important! Modificările aduse recent se referă și la imobilele care nu sunt cuprinse în PNCCF, respectiv, crearea posibilității ca prima înregistrare a imobilelor în sistemul integrat de cadastru și carte funciară să se realizeze în baza certificatului de moștenitor, indiferent de data deschiderii succesiunii.

  Suma totală alocată de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), în 2018, pentru înregistrarea imobilelor în sistemul integrat de cadastru și carte funciarã, este de peste 400 milioane de lei. Astfel, în 2018, fiecare unitate administrativ-teritorialã (UAT) poate primi 155.000 de lei pentru înregistrarea gratuită a proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciarã, față de 150.000 de lei în 2017 și 135.000 de lei în 2016. Potrivit legii, au prioritate sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructurã de interes național și terenuri agricole subvenționate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agriculturã (APIA).

  Reamintim că obiectivul principal al Programului național de cadastru și carte funciară (PNCCF) este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, case, apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. PNCCF este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de aproximativ 312 de milioane euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect o altă sursă de finanțare poate fi bugetul local.

  Citiți și: CERTIFICATUL DE MOȘTENITOR SE ELIBEREAZĂ GRATUIT! Vezi care este procedura prin care ACTUL SE OBȚINE FĂRĂ CHELTUIELI NOTARIALE!


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Anunț de vânzare: Sămânță de mazăre certificată la prețuri extrem de atractive Drumurile naționale și județene din Constanța au fost închise. ANM: Județul e sub alertă de viscol! Comisia pentru Agricultură, răspuns pentru Asociația Forța Fermierilor. Adrian Chesnoiu: ”Dacă Guvernul nu va da OUG pentru despăgubiri, depunem amendament la Legea bugetului”

  Ultimele știri

  FORȚA FERMIERILOR cu Vlad Macovei – 27 ianuarie 2021 Legea ambroziei. Fermierii – controlați de Primărie, Poliția Locală sau Garda de Mediu; amenzi majorate! Ajutor de minimis Legume 2021. Culturi eligibile și cuantumuri propuse pentru plata legumicultorilor