• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • REGULI NOI pentru CIRCULAȚIA TRACTOARELOR PE DRUMURILE PUBLICE. Ce lege pregătesc PARLAMENTARII!

    Roxana Dobre -

    Reguli noi pentru circulația tractoarelor pe drumurile publice! După ce ani de zile, legislația a fost neclară cu privire la necesitatea existenței unui carnet de conducere pentru cei care operează tractoarele ce ies și pe șosea, acum parlamentarii trebuie să decidă măsuri concrete pentru astfel de situații.

    Legea va fi clarificată în ceeea ce privește obligativitatea deținerii unui permis pentru conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier. Un proiect pentru modificarea Codului Penal propune o pedeapsă drastică pentru cei care nu dețin permis, cu închisoare de la unu la cinci ani. 

    Legea privind punerea în acord a prevederilor Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, va clarifica exact regulile pentru fermieri după ce în luna aprilie 2017, judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) au decis că o persoană care nu are permis de conducere, dar conduce pe drumurile publice un tractor agricol sau forestier neînmatriculat/neînregistrat, nu comite o infracțiune. Completul de la Curtea Supremă a luat această decizie pornind de la ideea că tractorul nu este asimilat autovehiculului.

    Agrointeligența-www.agrointel.ro a scris despre noile propuneri aici: LEGE NOUĂ: CONDUCEREA TRACTORULUI FĂRĂ PERMIS – PEDEPSITĂ CU ÎNCHISOAREA! 

    În Parlamentul României este în curs de dezbatere legislativă un proiect care va introduce pedepse cu închisoarea pentru condusul tractoarelor pe drumurile publice fără permis valabil. Sancțiuni grave sunt prevăzute și pentru cei care pun în circulație tractoare neînmatriculate sau neînregistrate la primărie, dar și pentru cei care folosesc numere false.

    Iată care sunt schimbările propuse:

    Alineatele (1), (2) și (4) ale articolului 334 din Codul Penal se modifică și vor avea următorul cuprins:

    „(1) Punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai ori a unui tractor agricol sau forestier neînmatriculat sau neînregistrat, potrivit legii, se pedepsește cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă;

    (2) Punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai ori a unui tractor agricol sau forestier cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

    (4) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tractor agricol sau forestier sau tractarea unei remorci ale cărei plăcuțe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare au fost retrase sau a unui vehicul înmatriculat în alt stat, care nu are drept de circulație în România, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.”

    Alineatele (1) și (2) ale articolului 335 din Codul Penal se modifică și vor avea următorul cuprins:

    „(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, a unui tramvai ori a unui tractor agricol sau forestier de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.”

    Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie să treacă de ambele camere ale Parlamentului, iar forma finală să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis iar ulterior să fie publicată în Monitorul Oficial.

    Citiți și:

    CURTEA SUPREMĂ A DECIS! TRACTORUL POATE FI CONDUS PE DRUMURI PUBLICE FĂRĂ PERMIS!

    CERTIFICAT DE TRACTORIST sau PERMIS DE CONDUCERE categoria Tr? Ce DREPTURI ȘI AVANTAJE îți oferă fiecare!

    Ce reguli trebuie să respecți pentru a circula cu tractorul pe drumurile publice

    ȘCOALA DE ȘOFERI TRACTORIȘTI: Cât costă și unde poți obține ACEST PERMIS SAU CERTIFICATUL PENTRU TRACTOR!

    AI NEVOIE DE CARNET pentru A CONDUCE TRACTORUL? Iată ce spune POLIȚIA ROMÂNĂ!


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun! Anunțul ANZ pentru toți crescătorii de animale și asociațiile de fermieri Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou