Creșterea animalelorŞtiri agricole

Un mare FERMIER vinde 4.500 de oi: ”Mi-au plecat toți CIOBANII în Anglia!”

Un nou exemplu al crizei de forță de muncă din agricultura românească! Un efectiv de 4.500 de oi este scos la vânzare de către un mare fermier care a rămas fără îngrijitori la ovine. Fermierul Gheorghe Albu din județul Constanța se vede nevoit să renunțe pe moment la planul său de a avea o turmă de 10.000 de ovine din rasa Palas. Motivul: ciobanii care se îngrijeau de animale au plecat în străinătate.

Gheorghe Albu, președintele Asociației Producătorilor Agricoli din Constanța și vicepreședintele Ligii Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), a anunțat că săptămâna trecută i-au plecat ciobanii, cu autocarul, în Anglia. Întrucât nu mai are cine să îi păstorească cele 5.000 de oi pe care le deține, s-a hotărât să vândă 4.500 de capete, la un preț convenabil. „Am ajuns să nu mai putem crește animale într-o zonă cu tradiție”, s-a plâns recent fermierul, citat de ziarul Cuget Liber.

Rasa de oi Palas este pariul declarat fermierului Gheorghe Albu. Acum doi ani, acesta deținea un efectiv de 4.000 de capete și, ajutat de oițele de excepție, plănuia să atingă într-un timp extrem de scurt pragul de 10.000 de ovine. Secretul său: linia Prolific a rasei Palas pe care Albu a ajuns să o aducă la o performanță de trei miei la o fătare.

În ultimii ani, Albu a investit în dezvoltarea și îmbunătățirea rasei Merinos de Palas, pe care a dezvoltat-o în două linii: una de carne și una pentru obținerea de miei valoroși pentru sporirea efectivului. De altfel, fermierul Gheorghe Albu este singurul din România care deține un efectiv de Merinos de Palas în rasă pură.

Fermierul Gheorghe Albu lucrează 6.000 de hectare în județul Constanța, suprafață din care 200 de hectare reprezintă luciu de apă și alte 200 de hectare sunt acoperite cu viță de vie.

Citiți și: Oile care fată trei miei – RASA DE EXCEPȚIE cu care GHEORGHE ALBU vrea să ajungă la un efectiv de 10.000 de capete într-un TIMP RECORD


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


11 comentarii

 1. Pentru viermierul acela cu 4.500 de oi: fă-te, nene, cioban și păstrează-ți 100 de oi; lasă capitalismul dezastrelor universale !
  6 mai 2018. Gheorghe Ungureanu

 2. Nu ne spune Albu cât le dădea pe lună. Îi e jenă, presupun. Păi dacă un fost maior alcoolic, făcut colonel la pensionare, ca sa fie pensia mai mare, primește de la 50 de ani 4.000 lei pe lună, ca să nu facă nimic, cât merită un cioban?

  1. 3000 de euro, pentru un cioban! Corect răspunsul? Acum , uita-te in oglinda si spune cu voce tare, ce ai făcut tu astăzi , pentru tine si familia ta, in afara ca ai stat pe net?

 3. Celor ce pleaca din Romania sa slugareasca la straini,sa li se retraga cetatenia romana si sa nu mai aiba niciodata dreptul de a mai intra in acesta minunata tara!

 4. Oamenii , care au o anumita calificare in statele normale sunt cautati. Acele state nu au programe de guvernare ( biblii hazlii ) de tip PSD.
  Votatii in continuare ca sa ajungem in epoca de piatra.

  1. stai linistit nu toti duc dorul Romaniei pentru asi bate joc de munca lor,cu cat erau platiti ciobanii,care sunt serviciile asigurate medical de performanta.Cand vrei sa cresti multe animale te dotezi pe masura cu tehnologie performanta ,inbunatatesti viata sa poti trai decent nu te transformi in Hagi Tudose.

 5. prea mult in mainile a prea putini; chiar si imperiile care expandeaza, explodeaza; ia sa-i fi platit pe ciobani cu un salariu decent sau just in functie de randament, alta ar fi fost situatia, ar fi avut mai putin, dar mai sigur

 6. Sa faca ,,lobby ,, pe langa politicieni sa schimbe legile si sa se faca o economie de piata reala. Acum sunt grupuri de interese care controleaza tot si mentin preturile sub control total. Mariti pretul la adevarata valoare,,ca in Anglia si veti avea bani sa platiti angajatii cu salarii ca in Anglia. Pana atunci faceti ,,nimic,, ca si pana acum.Nu am vazut pe nimeni sa iasa in strada semn ca e bine asa.

 7. Sa mearga la Manastirea Probota din judetul Iasi, unde am vazut o turma de oi. Poate gaseste o formula convenabila, ori face o manastire in judetul Constanta, ori aduce oile la Manastirea Probota.

  1. Intru totul de acord!
   Nu mai exista constiinta,nu ne mai pasa de cei de langa noi,Dumnezeu sa ne lumineze sa cautam sa fim inaintea Lui bineplacuti … mandria costa .

Scrie un comentariu