Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

SURSE SUBVENȚII UE: Plafon de 60.000 de euro pe fermă, ÎNVERZIREA SE TRANSFORMĂ, sprijinul cuplat va fi decis de Guvern!

Conform unor informații neoficiale parvenite de la Bruxelles, Propunerea Comisiei Europene în ceea ce privește finanțarea agriculturii în exercițiul financiar post-2020, care ar urma să fie dată publicității miercuri – 2 mai, conține o serie de elemente-surpriză în ceea ce privește subvenționarea fermelor prin plăți directe, arată Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR), într-un material transmis Agrointeligența – www.agrointel.ro.

Anunțat în mod repetat ca fiind unul dintre obiectivele esențiale ale reformei PAC, un sprijin echitabil pentru veniturile agricultorilor relativ cu cele din alte sectoare va presupune, în viziunea Comisiei, o mai bună direcționare a subvențiilor. În Comunicarea privind viitorul alimentației și al agriculturii din luna noiembrie, se vorbea explicit despre redistribuire, degresivitate și plafonare ca metode de reducere a disparităților actuale ce vor fi la dispoziția Statelor Membre pentru a efectua necesare corecții la nivel național.

Plafon de 60.000 de euro pentru plățile pe fermă

Conform informațiilor deținute de APPR la acest moment, Comisia Europeană ar urma să propună începând cu 2021, în acest sens, un plafon de 60.000 de euro pentru plățile directe pe fermă. Totodată, schemele care să ducă la reechilibrarea transferurilor între exploatațiile mari și mici ar putea deveni obligatorii (să ne amintim că plafonarea plăților directe de la sume de peste 300.000 de euro a fost opțională în cadrul Reformei Cioloș, oferindu-se ca alternativă plata redistributivă). Notabil este și faptul că este pentru prima dată când UE a identificat în mod explicit plățile pe suprafață ca fiind în scopul sprijinirii venitului – sistemul de plată de bază propunându-se a fi redenumit “schema de ajutor pentru venitul de bază”.

Subvenția pentru tineri fermieri va continua să fie plătită și după 2020

Conform propunerii, se vor menține subvențiile pentru tineri fermieri (sub 40 de ani), pentru că înnoirea generațională constituie o prioritate în planurile de modernizare a PAC.

Schemele pentru sprijin cuplat vor rămâne la dispoziția statelor membre pentru a sprijini producția într-o gamă largă de sectoare.

Plata pe înverzire va fi transformată

În ceea ce privește componenta de înverzire, se propune ca aceasta să fie profund transformată, din cauza faptului că actuala complexitate și suprapunere a dispozițiilor actuale cu alte scheme de agro-mediu nu și-au atins în masura scontată scopul de a crește performanța PAC în materie de mediu și schimări climatice. Dacă obiectivele climatice și de mediu vor fi stabilite la nivelul UE, vor fi prevăzute ținte adecvate în planurile strategice PAC. Pornind de la cestea, Statele Membre vor elabora o combinație de măsuri obligatorii și voluntare în cadrul pilonului I și pilonului II prin planuri naționale detaliate.

Deoarece se presupune că mare parte din măsurile propuse presupun o coordonare și inter-condiționare între cei doi piloni ai PAC, se vorbește si despre o nouă autoritate de gestionare a PAC, care va fi însărcinată cu asigurarea conformității planurilor cu strategiile de politică convenite și nu va crea distorsiuni în cadrul sistemului pieței interne pentru produse agricole.

Cel puțin 18 luni de  negocieri pentru banii fermierilor

”Așa cum arătam la început, acest document este neoficial și, cum nu conține o serie de informații esențiale, se presupune că va suferi modificări majore până la publicarea sa de către Comisie în 29 mai. Conform foii de parcurs la care am mai făcut referire și in comunicatul de presă ce a urmat mesei rotunde organizate la Bucuresti de APPR în 29 martie, “Plățile directe in dezbaterea fermierilor”, cu participarea reprezentanților Comisiei Europene, vor urma cel puțin 18 luni de revizuiri și negocieri între Consiliul de Miniștri și Parlamentul European înainte ca versiunea finală să devină lege. Tot la inceputul lunii mai, Comisia va comunica Planul Financiar Multianual post-2020”, se arată în analiza APPR transmisă Agrointeligența – www.agrointel.ro.

APPR nu susține plafonarea plăților

Opinia APPR, care a mai fost comunicată, este că plafonarea plăților directe nu este o opțiune dezirabilă pentru România, deoarece ar penaliza tocmai fermele cele mai eficiente din economie, cele care s-au capitalizat și au investit masiv, s-au modernizat și creează locuri de munca, contribuind, printr-un efect de antrenare, la ridicarea comunităților rurale. „APPR (Asociația Producătorilor de Porumb din România) este o asociație profesională formată din producători agricoli care dețin suprafețe de lucru cuprinse între 50 și 50.000 ha, dar si reprezentanți ai lanțului profesional de porumb din România. APPR face parte din Confederația Europeană a Producătorilor de porumb (CEPM), care reprezintă cele mai mari țări producătoare de porumb din Europa. Obiectivul principal: furnizarea de expertiză tehnică, comunicare economică și profesională pentru membrii și organizațiile profesionale ale fermierilor din România.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


3 comentarii

  1. Tocmai asta este problema ca ati investit tot bani europeni in timp ce micii fermieri nu au putut accesa fonduri din cauza voastra a marilor fermieri si ei considera ca ar trebui sa va descurcati si fara atatea subventii cum e si normal. Voi marii fermieri ati luat utilaje performante si costul de productie scade cu 80% fata de micii fermieri care din cauza dimensiunii fermei au pierdut toate proiectele in favoarea voastra si acum cei de la comisia europeana vor sa ii ajute si pe cei mici. Daca ar fi dupa voi comunistilor pe cei mici i-ati strivi dar noroc ca cei din comisie nu tin cont de voi psd-istilor si mai tin si cu cei mici. Asta e acum o sa renuntati la teren si o sa il ia cei mici sa mai creasca si ei. Cata pomana sa va mai dea doar voua sa mai dea si la altii.

Scrie un comentariu