Fermieri de succesINTERESANT

10.000 de euro profit de pe 5 hectare! Cum face agricultură un român de 26 de ani care a învăţat în SUA.

Bogdan Chirvăsuţă s-a născut şi a crescut la Craiova, are 26 de ani şi a absolvit o facultate de management-media în SUA. Pentru a-şi putea plăti studiile din America a lucrat la o fermă organică din Virginia. După finalizarea studiilor s-a întors rapid în România cu un singur gând: să facă legumicultură ecologică. În prezent deţine 4,5 hectare de teren agricol, 2.000 de metri pătraţi de solar, utilaje agricole şi a trecut cu brio de perioada de conversie spre cultura certificată ecologic.

„Am fost fascinat de ce am văzut în SUA. Încă din perioada când am fost student şi angajat la ferma organică din Virgina, nu am mai avut în minte decât o singură idee, îmi doream să revin cât mai repede în ţară, să cumpăr oricât de mult teren şi să mă apuc imediat de agricultură ecologică. În prezent, pot spune că am reuşit şi planul imediat următor este de extindere a afacerilor în legumicultură”, spune Bogdan Chirvăsuţă.

Prima producţie de ridichi de lună

În prezent, Bogdan Chirvăsuţă îşi administrează singur afacerea cu legume, începând de la pregătirea terenului, cultivare, recoltare şi până la vânzarea produselor: roşii, castraveţi, varză, vinete etc. Atât de mult i-a plăcut ceea ce face încât s-a apucat şi de studii de specialitate, este student în anul III, la Facultatea de Horticultură din cadrul Universităţii din Craiova. Deşi a fost născut şi crescut în oraş, la Craiova, cu studii universitare în SUA, a ales să-şi stabilească acum domiciliul la ferma sa din comuna Galiciuica din judeţul Dolj.

„Cum am ajuns în ţară, imediat am căutat teren agricol. După căutări care au durat un an, cu sprijinul părinţilor (eu nu aveam suficienţi bani adunaţi) am găsit cu greu un teren convenabil. Era situat la margine de sat, cu o casă veche, dărăpănată ridicată pe teren. M-am apucat de lucru, am pus gard, am refăcut casa şi am început să ridic solariile la care tot visam. În toamna anului 2011, aveam deja cumpărate 4,5 hectare de teren, am construit două solarii de câte 500 de metri pătraţi fiecare şi am cultivat ridichi. În ianuarie 2012, aveam deja prima producţie obţinută şi am ieşit pe piaţă cu ridichi”, îşi aminteşte Bogdan Chirvăsuţă.

Foto 2

“Coşul de legume” livrat la domiciliu trebuie susţinut prin diversitate de produse

Odată cu achiziţia terenurilor, fermierul a demarat şi procedura de conversie spre culturile ecologice. Simultan a continuat să facă producţie de legume care deşi era la standarde ecologice, era nevoit, conform legislaţiei în vigoare, să o vândă cu preţuri şi specificaţii similare de calitate standard, până la obţinerea certificării.

Producţia iniţială de legume a fost neaşteptat de bună şi tânărul fermier a fost nevoit să caute metode rapide de vânzare. A început cu livrări la domiciliu. Vindea la rude, prieteni, cunoştinţe, diverse persoane interesate. Ce rămânea dădea angro la intermediarii din pieţe.

„Nu aveam timp să ies cu legumele la vânzare, la tarabă, producţia fiind destul de mare. M-am gândit la gustul pe care le aveau în copilăria mea roşiile, ardeii, castraveţii şi alte legume cultivate fără îngrăţăminte chimice. Am început cu un sistem de livrări la domiciliu, aşa zisul coş de legume, sistem practicat şi de alte firme agricole. Nu era însă un sistem profitabil. Am făcut calcule peste calcule. Pentru a fi rentabil cu acest sistem aeam nevoie de minimum 50 de clienţi care să cumpere săptămânal 6-10 kilograme de legume. Însă recunosc că mai era o problemă.

fffotttoJPG

Cei care apelau la acest sistem prin care eu trebuia să livrez la domiciliu legume proaspete, mai aveau o cerinţă greu de rezolvat: cereau diversitate mare a produselor din coş. La acea vreme nu aveam o ofertă diversificată. Şi mai trebuie menţionat că cererea diversificată din partea unor consumatori complică puţin producţia”, a precizat Bogdan Chirvăsuţă.

Conversia la ecologie implică costuri mari şi răbdare multă

Conversia de la agricultură convenţională la agricultură ecologică implică parcurgerea unor etape riguroase, de-a lungul unei perioade de timp bine determinate prin legislaţia naţională şi europeană. În cazul fermei de la Galiciuica, din Dolj, procedura de conversie a fost iniţiată de fermier în mai 2011 şi s-a încheiat în mai 2013 prin obţinerea unui certificat. Pentru a respecta toate condiţiile necesare, cheltuielile nu sunt de neglijat. Fermierul trebuie să ia în calcul costurile mari cu materialul săditor şi cu substanţele de fertilizare. Din experienţă, fermierul n spune că „materialele necesare pentru conversie sunt scumpe, mai scumpe decât cele utilizate la culturi standard, se gasesc greu, eficienţa este mult scăzută şi nu în ultimul rând trebuie ţinut seama de faptul că producţia se diminuează considerabil”.

În vederea conversiei spre agricultura ecologică, la început, agricultorul trebuie să încheie un contract cu o organizaţie privată de certificare autorizată în acest scop de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (în cazul fermei de la Galiciuica contractul a fost încheiat cu Austria Bio Garantie, societate cu recunoaştere internaţională în inspecţia şi certificarea în agricultură ecologică).

foto 44

Fără chimicale, iar rotaţia culturilor este obligatorie

Ideea de bază care trebuie să guverneze activitatea viitorului agricultor ecologist este „fără chimicale”, după cum punctează fermierul Bogdan Chirvăsuţă.

Se porneşte cu semnarea contractului de inspecţie, toate substanţele utilizate în producţia agricolă trebuie să fie ecologice sau să se utilizeze gunoi de grajd ca îngrăşământ, tot materialul săditor trebuie să fie certificat ecologic sau poate fi convenţional, dar netratat chimic (de exemplu, e interzisă utilizarea fungicidelor) şi nu în ultimul rând rotaţia culturilor este obligatorie.

Pe toată durata conversiei produsele agricole obţinute şi comercializate sunt considerate standard şi preţurile de vânzare sunt cele obişnuite. Numai legumele care au fost cultivate exact din ziua în care fermierul obţine certificarea finală pentru agricultura ecologică din partea operatorului autorizat, sunt considerate bio şi se pot vinde cu preţul şi eticheta corespunzătoare.

În cazul fermei de care discutăm cheltuielile cu organismul de inspecţie au însumat 1400 de euro repartizaţi astfel: 850 de euro în 2012 şi 550 de euro în anul 2013 când s-au încheiat procedurile. Cheltuielile de certificare s-au calculat pe metru pătrat de cultură, la care s-au adăugat costurile cu deplasarea echipei de inspectori de la Bucureşti, la comuna doljeană. Fermierul şi-a certificat ecologic întreaga suprafaţă agricolă deţinută în câmp şi solarii, adică 4,5 hectare.

Producţie, costuri şi rentabilitate

La 1.000 de metri pătraţi de solar cultivaţi cu castraveţi, fermierul obţine o producţie de 12 tone. Castraveţii au fost cultivaţi în martie şi recoltarea s-a făcut în iunie.

La tomate, tot la 1.000 de metri pătraţi de solar, recolta este de 18 tone. Cultivarea s-a făcut la sfârşitul lunii aprilie, recoltarea se va face spre finalul lunii iunie.

foto 3
Pentru construcţia solarului, costurile se calculează la 13 euro/metrul pătrat.

Investiţia totală făcută de fermier în comuna Galiciuica, începând de la achiziţionarea terenului şi până în prezent, incluzând construcţia solariilor, instalaţiile de irigat, împrejmuirea, utilajele agricole, renovarea locuinţei, certificarea, alte materiale s-a ridicat până în prezent la 150.000 de euro. Fermierul a fost susţinut financiar şi de familie şi nu a apelat la credite bancare sau alte împrumuturi.

Profitul estimat de fermier: „la minim, 7.000-10.000 de euro anual, în condiţiile de lucru la capacitate maximă şi valorificare integrală a producţiei la standard ecologic”.

Planurile de viitor: dublarea suprafeţei de solarii şi culturi de cătină albă şi levănţică

Următorul pas în afacere e construcţia pe durata următorilor doi ani a încă 2.000 de metri pătraţi de solar, ferma urmând să gestioneze până în 2015, 4.000 de metri pătraţi de solarii (faţă de 2.000 metri pătraţi în prezent).

Banii pentru extinderea solariilor vor fi obţinuţi de fermier prin programul „Tânărul fermier”, în două tranşe, totalizând 40.000 de euro.
„În principiu, toată producţia legumicolă va trebui mutată în solarii, pentru productivitate. Ideal e să pot ajunge la 5.000 de metri pătraţi de solarii. Pentru culturile de câmp, mă voi orienta spre culturi noi de plante perene, precum căpşuni, zmeură, cătină albă şi levănţică (lavandă).foto888

În prezent, cultiv în câmp, varză, ardei capia, vinete şi porumb zaharat (destinat consumului după fierbere).

Exporturile nu pot fi susţinute decât prin productivitate mare

Pentru desfacerea producţiei de legume ecologice, fermierul Bogdan Chirvăsuţă vizează magazinele de specialitate din ţară, iar surplusul urmează să ia calea exporturilor în Germania şi Austria.

„Sunt în stadiul de negocieri pentru vânzarea producţiei de legume. Cu unele magazine de specialitate am deja înţelegeri ferme. Pentru a putea susţine exporturile e nevoie să asigur cumpărătorul că voi putea livra ritmic, fără disfuncţionalităţi, o cantitate de legume de 2-4 tone săptămânal. Pentru rentabilitate, dacă se ia în calcul perisabilitatea, condiţiile şi distanţa de transport e nevoie de livrări în cantităţi mari”, a precizaz Bogdan Chirvăsuţă.

Pentru promovarea produselor, fermierul foloseşte şi mijloace Social Media, precum pagina de Facebook, „Grădina Bunicului”, iar în următoarea lună urmează să lanseze un site profesional.

Pentru perioada următoare, fermierul are în plan cultivarea de legume conform cerinţelor magazinelor de specialitate din Bucureşti: tomate, castraveţi, dar în special verdeaţă (mărar şi pătrunjel).

Tractor japonez, puţ de 70 metri şi irigaţii

„Fără irigaţii nu putem discuta de legumicultură”, spune ttânărul de 26 de ani. Pentru a asigura apa necesară lucrărilor agricole, a forat pe proprietate un puţ cu adâncimea de adâncime mare- 70 de metri şi a montat mai multe pompe electrice.

foto55

Irigaţiile sunt asigurate prin sistemul de picurare în solarii, iar pe câmp utilizează aspersoare. Costurile pentru instalaţiile de irigaţie s-au ridicat la 6.000 de euro (3.000 de euro pentru pompă şi puţ şi 3.000 de euro pentru tuburile de coloană, ţevi şi furtunuri de picurare).
La fermă, mai lucrează încă trei zilieri angajaţi din zonă, iar în perioadele cu activitate maximă sunt angajaţi 10-15 zilieri.

Ca utilaj este folosit la lucrări, un tractor mic fabricat în Japonia,de 17 CP, dotat în funcţie de necesitate cu plug şi freză, în special pentru lucrările desfăşurate în interiorul solariilor.

„În caz de necesitate, dacă apar probleme la culturi, am marele avantaj, student fiind la Horticultură la Craiova, să mă sfătuiesc cu renumiţi profesori universitari. De câte ori am nevoie sau am ocazia discut direct cu aceştia. În plus, pentru documentare utilizez des manuale de specialitate şi, uneori, internetul”, a menţionat Bogdan Chirvăsuţă.

Seminţele ecologice se găsesc greu, sunt scumpe şi provin din import

fotrot4081

„Este foarte greu să procur seminţele certificate ecologic, necesare la fermă. Chiar pot spune că este o problemă obţinerea lor, după ce că sunt şi foarte scumpe. Lucrez cu două firme serioase care le importă din Olanda. În rest, când nu găsesc, sunt obligat să folosesc seminţe convenţionale netratate chimic.

Teoretic, staţiunile de cercetare din Bacău şi Buzău spun că au seminţe certificate ecologic, dar eu nu am reuşit să procur de la dânşii. Nu-mi dau seama de ce întâmpin astfel de probleme, probabil e cererea mare. De la staţiunile de cercetare amintite nu am cumpărat decât seminţe convenţionale netratate. Anul trecut, am reuşit să cumpăr doar de la Institutul Cartofului şi Sfeclei din Braşov, sămânţă de cartof certificată ecologic. Din păcate, sunt nevit să renunţ în totalitate la cultura cartofilor, pentru că anul trecut am avut un eşec, din cauza vremii, producţia a fost nesatisfăctoare.

foto7777
Substanţe de fertilizare certificate ecologic, din import, se găsesc, dar cei care se apucă de agricultură ecologică trebuie să reţină şi să ia în calcul că acestea nu au o eficienţă similară cu fungicidele şi insecticidul tradiţional”, a menţionat fermierul.

Cât priveşte sprijinul acordat agricultorilor pentru conversia la sistemul ecologic, Bogdan Chirvăsuţă susţine că a fost nevoit să renunţe la el, timpul pierdut cu procedurile birocratice neputând fi justificat.

„În 2011, pentru fermierii care aveau suprafaţă în conversie sub 5 hectare, ajutorul era de 700 lei, faţă de 10.000 lei în 2010. Numărul agricultorilor care aleg să lureze ecologicfiind din ce în ce mai mare, ajutorul financiar se diminuează şi nu se mai justifică financiar să faci demersuri pentru obţinerea lui din simplu motiv că dacă aduni cheltuielile cu transportul şi documentaţia, acestea depăşesc ajutorul de 700 lei, acordat”, susţine Bogdan Chirvăsuţă. 


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


135 comentarii

 1. Oameni buni munca e bunaaa si decat sa fi sluga la cineva mai bine iti procuri bani singur!!!
  Te apreciez omule si sa sti ca si eu am 3000 mp de solari si vreau anu asta sa ajung la 5000 mp!!
  Suta la suta cifrele nu sunt trecute corect(7.000- 10.000 euro)….:))si stiu ce zic pt ca am si eu solarii
  Te apreciez si sunt sivur ca nu e faliment si sunt mai sigur ca ai sa cresti:)

 2. Felicitari acestui tinar ,care s-a intors acasa si a luat de bun exemplu ceea ce a vazut in strainatate.S-a intors sa munceasca din greu, sa produca ceva de calitate ( nu sa speculeze,sa cumpere cu 1 euro si sa vinda cu 2),a ales sa fie un intreprinzator care sa plateasca taxe la stat,sa creeze locuri de munca ,sa planteze pamintul sterp si abandonat( ca noua nu ne trebuie decit produse alimentare din import?).
  Felicitari acestei persoane care a ales munca nu cersitul ,furatul si aroganta.

 3. Exista alternativa la semintele olandeze, o spun ca producator de seminte din Republica Moldova. Semintele noastre sunt raionate pentru aceasta regiune si soiurile pe care le oferim sunt solicitate anume datorita gustului natural. Ne gasiti pe net la seminte.info

  1. Nu avem incredere in seminte din Moldova. Au radiatii de la Cernobil si din Ucraina. Daca vrei cu adevarat seminte naturale cumperi din SUA, si provin din rezervatiile indienilor Vanadoo care le au din mosi stramosi. Asa ca daca vreti ceva garantat, nu Moldova, nu Olanda, luati de la mama lor din SUA, seminte certificate si neiradiate

 4. Banii nu cresc in copac si vin de la banci unde dobanda e marisoara asa ca va trebui sa faceti calculele pe ROBOR. e adevarat ca scade dar bietul fermier care se zbate sa plateasca ratele de unde sa plateasca daca nu face nitica eveaziune fiscala vinzand produsele la poarta si in piete,e adevarat fara factura fiscala pentru ca nu isi permite asa ceva desi ministrul agriculturii tot zice ca intriduce casele de marcat in toate pietele din judetele tarii.Nu se poate asa, taranul trebuie lasat sa respire si sa-si acopere investitiile in utilaje care sunt fince in ce mai scumpe si greu de amortizat.

 5. Nu va mai certati, banii nu au valoare decat pentru cei care nu au o sursa sigura de venit si bancile stiu asta foarte bine. Daca va aduceti aminte devalorizarea leului in anii 90 sau a dolarului dupa 2000. Bancile produc devalorizarea banilor din cauza profiturilor uriase pe care le fac, care se transforma in depozite din ce in ce mai mari, si care nu se intorc apoi in economie, zacand la ei, dupa care, statul este nevoit sa tipareasca bani. Daca obtineti profit si nu reinvestiti suma in maxim 1-2 ani, riscati sa fiti in pierdere datorita devalorizarii, dobanda care o dau bancie e mai mica decat devalorizarea. Fie ca faceti constructii, infiintati culturi permanente sau cresteti animale sau numai detineti pamant in arenda, tot este mai bine decat sa tineti bani in banca. Nu mai vorbesc de faptul ca, bancile folosesc banii acestia sa finanteze investitii care pe voi nu va avantajeaza neaparat (vezi tehnologizarea Chinei, razboiul american, maimutele trimise pe luna, samd)

 6. Eu cultiv itroponic legume in USA, la Michigan.Productia la hectaru e de 25 tone pe ciclu. Nu vorbiti despre ce nu stiti. La culturile mele nu am decit doi angajati pentru ca totul e robotic, am cumperat din China utlilaj performant 234.000 dolari si care va fi amortisment in 7 ani. La itroponic bio se pune stimulator la radacina si obtin 12buchete pe tulpina cu cite 8 rosii cherry. Vind livra bio de leguma cu 7,34 euro si nu fac fata lacomenzi, vindin toata America si imi cere rosii,dovlecei, ceapa, usturoi organic.

 7. Interesante discutii, dar lipsa de sseriozitate maxima si cuvinte nepotrivite. Uite, vreau sa va relatez experienta mea de agricultor. Eu stau la Baia Mare, am autorizatie de cultivare canepa pentru industria textila. Un turc din Radauti mi-a contractat toata cantitatea 200 de tone. In alta ordine de idei, mai am citeva pogoane, e pamantul mai neroditor, nisipos argilos. am intrebat in stanga si in dreapta si un nene agronom cu experineta mi-a zis de oua ecologice de bibilica. Am cultivat in toamna 4 poagoane si acum am o productie de 8.000 de oua de bibilica americana cu creasta. Va recomand la toti, puneti doua trei rasaduri, investitii numai in oua, le dati doua trei ape si in primavara culegeti productie adevarata si care o sa fie contractata de magazinele de produse ecologice.

 8. am uiat sa va zic preturile de piata ca sa nu va mai certati ca chiroii. in USA, livra de rosii organice – 7,5 dolari, livra de dovleac organic 100% costa 4,7 dolari, salata creata e cea mai scumpa sevinde la bucata cu 2,5 dolari, livra de morcov ecologic si cu certificat FDA de producator 5 dolari, ca sa faceti o comparatie, bananele ecologice sunt 3,5 dolari livra, iar alea tratate cu chemicale nenorocite costa sub un dolar livra. Nu va maicertati ca nue frumops, va stau la dispozitie cu informatii, detin magazin produse certificate organic in USA, chiar o retea intreaga de la nord la sud.

 9. Eu stau si in USA si in Romania si cultiv numai legume heirloom. Am 72 de siruri de rasaduri cu dovlecei, rosii, morcov, ceapa, ridichi,salata creata. Toate heirloom original, de la mama lor, primite de la fermieri americani din vest care au pastrat semintele de stramosii lor indieni.
  Soiurile traditionale – heirloom – sunt gustoase indiferent de unde vin semintele.Pamintul nostru, se pare, are anumite calitati care fac produsele mai gustoase.Am observat acest lucru cultivand rosii “heirloom”- aceleasi soiuri – in USA si Romania;in Romania sunt mai bune, mai aromate si, cu fiecare an, devin mai gustoase.La fel si dovleacul Spaghetti.
  Am dus seminte de “rosii romanesti”in USA si nu au fos, nici pe departe, atit de gustoase ca in Romania.

 10. Lasa-ne bre pipi in pace, cu banii aia daca ii pui la banca si negociezi corect dobanda castigi de doua ori mai mult. Am obosit sa-ti explic ca la clasa primara. Si nu misti nici un deget, stai acasa cu capu in perna si nu ai greturi cu fertilizare, rasaduri,tractoare si irigatii. Ce nu poti intelege, reguli elementare de comert? Daca nu iti dublezi banii intr-un an la suma aia, esti fraier rau de tot. Discutam sa ne aflam in treaba.

  1. Simt asa in fraza ta pierduta de cocalar ca ai inceput sa te trezesti un pic dar inca ti-e mult prea rusine sa recunosti. Nu-i bai, e timp.
   Poti sa-ti dublezi banii intr-un an daca te duce capul foarte mult si ai noroc, nu zic ca nu, dar in cazul tau cred ca mai degraba o sa-i injumatatesti.
   Deci tu negociezi 50% dobanda la banca, bravo tie numa’ spune-mi ce-ai fumat sa iau si io.
   Iar cu garsoniera, iti dau un exemplu: Daca tu iei 200 EUR chirie din care pastrezi 150, ca sa-ti scoti banii in 4 ani trebuie s-o cumperi cu 7200 de euro. Daca ai luat-o cu mai putin, esti inca “pe plus” fata de baietele asta de zici tu ca-i prost. Daca ai luat-o sau vrei s-o iei cu mai mult, esti pe tzeapa.
   Da’ totusi vii sa dai lectii. Vezi ce ziceam de umorul involuntar?
   Chiar, oare pe amicul tau emilian l-au ridicat deja, ca nu cred totusi ca se putea abtine atat?

  2. Tu nu ai ce face, stai la calculator si iti mirosi basinile prin maieu. E si asta un fel de drog, la cit de mult s-a scumpit aurolacul. Daca nu stiai afla acum, se gasesc garsoniere cu 7.000 de euro la Targu Jiu. O sa-ti fac una cado, fara rame la usi si geamuri. Poti sa tragi besini cite vrei si sa ti le mirosi prin tricou, nimeni nu te vede, nimeni nu te aude, o sa fi in mediul tau.

  3. Bravo smurfulica, bine te-ai intors la statura naturala de cocalar. Deci chiar nu-ti statea bine cu fabulatiile de mai sus.
   Dar cand zici simplu – “ba, eu decat bag 150k si sa muncesc la sapa, mai bine iau un bloc de garsoniere devastate in Targu Jiu si imi dublez banii intr-un an” – atunci chiar ai farmec.

 11. Buna ziua,
  Doresc sa incep o afacere cu bondari de polenizare pentru solarii si sere. Am o ferma acreditata in Nashville si potoricind livra 20 bondari/box. Daca e cineva interesat si cum e legislatia la Rominia? E bevoie de autorizatie sau pot trasnmite prin curierat avion cu livrare la usa. Bondarii sunt selectionati si certificati organic.

  1. Asta a lui “Noris” eprobabil o tzeapa din ciclul cu masina de cusut Singer pe care vrea sa o cumpere la un pret fabulos un colectionar neamt cu conditia ca tu sa cumperi cumperi pe cateva sute de marci sau dolari o masina din aceeasi clasa, pentru ca neamtul cumpara numai doua masini odata. Dupa ce fazanu’ dadea suta de marci pe al doilea junghi ramanea cu doua masini de cusut si cu cateva sute de marci mai putin.
   .
   Da nu-i rau sa o incerci si pe asta cu bondarii mai “Mike”. Proababil ca iscusitul antreprenor doljean ce a investit 150000 de euro ca sa scoata 10000 n-are inca bucile 100% ferfenita ba chiar il mai mananca dosu’ sa mai incaseze o tzeapa. Ca doar marele poet craiovean Marin Sorescu vorbea de “A treia tzeapa”. Nu-i asa?

  2. @Soldatul Shrek
   Tati, asta care se da rus/hamerican e clar pentru oricine are o urma de creier in cap ca face caterinca . Tu te-ai apucat sa-l cauti in white pages?
   Zi mai bine daca te-ai lamurit cum e cu amortizarea si daca 30+10 = recuperarea investitiei in < 4 ani ti se pare OK.
   PS. Amicul tau garsonierist vad ca nu mai zice nici pst, chiar daca la ora asta sigur are chilotii maro si da refresh din juma in juma de ora.

  3. Numai cacaraseala aiin creier si continui sa vorbestei verzi si uscate. Ce amortizare bre, recuperarea investitiei se poate derula conforma reglementarilor fiscale in maximum cinci ani. Stai toata ziua si-ti mirosi beshinile prin aieu si scoti capu sa pui intrebari aiurea ca si “hamericanii” aia cu bondarii si legume “itropnice” la Bato Ruj de Dolj

  4. “Recuperarea investitiei se poate derula conforma reglementarilor fiscale in maximum cinci ani”
   Bravo patratel, stii sa sintetizezi un text juridic dar nu recunosti un calcul facut pe baza lui. Si dupa aia zici de altii ca-s idioti. Asta se cheama umor involuntar 😛
   Deci reiau, ca pentru absolventii de Spiru Haret:
   150 mii investitie / 5 ani = 30 mii amortizare deductibila + 10000 profit impozabil (x0.84) = 38400 euro => recuperare a investitiei in 3 ani şi vreo 11 luni adica ROI de 25,9%.
   Daca-i prea complicat, cere-le banii parintilor si cumpara garsoniere de ei. Distractie placuta! 😀

  5. Bai Gigel, in primul rand masoara-ti vorbele, nu fi ghiolban ca ceilalti, da tu un exemplu bun si frumos, cum iti sade mai bine. Daca ai fi urmarit firul discutiei ai fi observat ca a fost mentionata Monsanto ca detinand 60% din fermele din Virginia, ceea ce inseamna ca la astea 60% ferme nu se produce organic, restul de 40% ferme organice din Virginia sunt mici si de regula apartin familiei sau unor comunitati religioase care nu lasa imigranti (aka romani, mexicani, cubanezi etc) pe pamantul lor. Daca baiatul din articol a facut practica la ferma organica din Virginia, de ce nu se mentioneaza si numele firmei? Ce asa mare secretomanie? Ba dimpotriva, ar fi putut fi recunoscator, facea putina publicitate gratuita…

   Pt “cautatorul in white pages”, exista optiunea de a-ti sterge datele personale (adica nr de telefon, adresa) de pe site-ul lor, asta in cazul in care “hamericanul” vostru si-a dat numele real aici, desi am ceva dubii.

   Ma intreb daca exista ceva urma de administrator de site-ul asta, sa va dea un delete sau block sau un pumn in cap, poate veti respecta niste reguli de politete in mediul virtual! FIecare cu mintea lui, Doamne ce ti-e si cu unii…

 12. Buna ziua, Locuiesc la Baton Rouge, Louisiana, USA. Am in curtea din spatele casei trei solarii de 100 metriu fiecare cu culturi organice> spanac, hasme, telina, tomata si cabbage. Nu pun chimicala, cumpar fertilizator la punga de 5 kilo, lichid de culoare negru. Nu folosesc insectid, dau cu apa distilata cu otet dizolvat, foarte eftin. Obtin productie si la famelia mea si la vecini si la piata chenzeasca. preturile d vanzare,sale e mai mari decit in Romania. Eu vind tomata organica cu 6 dolari la punga cu 10 bucati m aproape one kilo si spanac 4,5 dolari legatura circa 0.8 kilo la legatura. In luna iunie scot din gradinA de circa 700-1200 dolari si toate lumea vrea legume organice. LA piata, rosia se vinde cu chimicale si e 1,2 dolari pe kilo fata de ale mele.

  1. Alt hamerecan oltenesc.
   .
   Si unde-i Baton Ruju asta ma? In Gorj, Olt sau in Dolj?.
   .
   1. Din 3 solarii in spatele casei mori de foame in SUA.
   .
   2. In SUA nu exista piete permanete pentru micii producatori agricoli. Ele sunt doar ocazionale. Motivele sunt e foarte simple:
   – Un oras cu 1000000 de locuitori se intinde pe cate 40-50 de mile. Ce sansa ai sa-ti vina cineva la piata daca nu e un eveniment deosebit?
   – Nu prea exista mici producatri. Singura agricultura rentabila este cea intensiva pe suprafete mari. Din cauza ca preturile alimentelor sunt mai mici sau eventual egale cu cele din Romania in timp ce veniturile sunt de cel putin 5 ori mai mari.
   .
   3. Nu ai cum sa produci legume organice in spatele casei. Sau cel putin FDA nu le va cataloga niciodata drept oragnice. Si daca le etichetezi tu drept “organice” fara patalamaua FDA te uita asti cu anii in puscarie. Tu poti sa nu pui chimicale dar vecinii din jurul tau care nu cultiva legume au firme gen True Green etc. care le trateaza periodic gazonul cu chimicale impotriva buruienlor si ingrasaminte chimice. Sau o fac ei insisi. Daca gazonul e plin de buruieni valoarea de piata casei scade foarte mult, asa ca 99% sigur ca ei si le trateaza.
   .
   FDA zice ca pentru ca o cultura sa se califice ca si organica trebuie ca cel putin 500 de yarzi peste tot in jurul lotului cu culturi organice sa nu existe nimic tratat cu chimicale. Asta e unul din motivele pentr care prousele organice sunt scumpe. Terenul din jurul lor trebuie practic sa ramana pustiu.
   .
   Asa ca ramane cum am stabilit bai Misule: minti de ingheata apele…

  2. Te rog frumos sa nu jicnesti, mai ales ca nici macar nu-ti dai numele. Baton Rouge e in Louisiana, USA. Eu am plecat in 1972 din Romania prin reintregirea fameliei. Nu traiesti din trei solarii in spatele casei, nici nu am zis asa ceva. Eu cint in orchestra comunitatii Save Soul si cu solariile maninc idroponic organic cu famelia si prietenii. Toti la Baton Rouge are solarii mai mici sau mai mari. In loc sa jicnesti, mai bine munceste. Aici nu e nimeni incrincenat ca tine desi a trecut uragan si a distrus tot. Pe strada lumea zimbeste cind te vede, vecini, prieteni cu totii. Nu ma lua cu FDA ca la Baton Rouge daca nu stiai nu vine politia sau altcineva sa verifice. Lumea e cinstita si munceste mult si are doua servicii. Vind din produsele mele si la piata. Azi am vindut toata salata idroponica si organica cu un dolar doua bucaati (sper ca nu esti invidios), iar pestele din bazinele itroponice l-am dat cu 4 dolari livra, somn nigerian crescut idroponic. Documenteaza-te si la munca ca eu am doua servicii, nu intind mina

  3. Misule, ramane cum am stabilit: Minti de ingheata apele.
   .
   Nu exista nici un Batola (nici Mike, nici Michael , nici Misu si nici macar Gutza) in Baton Rouge si nici n-a existat in ultimii 10 ani conform white Pages. O fi exitand, asa cum am presupus intital, in Baton Ruju din judetu’ Dolj.
   .
   “Save Soul” ala nu suna deloc a engleza ci e ceva in ceea ce se numeste broken English.
   .
   Probabil ca le tine la Segarcea pe strada ii umfla rasu’ pe oameni cand te vad, dar asta e o alta chestie care nu are nici o treaba cu amabilitatea. Dimpotriva…

 13. Asa-i mai pisalcosule! Ce sens are sa investeasca cineva bani ca sa scoata profit, cand ii poate ingropa in pamant asa cum face ratatul despre care vorbeste articolul?

 14. Sint din Basarabia, de la SorocA SI CAUT COLABORATORI pentru infiintare ferma de dropii aclimatizate pentru carne. Ofer consiliere si teren, astept oferta financiara. Profit 120.000 euro luna cu desfacere garantata prin abatorul de stat de la Chisinau

  1. Ma, esti si tu vreu hahamerican de la Ciulnita cu studii in Verginia, hahahahaha. La munca ma, nu la ajutor social din USA

 15. Traiesc in USA si cultiv in sere legume organice. Il felicit pe Bogdan pentru ce face. Nicaieri nu se imbogateste nimmeni cultivand 4,5 hectare, iar profitul, la investita declarata care include si sediul firmei mi se pare rezonabila. Numaio persoana care nu a muncit niciodata cinstit are impresia ca in Romania, un profit anual de 10.000 euro inseamana nimic. Ati facut analize superficxiaele, pt ca fiind vorba de o firma, se deduc toate cheltuielile pe ea, se incaseaza si salarii lunare. cind sariti lagatul omului, mai bine cititi inainte si va interesati, profitul final e destul de bun tinand cont de investitii si de faptul ca e un srl cu angajati. Ce nu ati inteles si nu puteti intelege e faptul ca daca se aduna tot, Bogdan nu are de/a lungul anului doar 10.000 de euro.

  1. Bey “hamericane” tu traiesti in SUA aia din Dolj. Nu de alta dar in SUA aia din vestul Atlanticului era ora 4 dimineata. Cat de debil trebuie sa fie cineva sa se abereze pe un forum obscur sambata la 4 AM?!

   Nu in ultimul rand cineva care traieste in SUA nu are cum sa-l laude pe unul care investeste pretul unei case bunicele ca sa scoata un profit sub pragul de saracie din SUA. Un venit de 10000 euro pe an (fo’ $12000) unchiului Sam ii e jena sa te mai impozeze…

 16. Am lucrat trei luni la o ferma organica in Texas. Se cultivau idroponic legume pentru piata locala. Vreau sa va spun ca un kilogram de rosii se vindea cu 8,5 euro, iar un kilogram de banane la magazin costa 1 dolar. Si atunci va intreb cine e beat sa cumpere un kilogram de rosii si nu banane. Intr/o zi ni s/a facut foame si patronul nu ne dadea voie sa mancam din sera. Lucratorii, inclusiv eu aveam montat la gura un dispozitiv tip botnita cu senzor sa nu poftim la legume organice. Odata nu a pornit senzor si impreuna cu alti treiu colegi am luat o rosie fara sa ne vada patronul, am impartit/o in trei si am gustat. Nu era buna, avea gust de carton, asa ca nu are rost sa mai discuta. Pe patron l-a arestat FBI si a confiscat toate botnitele dela ferma.

  1. Alt “hamerican” care a lucrat in SUA aia din Dolj.
   .
   Ba baiete, in primul rand ca in SUA preturile se exprima in $/livra si nu in euro pe kg. In al doilea rand cifrele pe care le dai tu sunt aberante. Probabil garagrisesti ce ai vazut prin Europa cand ai iesti la ciordit. Numai ca in SUA alimentele sunt mult mai ieftine.
   .
   In Midvest livra de banane e tot anul in magazin intre $0.3 si $0.5. Aia inseamna cam sub un euro/kg. Iar Texas sunt mai ieftine, fiind mai aproape de sursa. Deci pretul la producator nu are cum sa depaseasca 0.5 euro/kg. Nu in ultimul rand in Texas nu se cultiva banane industrial…
   .
   Aceeasi poveste si cu rosiile. La cele mai pretentioase magazine de legume organice din Midwest livra de rosii nu trece de $3. Deci n-are cum a coste 8 euro pe kil la producator in Texas unde din nou ele sunt mai ieftine datorita climei mai calde.

 17. @Soldatul Shrek
  Cata fabulatie ca sa demonstrezi o concluzie fixa. Pe cand ce spun eu mai sus cu amortizarea e simplu, in Codul Fiscal
  @Emilian
  Sorry, pustiule, dar nici prietenii imaginari nici replicile gen “cine zice ala este” nu te pot scoate din kktul in care te-ai bagat.
  Articolele sunt unde ti-am zis eu in Codul Penal, spusele tale sunt oleaca mai sus – alea cu exterminarea, si sunt treaba serioasa. Se da pedeapsa minima dar cu executare – ca e Comisia Europeana cu ochii pe noi sa dam niste exemple.
  Daca nu ai fost destul de istet (haha!) sa te anonimizezi cu ceva gen tor, maine dimineata cauta-ti un avocat.
  Daca auzi ca bate la usa, sa nu te sperii e Politia Judiciara.
  Pentru perioada de dupa regret cat se poate de sincer pentru tine. Unui barbat n-ar trebui sa i se intample asa ceva.
  Somn usor

  1. La inceput credeam ca esti doar un taranoi de 35-40 de ani cu cateva clase, acum imi dau seama ca esti un cocalar de oras bolnav cu parinti taximetrist, respectiv frizerita. N-o sa-ti mai raspund ca poate mai intra si oameni seriosi pe aici si sunt nevoiti sa citeasca prea mult comentarii care nu mai au legatura cu subiectul. Daca ai timp sa scrii cate 3-4 comentarii odata sub diverse pseudonime inseamna ca nu esti decat pielea sulii. Ori esti bolnav, ori nu ai ce face si te joci. Daca nu ai fost atat de inteligent incat sa foloseste un pseudonim( pt ca pipi este numele tau real, in etnia ta sunt uzuale astfel de nume) cand o sa auzi batand la usa sa stii ca sunt cei de la spitalul de boli nervoase, au camasa de forta la ei. Hai noapte buna si tratament placut

 18. Daca faceti un calcul simplu veti observa ca nu e adevarat ce spune Emi care habar nu are pe ce lume traieste si nu stie nici macar sa scrie romaneste pentru ca nu a invata bine la scola si ca altfel eu nu-mi pot explica de ce nu e acordul gramatical la locul lui si habar nu aveti ca daca cultiva cu catina o sa scoata profit garantat de 100.000 euro la hectar fara sa mai faca lucrari agricole si o sa-i ramana tractorul in garaj fara sa miste un deget si toata productiua o sa o vanda pe euro in America si Germania

 19. Deci hai sa tragem linia:
  .
  1. Debilul asta a pleacat la scoala in SUA cel mai probabil cu pile pe banii statului roman. Daca mergea pe banii lui nu avea de ce sa lucreze la o ferma ca sa se intretina, iar daca primea o bursa straina de exelenta nu ajungea sa vina in Romania sa lucreze pe un profit binisor sub pragul de saracie din SUA. Adica altfel spus a rispit cel putin $30000/an din banii statului roman. Daca a facut macar 4 ani de scoala in SUA inseamna ca a tocat cam $120000.
  .
  Intrebarea #1: Este firesc ca Romania sa investeasca minimum $120000 intr-un legumicultor?!
  .
  Intrebarea #2: Nu-i mai simplu sa-l trimiti pe viitorul legumicultor la practica in Bulgaria pe cateva sute de euro?!
  .
  2. Dupa ce a tocat minimum $120000 din pusculita patriei, s-a gandit ca n-ar fi rau sa prapadeasca si 150000 de euro din banutii famigliei – cel mai probabil bugetari in mediul univerrsitar care au strans banutii aia cu migala din lefusoara lor 🙂
  .
  3. Deci dupa o investitie totala de macar 250000 de euro produce un profit de 10000 de euro pe an. Adica pe fruntea sa scrie cu majuscule FALIMENT din orice parte citesti. In final junele geniu agricol oltenesc va trebui plasat undeva destul de sus in aparatul birocratic al vreo-unei directii agricole de stat, de unde va recupera cu varf si indesat cei 150000 de euro prapaditi din pusculita famigliei. In mod evident ca acesti bani vor fi jupuiti de pe spinarile prostovanilor care resusesc sa faca agriculura fara a fi scoliti in impresariat media americanesc si care fireste ca nu au de unde sa investeasca 150000 de euro…
  .
  Viitor de aur tara noastra are… Doamne iti multam ca am plecat la timp!

 20. (Printre multe altele) te duce capul atat de putin incat sa te expui la prevederile Codului Penal art. 317 “Instigarea la discriminare” (de la 6 luni la 3 ani) si art. 324 “Instigarea publică şi apologia infracţiunilor” (de la 3 luni la 3 ani), in caz ca un procuror le va cere adminilor site-ului datele tale, ceea ce este obligat sa faca deindata ce va fi sesizat. Vise placute

  1. Te simti discriminat si te-ai gandit sa cauti in google ceva despre discriminare. Asta cu procurorul si inchisoare ai visat inainte de a trezi si a scrie comentariul asta. Te rog sa redai fraza in care am instigat eu la discriminare si impotriva cui. Poate o sa sesizez eu procurorul ca ii discriminezi pe cei cu bmw vechi din germania:)). Tu nu stii cum sa te mai bagi in seama. Te sfatuiesc sa te odihnesti ca sa dai randament, in agricultura se munceste, nu se bat campii.

 21. Tu esti un pusti undeva pe la 21-22 ani, daca ai fi batran ar fi grav. Pai daca ti-am demonstrat, de ce nu specifici cam cat de mult ma duce capul? Eu am realizat ca tu ai intrat sa te afirmi macar in spatiul virtual, in rest te vad ca pe un organism cu cateva functii vitale si un creier nedezvoltat. Nu ai preocupari serioase, intri pe internet sa insulti oameni, auzi niste lucruri pe la tv si le trantesti aici ca nuca in perete. Cand o sa-ti ajunga cutitul la os n-o sa mai fii asa de smecher si libidinos si n-o sa vorbesti urat unor oameni care isi dau cu parerea in mod decent. Am mai vazut paranoici si idioti cu “scoala vietii” care nu se dau pe altii cu facultati. Tu te-ai bagat in seama si ai tinut sa-mi dai replica dupa primul meu comentariu. Vezi-ti de treburi, intemeiaza-ti o familie, iar daca o ai ingrijeste-te sa-ti hranesti copiii. Noapte buna

  1. Probabil. Eu unul nu mai zic nimic, trebuia sa-mi vad de treaba de la inceput chiar daca am fost provocat. O seara buna si succes

 22. Se pare ca singurul idiot de aici este pipi! Cred ca s-a dat de gol cand si-a pus numele de “scena”. A spus primul lucru pe care il are in cap!

  1. Probabil la inceput era un singur tibi, dupa care pipi a scris si in numele lui tibi, deci pipi si al doilea tibi e unul si acelasi.

 23. @tibi
  E corect ce spui, munca trebuie remunerata separat de capital, caz in care daca nu-i ceva care-ti face placere in mod deosebit poti spune ca nu merita.
  Dar tocmai de-aia am spus mai sus ca e cel mai probabil vorba de profitul net, de dupa deducerea amortizarii. Deci total 30000 + 10000.
  @Emi
  Daca puteai sa faci un rationament corect sau macar sa citesti, stiai SI-GUR ca pe tine te-a facut imbecil. Asta nu-l scuteste pe el de remarcele mele, dar macar ii cer scuze ca v-am confundat 😛

 24. In nici un caz nu sunt Emi! Asta e un imbecil si probabil ai dreptate cam cu tot ce spui despre el. Dar n-ai dreptate cu investitia.Cine are 150000 E si mai si munceste trebuie sa scoata bani mai multi de atatca altfel n-are rost!

  1. Nu am inteleg exact pe cine ai facut imbecil, dar avand in vedere ca te-ai contrazis cu pipi pana acum tind sa cred ca despre el este vorba. Sunt perfect de acord ca la o investitie de 150 000 euro trebuie sa scoata mai mult profit. Articolul e facut cam aiurea, ma gandesc ca poate se referea la faptul ca pana in prezent si-a scos investitia si a iesit cu 7-10 mii profit. In legumicultura productia nu e progresiva ca la zmeura, capsuni sau pomi fructiferi, plantele nu au nevoie de ani pt a se dezvolta, deci daca indeplinesti toate conditiile si muncesti poti scoate bani buni din primul an. Eu mi-am exprimat un punct de vedere ca multi altii si m-am trezit insultat de acest pipi-caca, un specialist omniscient.

  2. Emi: “acum trebuie consumate mai multe resurse pt exterminarea ta, a fratilor tai si a ceea ce a cacat nevasta-ta” = imbecil
   Emi: “un om ca tine e un posibil criminal” = imbecil schizofrenic

 25. Singurul bou de pe aici se pare ca esti tu. Nu stiu cine e tibi, dar daca mai multi iti spun ca esti prost ar trebui sa-ti dea de gandit. Unde am afirmat eu ca exista vreo metoda de imbogatire rapida, de unde stii ca sunt pusti si ca imi dau parintii bani de buzunar? Se pare ca ai acumulat multe frustrari avand o copilarie nefericita, un om ca tine e un posibil criminal. Bag de seama ca esti foarte suparat pe viata si cumva suferi putin de paranoia, visezi conspiratii si mafioti. Daca ai fi fost trecut prin viata cum pretinzi ai fi fost realist. De unde pana unde imi explici mie de bani la banca, esti profet si crezi ca ma cunosti? Tu nu esti agricultor, ai doar o mica gradina la tara la parintii tai, faci doar niste calcule dar nu te-ai confruntat cu realitatea.
  Nu stiu ce legatura are fascismul in situatia de fata, banuiesc ca ai vrut sa ma acuzi de rasism. Da, sunt rasist, dar si tu ii urasti pe spargatorii de seminte si ragaitorii de bere din fata blocului foarte preocupati sa fie imbracati cu haine de brand contrafacute care isi trag masina langa ei si pun manele. Ura ta pt ei nu cred ca se datoreaza unei viziuni rasiste, ci pt ca te-au abuzat candva si ai ramas marcat de atunci. Si, cel mai probabil, ei sunt fratii tai, numai ca tu esti nascut la tara, iar ei prin ghetouri la oras.
  Daca toti sunt asa de prosti si tu dai lectii tuturor, ia sa ne arati tu “cum se face” ca sa traim cu mai mult de 1000 de lei pe luna, poate chiar scoti niste bani din banca si ma imprumuti cu o dobanda mai buna decat la ei. Esti doar un individ dubios si contradictoriu, se pare ca ai o tulburare de personalitate antisociala, in opinia ta toti au figuri, sunt smecheri, cocalari, tu esti modelul perfect de om simplu, cinstit si muncitor.
  Asa sunt unii, cred ca se pricep la orice, si in agricultura si in economie si in politica, iar in capul lor e un ghiveci. Daca esti telespectator OTV sau Antena 3 si iti faci o sera nu inseamna ca devii un specialist peste noapte in multe domenii.

 26. @tibiemi
  A-ha, deci sunteti unu singur, m-am linistit, un bou in minus.
  Pustiule, mie nu-mi pasa sa neg nimic, bullshit-ul tau fascist nu spune nimic despre mine, dar cam totul despre tine.
  Nu “ma dau expert” in agricultura, ca nu sunt. Doar incerc sa-ti scot din cap basinile de imbogatire rapida. Nu pot, asta e, o sa ti le scoata viata pe nas.
  Cand n-o sa-ti mai dea parintii bani de buzunar, sa vezi cum traiesti si cu sub 1000 de lei pe luna.
  Daca aveai titluri de stat sau bani in banca stiai ca nu scoti randamentul asta si stiai ca bondurile grecesti si depozitele cipriote au fost deja muite. “Situatie exceptionala” e daca mai gasesti prin toata Europa macar o singura banca cu adevarat solvabila, nu tinuta pe aparate de BCE. Singura ta “sansa” e ca n-ai nimic de pierdut cand o lovi cacatu-n ventilator.
  Se zice ca omul intelept invata din experienta altora, omul obisnuit din experienta lui si prostul niciodata. E corect asa!
  Doar ca tu nu esti ala care sa le spui altora cum se face, ci unul care sa le arate cum nu se face. Felicitari, pana acum te-ai descurcat de minune.

 27. Eu am mers pe pierdere doi ani si am recuperat-o abia in al cincilea. Poate-s io mai prost, dar na! Respect pentru cine poate sa se tina pe profit de la inceput!
  Ca sa intelegeti treaba cu profitul, v-ar prinde bine putina contabilitate si putina scoala a vietii. Deci in cazul asta sunt trei scenarii.
  1. 10000 de euro este tot profitul. Nu-i de natura sa impresioneze, mai ales dupa nebunia de pana acum 5 ani, dar e bun pentru vremurile astea, pentru cineva abia intrat in agricultura. El va continua sa creasca pe cand toate celelalte chestii vor scadea.
  2. Profitul este foarte mare, cum sugereaza unii pe aici, dar nu il raporteaza. E de inteles. Nu doar ca te jupoaie statul, dar pe baza bilanturilor te trezesti cu tot felul de mafioti locali politico-securisti care vin peste tine sa-ti ia taxa de protectie.
  3. (Cred ca cel mai probabil) este profitul dupa amortizare. Contabilitatea romaneasca te lasa sa amortizezi o investitie in cinci ani. Asta inseamna ca 20% din bani poti sa-i treci la cheltuieli in fiecare an si sa nu platesti impozit pe profit pentru ei. Deci, din 150000 de euro, primii 30000 sunt profit dar nu se taxeaza. Asta inseamna ca omul a scos 40000 cu totul, deci isi recupereaza investitia in nici patru ani, dupa care va avea un venit frumos de cel putin 3-4000 de euro pe luna.
  Cine nu stie lucrurile astea, sigur n-a avut in viata lui o afacere.

 28. @tibi
  Esti in urma rau baiatule, ia uite cum face uie pipi pe “garantia” ta. http://www.reuters.com/article/2013/03/19/eurozone-cyprus-levy-idUSL6N0CBAFV20130319
  @Emi
  Ba, ce te-am mai nimerit!
  Deci retardule care zici tu ca esti retardat, nu te “displac” pentru ca stai cu parintii in “patru camere” la bloc si nici ca ai “bemveu” din ’95. Fiecare cat isi permite.
  Nu te “displac” nici macar pentru ca asculti seminte si spargi manele in timp ce halucinezi la aventuri antrprenoriale care sa-ti aduca 40% profit pe an. Fiecare cat il duce capul.
  Dar fac “pipi” pe fata ta si a altor cocalari care n-ati facut nimic in viata voastra, habar n-aveti pe ce lume traiti, dar comentati despre altii care au facut. Sictir!

  1. Ce link ai pus acolo? Tu cred ca nu stii sa citesti! Nu scrie nici unde ca depozitele de 100000 nu sunt garantate si oricum acolo a fost vorba de masuri exceptionale la o situatie exceptionala daca cumva stii sa citesti. Cred ca probabilitatea de a aparea asemenea situatii(inundatii, seceta, daunatori, grindina, furtuna care distruge serele, etc.) este de mii de ori mai mare la asa zisa afacere a tanarului voinic. Oricum daca cumva ai facut ceva investitii la viata ta ai fi stiut ca sunt multe alte afaceri cu o rata de profit mult mai mare la 150000 E investiti.Depozitele bancare erau doar primul exemplu care mi-a venit.Nici nu mai zic de titlurile de stat ca poate nici nu stii ce sunt alea! Cum naiba poti sa traiesti cu mai putin de 1000E pe luna si asta este si castigul maxim care poate fi obtinut? Asta nu este o afacere de dat exemplu este doar munca degeaba!

  2. Nu m-ai nimerit deloc cocalare. Eu te-am descris perfect, vad ca nu ai negat nimic din ce am zis despre tine. Deci am stabilit ca esti tigan, dar asta nu e o problema daca muncesti cinstit si iti depasesti conditia de sclav, dar nu mai exagera. Nu stau nici cu parintii, nu stau nici la bloc, nu am nici BMW. Stau singur de mult timp pt ca am fost pe la scoli, dar cine este absolvent doar de 8 clase se scuza spunand ca are “scoala vietii”. Tu esti un cocalar de zona rurala, te intalnesti la birt cu altii ca tine si jucati table, ti-ai facut o casa din chirpici in curtea parintilor tai si cultivi o parcela de cativa ari, dar te dai pe aici expert in agricultura. Cat despre contabilitate banuiesc ca nu ai emis in viata ta o factura si nici macar nu stii cum arata o stampila. Observ ca mai degraba tu delirezi, visezi scenarii in care vin interlopii sa-ti impuna taxa de protectie, dar astfel de lucruri sunt caracteristice etniei tale. Cel mai probabil esti din vreun sat de tigani din sudul tarii si pt populatia muritoare de foame de acolo esti om de afaceri. Tu ce lucruri marete ai facut in viata ta, faptul ca ai 5 ani de agricultura submediocra? Mici cultivatori de tomate ca tine sunt cu zecile in fiecare sat.
   P.S. Urofilie la nivel facial sa practici cu ma-ta ca poate o mai albesti si dupa aia te poti lauda ca ai alte origini.

 29. “Ai un nick predestinat”
  Analfabetule care esti tu analfabet, un nume asumt nu poate sa fie “predestinat”. Predestinata poate sa fie figura ta pentru el, asta da, recunosc.
  “Nu m-am luat de personajul din articol, ci de autorul sau”
  Mincinosule care esti tu mincinos, nu tu ai zis “Ca sa pompezi atatia bani si sa obtii profit doar 7-10 mii de euro anual mi se pare o tampenie”?
  “nu mai umbla cu specula prin piata”
  Retardule care esti tu retard, cine umbla cu specula, eu care zic ca 6% e un randament foarte bun in vremurile astea sau tu care zici ca e “doar” si “o tampenie”?
  “ca orice fascist care se respecta, am capul plin de excrement uman, nu bovin”
  “Antreprenorule” care esti tu “om liber” unde gasesti tu 5 ha sa pui ciresi in curtea spitalului de boli nervoase?

  1. Cocalarule dat cu parfum ieftin peste transpiratie poate ai vrut sa spui “retardat”. Mi se pare o tampenie pt ca jurnalistul o fi vrut sa spuna 70-100 mii de euro profit, dar tu daca nu te ocupi cu asa ceva nu ai de unde sa stii cat poti castiga de pe anumite suprafete. Unde gasesc 5 ha pt livada? Cred ca tu te-ai considera bogat sa iti faci o livada si de 5 ari. Am cautat teren si la spitalul de boli nervoase pt ca am fost sa vad daca nu cumva o au pe ma-ta in evidenta inca din anul in care te-ai nascut, de fapt cred ca te-a fatat direct acolo in timpul unei crize.
   Tu sa fii fascist? Macar stii ce inseamna asta? Stramosii tai din casta paria veniti din India credeau ca se caca dar de fapt ieseai tu si coetnicii tai din curul lor. Probabil nu ai vazut tu si toata satra ta 5 ha de teren, dar tu ai intrat aici sa te dai mare agricultor pt ca te-au impresionat agricultorii la poarta carora te duceai cu oale de vanzare.
   Vad ca ai acumulat multe frustrari si te scremi incercand sa critici, dar e posibil sa fii si un zilier la vreun gospodar si inteleg de unde atata ura.
   Nu stiu pe cine pui sa-ti scrie comentariile, dar daca nu stie sa scrie si pe deasupra tu esti prost si nu ai habar de agricultura si de cifre propun sa nu mai strici aerul pe aici.
   Daca ii displaci pe cei care stau la 30 de ani cu parintii( probabil au suficient spatiu) si au BMW din Germania (bravo lor daca isi permit), poate nici ei nu ii plac pe cei ca tine care dupa ce au terminat 8 clase si-au cumparat drujba si caruta, apoi au cautat sa se insoare cu petrecere la barul comunei, sa-si faca casa de chirpici si sa cace rapid un plod care se joaca in noroi in puta goala si are muci la nas.
   P.S. Daca tot vrei sa ai capul plin de excrement uman permite-mi sa fiu el cel care ti-l umple.

 30. Asa suntem noi romanii: ii laudam pe cei care fura si fac bani din nimic si ne luam, total aiurea, de cei care muncesc si incearca sa faca ceva bun in tzara asta. Lasati omul sa se bucure de munca lui (care spune ca ii place), mai ales ca este inca la inceput de drum. Mult succes in continuare, Bogdan!

 31. Cati analisti econimici s-au gasit aici sa ne invete ca cee ce face omul asta e neproductiv!

  Totusi, sa nu uitam ca agricultura e plina de evaziune fiscala. Ce ziceti daca omul nostru produce 100k pe an, din care declara 10, sa nu para suspect ca nu produce mai nimic? Majoritatea vanzarilor sunt pe bani gheata, nu se fac hartii nici la vanzator nici la cumparator. Cumpara ingraseminte, seminte, etc tot fara acte, deci mai ieftin. Zilierii sunt platiti la fel, cu bani gheata la sfarsitul zilei sau saptamanii.

  Eu asa-mi imaginez afacerea descrisa, doar nu era fraier sa se laude ca Becali ca face bani pe banda rulanta; inveti ceva in America, nu?

  1. Astia nu-s analisti economici, nu ca aia ar fi mai rasariti, dar stiu macar ca dobanda la dolar si euro este acum 1-2% pe an, cu riscuri (deci 1500-3000 la 150000 investiti si intr-o zi te trezesti ca-n Cipru ca-ti fura van Rompuy din ei).

   Astia-s cocalari invidiosi pe alti cocalari care faceau bani acum cinci ani si care cred ca vremurile alea o sa se mai intoarca. Si-s furiosi ca au citit ditmai textul (urasc sa citeasca!) sa gaseasca secretul imbogatirii peste noapte, dar n-au gasit decat ca trebuie sa muncesti.

   Genul care stau cu parintii la 30 de ani, au BMW sh luat din jarmania, seara sparg seminte la scara blocului, la o manea si vorbesc despre cum o sa dea ei lovitura.

 32. @ade
  Nu stiu. Depinde si ce treci la cheltuiala si ce consideri profit. In orice domeniu faci bani greu la inceput. Capitalul adevarat pe care il strangi este experienta. Nici nu conteaza foarte mult. Omu face ce stie si ce-i place si traieste bine din asta. Restul sunt bazaconii financiariste, bune pentru drogatii care spera ca anul 2007 se mai intoarce vreodata.

  @Emi
  Tampenie e balegarul din capul tau! Daca pe tine te duce capul sa scoti profit de 10000 pe hectar din primii ani, bravo tie. Dar eu cred ca faci agricultura doar sub unghii, ca altfel nu vorbeai asa usor de “profit doar” si “garantat profit”.
  Deci daca toti proprietarii de sub 5 hectare scoteau 50000 de euro profit pe an ca “desteptu” de tine era fain-frumos in Romania. Daca scoteau 7-10000 ca “prostu” de baietu asta, tot era fain-frumos.
  Numa ca ia ghici! Media e sub 100 pe hectar si multi scot “doar pierdere” sau nimic.
  Dar la comentat amproastelea nu ne-ntrece nimeni.

  1. @pipi
   Ai un nick predestinat. Esti un tigan, urmas al sclavilor care erau exploatati, asa ca nu poti vorbi din postura de om liber, mai ales de antreprenor. Eu vorbeam despre un lucru si te bagi tu in seama sa comentezi despre altceva. Ma-ta trebuia sterilizata la timpul potrivit, acum trebuie consumate mai multe resurse pt exterminarea ta, a fratilor tai si a ceea ce a cacat nevasta-ta. Pune mana si munceste si nu mai umbla cu specula prin piata. Nu m-am luat de personajul din articol, ci de autorul sau, in plus nu am intrat in detalii si ma contrazici pt ceea nu am afirmat. Comentariul tau e ca nuca in perete, nu are nici o logica, iar daca ai iq-ul redus iti recomand sa mergi la scos piatra.

 33. Sunt oameni cu bani care dau copiilor cateva zeci sau sute de mii de euro ca sa faca scoala in alte tara, apoi ca sa-si inceapa un business pt a avea o ocupatie ,pt ca bani oricum au. Nu e o poveste de succes in care omul pleaca de la zero. Ca sa pompezi atatia bani si sa obtii profit doar 7-10 mii de euro anual mi se pare o tampenie. Pe cele 4,5 hectare putea planta ciresi fara sa investeasca 150.000 de euro si avea garantat profit anual 50.000 de euro in cel mai rau caz.

 34. Ferma Organica? in Virginia? sa fim seriosi!
  Monsanto detine mai mult de 60% din agricultura americana. Rosiile sunt recoltate cu aceleasi utilaje de recoltat cartofi.

  1. Cine a zis ca Monsato e organic???? atat de prosti sunt unii??? Monsato =modificatii genetice! America a dat un bill special pentru a proteja compania, si Putin (al Rusiei) s ar putea sa declare al 3 lea razboi mondial Americii!!! De ce? Monsato omoara albinele, productia lor ‘organica’ hahaha polueaza asa de rau, incat mor albinele pe tot globul! Dispar albinele… nema polenizare! nema polenizare… foamete! Foamete… moarte plus razboaie! Putin suparat rau pe America… ca protejeaza compania! America si America de Sud PRODUCE DOAR MODIFICATII GENETICE!!!! Americanii tot ce mananca e modificatie genetica, de asta si sunt obezi si toate bolile au dat in ei!

 35. nu vedeti ca are link la minister mai bine asteptati chinezii si vindeti le lor pamantul pt toti meltenii zarurile sunt aruncate inca ceva baiatu asta e atat de organic ca arata ca mine la 40 de ani

 36. Doamne fereste! Pai asta a investit pana acum 150000 de euro si scoate un profit net de max 10000 euro/an?! Pai asta e reteta garantata a falimentului…
  .
  Ca sa nu mai vorbim de faptul ca daca se tinea ceva mai mult de scoala si ceva mai putin de ferma aia eco din Virginia, dupa doi ani in State ar fi trebuit sa aiba lejer un venit de $80000/an. Asta inseamna vreo 60000 euro/an cu investitii $0…
  .
  Cu “antreprenori” din astia sa zideste dezastrul economic romanesc….

  1. Ba parlitilor, cu fomisti ca voi se “zideste dezastrul” de care zici, ca vreti sa va bagati vrajeala si sa va luati bemveu dupa un an. Nu va c…i de foame dar faceti calcule de randament si prognoze de faliment. Cocalare, pentru stiinta ta 6% e un ROI foarte bun pentru vremurile astea. Iar mai incolo o sa fie si mai bun, cu experienta vine si profitul.
   Daca stii macar sa citesti, o sa vezi ca tipu n-are credite şi ghici ce? Cand n-ai de dat bani la banca, cand ai pamantul tau, mancarea ta si stii oleaca meserie nu poti sa dai faliment. Poti sa traiesti mai modest sau mai bine, dar oricum mult mai bine decat cocalarii proşti care se inghesuie in cloacele lu ceasca, in ghetourile urbane de romanica, cumparate pe credit cam tot cu cat a dat omu pe toata ferma.
   Cand esti prost facut gramada ca tine o sa plangi de foame ca ti-ai pierdut banii la caritasul bancar

  2. PIPI INTELEGE CA LUMEA NU E CHIAR ASA DE PROASTA SA NU REALIZEZE CA OMUL E PASIONAT , A VENIT CU CEVA BANI DIN HAMERICA MO SI CA NU ARE CREDITE LA BANCA Josef Svejk TE-A INVATAT DE BINE PE TINE SI TOTI CARE II CITESC COMENTARIILE — ESTE ARTICOL CAPCANA PT FRAIERI SA SE INDATOREZE ..CUM ITI EXPLICI CA AVEM IN ROMANIA MII SI MII DE HECTARE CARE SUNT IN PARAGINA SI PE VREMEA LUI NEA NICU ERAU CULTIVATE???

  3. De asta romanul e ratat de felul lui…ca fuge de munca multa… dupa munca putina si bani cat mai multi! Amortizarea investitie sunt convinsa ca a scos o din profit! ;;))) Adica ca sa ti explic sa intelegi, 10 mii EURO profit, asta dupa ce s a scazut procentul destinat amortizarii!
   Tare prost e romanul in genere!

 37. 7000-10000 euro pe an la capacitate maxima? pai asta nu face nici 1000 euro pe luna! Ce mare afacere este asta ca trebuie prezentata aici? A investit doar pana acum 150000 de Euro! Pai profitul ala il facea lejer fara sa miste un deget daca punea banii la banca cu o dobanda negociata bine!

  1. Ce idiot esti! 100k sunt garantati de fondul de garantare. Sunt 27 de banci in tara care lucreza sub supravegherea bancii nationale. Chiar ai de unde alege. De aia nu merge nimic la noi. E plina tara de idoti ca tine care gandesc cu curu.

  2. @ade. foarte corect. de 15 ani fac agricultura si iti dau dreptate. doar de pe solarii baiatul face 20.000 euro minim. dar daca a delcarat la finante 7000 euro doar nu o fi prost sa recunoasca aici 20.000. Iar investitia de 150.000 de euro e abureala… Maxim 50.000 chiar daca o fost prost si si-a cumparat solariile de la seretransilvania.

  3. Recuperarea investitiei in 15-20 ani? Asta daca totul iese bine, productii maxime, totul vandut la pret bun si totul ecologic? Pai daca investea in garsoniere avea venit pasiv si rata de recuperare mai buna! Si cum baiatul evident e si muncitor si istet si scolit in ale afacerilor, nu mai ramane decat sa deducem ca ceva e gresit in articol.

  4. Mai haladitilor, nici macar nu ati citit articolul. E vorba de un SRL, cu 3-15 persoane angajate (fie ei si zilieri), bineinteles ca amortizarea e dedusa prapaditilor. Doar tractorasul ala costa 6.000 de euro, are instalatii de irigatii pe toata suprafata, paza trebuie platita de asemenea etc. Mai fraierilor, stiti cat scoateun taran pe un hectar, in medie? 100-150 euro. si tot tentu un fraier ca tine, da recuperarea unei investitii se face in 10-15 ani chiar daca ai garsoniera de boschetar cum ai tu ca mai ai de platit impozite, reparatii, invetitii, asigurare si altele neprevazute,

  5. La ce il duce capul pe cocalarul roman?
   Sa “investeasca” in… garsoniere.
   Luati baeti garsoniere la ghetou la triplu-pret, ca o sa mearga tare bine. Pofta buna la… garsoniere.

 38. Bravo, dar lasati-l in pace, pentru ca romanii nu au voie sa se ridice profesional; mai ales ca nu a folosit ajutor de la stat si nici fonduri europene asa ca, cred ca i se face mai mult rau vorbindu-se despre succesul lui.

Scrie un comentariu